$
חדשות טכנולוגיה

פוקסקון רוכשת 66% משארפ תמורת 3.5 מיליארד דולר

פוקסקון היא מרכיבת המכשירים הגדולה בעולם ורכישת שארפ אמורה לסייע לה להפוך גם ליצרנית עצמאית. העסקה משקפת את הקריסה המוחלטת של תעשיית הטכנולוגיה היפנית

הראל עילם 12:0430.03.16

אחרי משא ומתן ממושך, חברת הון האי הטייואנית הכריזה הבוקר (ד') שהיא רוכשת את גרעין השליטה בחברת שארפ היפנית. דירקטוריוני שתי החברות נפגשו הבוקר, ולאחר מכן הכריזו על העסקה הסופית. הון האי, חברת האם של פוקסקון, תשלם 3.5 מיליארד דולר בלבד תמורת 66% מהאחזקות בשארפ.

 

המגעים בין שתי החברות נמשכו כמה שנים, ב-2012, פוקסקון אף הציעה לרכוש את שארפ לפי שווי של למעלה מ-8 מיליארד דולר, אבל העסקה נפלה גם אז. בקיץ האחרון, עם דיווחים בלתי פוסקים בנושא בתקשורת היפנית, היה נראה שהעסקה צפויה לצאת לפועל בכל רגע. אולם בינואר המגעים עלו על שרטון לאחר שהתגלה כי דירקטוריון שארפ נטה להעדיף למכור את חטיבת המסכים של החברה לידי הממשלה היפנית. לאחר שההצעה הממשלתית נפלה, שארפ ופוקסקון חזרו שוב לשולחן הדיונים ובסוף פברואר היה נראה שוב כי העסקה קרובה לחתימה – אבל אז התגלה כי הנהלת שארפ הסתירה מידע קריטי מהרוכשת הפוטנציאלית, בין השאר התחייבויות קודמות, חובות לנושים ומיסים שלא שולמו. העסקה התפוצצה ומניית שארפ נפלה שוב. היא נסחרת כעת לפי שווי של 2 מיליארד דולר בבורסת טוקיו.

 

מפעל של פוקסקון. מרכיבה מכשירים, אך מייצרת מעט מאוד בעצמה מפעל של פוקסקון. מרכיבה מכשירים, אך מייצרת מעט מאוד בעצמה

 

לבסוף, פוקסקון הורידה את היקף העסקה, שעמד במקור על למעלה מ-6.2 מיליארד דולר, אבל לא ויתרה על שארפ. שתי החברות משתפות פעולה עוד מתחילת העשור, אז הקימו ביחד מפעל ענק ליצור רכיבי מסכי LCD. עבור החברה, שארפ אינה רק מקור לטכנולוגיה ולפטנטים, יש לה גם חלק אינטגרלי באסטרטגיה של פוקסקון להפוך ליצרנית מכשירי אלקטרוניקה עצמאית ומתקדמת. כיום, פוקסקון היא מרכיבת המכשירים הגדולה בעולם ויש לה חוזים עם חברות כגון אפל ומיקרוסופט, אבל היא מייצרת בעצמה מעט מאוד מוצרים.

 

שארפ מצידה ניסתה להמנע מהעסקה עם פוקסקון במשך שנים, במיוחד עקב לחץ מצד ממשלת יפן שדאגה שטכנולוגיה מתקדמת תגיע לידיים סיניותן. בין השאר, שארפ שקלה לבצע ספין-אוף לחטיבת המסכים שלה, למכור חלק מנכסיה לידי הממשלה ואף פיטרה 50 אלף עובדים ומכרה חלק נכבד מנכסיה. דבר מאלה לא עצר את ההפסדים התפעוליים הענקיים שלה, שצפויים לעמוד השנה על 1.5 מיליארד דולר.

 

העסקה הזאת משקפת, יותר מכל שינוי באסטרטגיה העתידית של פוקסקון, את הקריסה המוחלטת של תעשיית הטכנולוגיה היפנית, שבעבר שלטה בעולם ביד רמה אבל מצטמצמת בקביעות בשנים האחרונות. ממשלת יפן מצידה ניסתה להציל את חברות הטכנולוגיה על ידי הקמת מיזמים ממשלתיים שנועדו לרכז תחתיהם את התעשייה היפנית בתחומים כגון מסכים, שבבים ומוצרי בית. עכשיו, אחרי מכירת שארפ לפוקסקון, חברת המסכים היפנית הגדולה היחידה בשוק היא Japan Display, מיזם ממשלתי שכולל בתוכו את השרידים של חטיבות המסכים של טושיבה, היטאצ'י וסוני.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x