סין רוצה להיות מעצמת שבבים: הממשלה משקיעה בתחום 24 מיליארד דולר
המדינה הקומוניסטית אחראית על רוב שרשרת הייצור וההרכבה של מוצרי האלקטרוניקה בעולם, אך מייצרת אך רק 5% משבבי הפלאש. הממשלה המקומית רוצה לחלוש גם על התחום הזה
ממשלת סין ממשיכה לנקוט בצעדים שיאפשרו לה להפחית את התלות שלה ביבוא מהמערב ויחזקו את הכלכלה המקומית שלה. במהלך סוף השבוע חנכה חברת השבבים XMC, שנמצאת בבעלות הממשלה הסינית, מפעל ענק ליצור שבבי זכרון פלאש, שאמור להפוך את המדינה הקומוניסטית למעצמה בתחום.
- נפטר אנדי גרוב, חלוץ תעשיית השבבים והמנכ"ל האגדי של אינטל
- השבב חזר להיות שובב
- לאחר 7 חודשי התכווצות: רווחי חברות התעשייה בסין חזרו לצמיחה
ההשקעה של XMC חריגה בכל קנה מידה - הממשלה הפדרלית תשקיע 24 מיליארד דולר בהקמת מפעל עצום בפרברי וואהן, זאת באמצעות הקרן שהקימה לעידוד תעשיית השבבים הסינית והממשלה המקומית של מחוז הובאי. המפעל אמור לאפשר לסין להדביק את הפער בתחום הפלאש מול קוריאה, יפן, סינגפור וטייואן.
כיום, יצרנית זכרונות הפלאש הגדולה בעולם היא סמסונג, ובמקום השני נמצאת טושיבה היפנית, עם שיתוף הפעולה שלה עם סאנדיסק/ווסטרן דיגיטל. גם סמסונג וגם טושיבה השקיעו מיליארדי דולרים בהרחבת מערך מפעלי יצור שבבי זכרון הפלאש שלהם בשנים האחרונות. לפי מספר אנליסטים, ההשקעה העצומה של טושיבה - בגובה של למעלה מ-3 מיליארד דולר - צפויה לאפשר לחברה לעקוף השנה את סמסונג בהיקף היצור.
בסך הכל, דרום קוריאה ויפן שולטות ביחד ביותר מ-75% מהשוק, שהפך חשוב אפילו יותר בשנים האחרונות: כל מחשב נייד, טאבלט וסמארטפון משתמשים בזכרונות פלאש. הפלאש צובר פופולריות גם בתחום האחסון במחשבים נייחים וחוות שרתים, וצפוי להפוך להיות פופולרי יותר מדיסקים קשיחים השנה.
XMC הוקמה ב-2006 על ידי ממשלת הובאי. בשנים האחרונות לא מעט חברות, וביניהן לנובו, החלו להעביר את מרכזי הייצור שלהן לוואהן, בירת מחוז הובאי ועיר תעשייתית חשובה. סין מייצרת כיום פחות מ-5% משבבי הפלאש בעולם. בעוד שהיא אחראית בפועל על רוב שרשרת היצור וההרכבה של מוצרים אלקטרוניים בעולם. בשנה שעברה סין ניסתה לתקן את המצב בשוק השבבים על ידי סבב אגרסיבי של שיתופי פעולה והשקעות במספר חברות שבבים מערביות, מה שלפי הדיווחים הדאיג מאוד את הממשלה האמריקאית. כך למשל, טכנולוגיית היצור במפעל החדש פותחה בשיתוף פעולה עם חברת ספנסיון האמריקאית.
שון יאנג, אנליסט המתמחה בשוק הזכרון מטעם חברת TrendForce, הגדיר את המהלך כ"פריצת דרך" עבור תעשיית השבבים הסינית. XMC מייצרת כיום כ-250 אלף "עוגות" שבבי פלאש בשנה, ואילו המפעל החדש יאפשר לה להגדיל את היצור שלה בפקטור של פי 10 עד 2020. הדבר אומר כי בפועל, בתוך מספר שנים ובעזרת מפעל ענק אחד, XMC תוכל להתקרב לייצור של חברות ענק כמו סמסונג וטושיבה, שמייצרות כ-5 מיליון עוגות מדי שנה.
כמה אנליסטים הטילו ספק ביכולת של XMC להדביק את הפער מול סמסונג וטושיבה. "אני לא אופטימי לגבי הסיכויים שלהם" אמר מארק ניומן מחברת המחקר ברנסטיין ל"וול סטריט ג'ורנל". "יש להם מעט מאוד ידע וטכנולוגיה בתחום. הם שנים מאחורי המתחרים".