גוגל הצליחה להסתנן מבעד לחומת הצנזורה הסינית למשך כשעתיים
תקלה במערכת הצנזורה הדיגיטלית של המפלגה הקומוניסטית גרמה לכך שאזרחי המדינה יכלו לבקר הבוקר באתרים של גוגל ואינסטגרם. התקלה תוקנה לאחר שעתיים
חומת האש הגדולה של סין, מערכת הצנזורה הדיגיטלית של המפלגה הקומוניסטית, רשמה היום שיהוק משמעותי. גולשים בכל רחבי המדינה הופתעו לגלות במהלך הבוקר (ב') שהם יכולים לבקר במספר אתרים שהיו חסומים בפניהם עד כה, כגון גוגל ואינסטגרם. אולם לא מדובר בשינוי מדיניות הממשלה אלא בתקלה זמנית, שתוקנה לאחר כשעתיים.
- פסיקה בגרמניה: כפתור הלייק באתרים לא חוקי
- תחקיר AP: ארגוני פשע מישראל מלבינים כספים בסין
- סין רוצה להיות מעצמת שבבים: הממשלה משקיעה בתחום 24 מיליארד דולר
התקלה התרחשה בין השעות 6:30 ל-8:30 שעון ישראל. גולשים יכלו, למשל, להגיע לכל האתרים באזור ששייכים לגוגל; ביניהם גוגל.קום העולמי, גוגל הונג-קונג, גוגל וייטנאם, גוגל יפן וגוגל סינגפור. אתרים פופולריים אחרים מבית גוגל, ביניהם יוטיוב וג'ימייל, נותרו חסומים. גוגל, כזכור, יצאה מסין ב-2010 לאחר שהאקרים בשירות הממשל הסיני פרצו לשרתי המייל של גוגל וגנבו את התכתובות של פעילי זכויות אדם הפועלים במדינה, בעיקר של כאלה שהשתייכו לתנועה לשחרור טיבט.
למרות שפייסבוק עצמה נותרה חסומה במהלך התקלה, דווקא אינסטגרם היתה זמינה. פייסבוק עצמה במרכזה של קריסה קודמת של חומת האש הסינית, ב-2014, אז הרשת החברתית הייתה זמינה להמונים במשך כארבע שעות.
גולשים סינים שהבחינו בשינוי בהרשאות הגישה מוקדם יותר היום מיהרו לדווח על כך ברשתות החברתיות המקומיות במדינה. השמועה נפוצה במהירות. מספר גולשים אף קיוו שמדובר בשינוי קבוע במדיניות הצנזורה בסין. המקומון ההונג-קונגי South China Morning Post צוטט אזרחים סיניים נרגשים שאמרו: "חשבתי שחופש הדיבור חזר לסין", "ברוכה החוזרת גוגל", ומשתמש נוסף שכתב "זה מרגיש מוזר לבצע חיפושים בלי להשתמש ב-VPN" (גולשים רבים בסין עושים שימוש בכלי VPN על מנת לעקוף את הצנזורה).
באופן אירוני, התקלה התרחשה רק מספר ימים לאחר שממשלת סין חשפה את תוכנית החומש שלה, שבה היא הציגה תוכנית להדק את השליטה על האינטרנט המקומי. לממשל לקח למעלה משעה לאתר את עצם קיום התקלה, ואז שעה נוספת לחסום את הפרצה באבטחה.
מספר ערוצים בתקשורת הסינית אמרה שהחסימה נגרמה בגלל שינוי בכתובות ה-IP של שרתי גוגל באזור. עם זאת, הדבר אינו מסביר מדוע גם אינסטגרם הייתה זמינה.