$
חדשות התקשורת

למה לא כדאי להאמין להצהרות של מיכאל גולן

מהתחייבויות בלתי ממומשות להשקעה בתשתיות ועד להבטחה שגולן טלקום "פה לעד" - אמירותיו של מייסד החברה התגלו כרחוקות המציאות. מה זה אומר על האיום הנוכחי שלו לקחת את החברה לפירוק

אלירן מלכי 08:1914.04.16

“זאת החלטה פוליטית בלבד, ללא הקשר כלכלי. המדינה בחרה בגולן טלקום כשעיר לעזאזל, אף שהיא חוסכת למדינה 5 מיליארד שקל בכל שנה”, כך אמר מייסד גולן טלקום מיכאל גולן דקות ספורות לאחר שהממונה על הגבלים עסקיים מיכל הלפרין הודיעה באופן רשמי כי רשות ההגבלים העסקיים מתנגדת למיזוג בין סלקום וגולן טלקום. גולן — שמחבב אמירות סנסציוניות וכותרות פרובוקטיביות — שיחרר בעבר הצהרות רבות שלא עמדו במבחן המציאות, ולכן קשה לדעת האם המספר שבו הוא נקב נכון או לא נכון. משום כך, קשה גם לדעת האם יש ממש באיומו כי לאור פסילת עסקת המיזוג הוא יבחר באופציה של פירוק גולן טלקום, שלדבריו היא תרחיש האימים של שוק הסלולר ושל הלקוחות.

 

מילים לחוד ומציאות לחוד

 

ביולי 2011 גולן העיד על מצבה הכלכלי של הקבוצה שעומדת מאחורי גולן טלקום. לדבריו, “אין לנו בעיה לתת את הערבות — 360 מליון שקל — שדורש משרד התקשורת לצורך הקמת מפעיל סלולרי. דיברנו עם הבנקים הישראלים ולא תהיה לנו בעיה לעמוד בתנאים”.

 

על פניו, באותו הזמן לא היתה סיבה לפקפק באמירתו זו של גולן, שכן השותף שלו בגולן טלקום הוא המיליארדר הצרפתי קסביה ניאל שהונו הוערך על ידי פורבס ב־8.4 מיליארד דולר. ניאל אמר בזמנו כי הסכומים שהוא התבקש להשקיע כדי להיכנס לשחקנית בשוק התקשורת הישראלי לא היו משמעותיים בעבורו. וכך יצאה גולן טלקום לדרך.

 

 צילום: סיון פרג'

 

גולן הכיר את ניאל כשעבר מעבודתו כבנקאי השקעות בבנק רוטשילד בפריז לחברת התקשורת של ניאל Iliad Free, בה הוא מילא שורה של תפקידים בכירים. לאחר שגולן עלה לארץ הוא עבד כמה חודשים כיועץ לבעלים של HOT פטריק דרהי - עובדה שגררה אחריה צו מניעה לגולן טלקום במכרז התדרים של משרד התקשורת שנערך ב־2011 שהתקבל משום שגולן היה מעורב בעסקיה של HOT. הצו הוסר בזכות כניסתו של ניאל לחברה.

 

אך בניגוד לציפיות ולאמירתו של גולן, גולן טלקום מאותת כבר מזה שנתיים כי יש לה בעיה לגייס כספים. והיא זקוקה לכסף, שכן נכון להיום היא חייבת לסלקום 600 מליון שקל עבור השימוש ברשתת שלה ועבור ביטול הסכם המכירה.

 

בנוסף, גולן טלקום הפקידה ערבות בגובה של 80 מליון שקל במשרד התקשורת שהמשרד מתכוון לחלט משום שגולן טלקום הפרה את תנאי הרישיון שלה כשהחלה לפרק ולהקטין את מספר האנטנות שברשותה.

 

כמו כן, גורמים במשרד התקשורת אף העריכו כי בשל אי עמידה בתנאי הרישיון, המשרד ידרוש בחזרה מגולן טלקום את הערבות בגובה 270 מליון שקל שהעמיד לה.

 

באותו החודש אמר גולן גם כי “נשים קץ למצב שבו לא קיימת שקיפות בשוק התקשורת, ולמצב שבו לקוחות לא יודעים מה הם קונים”. לחיזוק הצהרתו ניפנף גולן בניסיונו העשיר בשוק הסלולר בצרפת: “אפשר להסתכל על מה שעשתה Free, שאותה ניהלתי מ־2000, לצרכן הצרפתי”.

 

מיכאל גולן מיכאל גולן צילום: עמית שעל

 

בפועל, בתוך החשבונית של לקוחות הסלולר של גולן טלקום התחבאו תחת בליל של ניסוחים משפטיים סעיפי תשלום שלמעשה מגלמים את עלויות הקמת הרשת, תפעולה ותחזוקה.

 

גולן יכול לנסות לנמק זאת בעקיפין באמצעות העובדה שכניסת גולן טלקום לשוק באמת הביאה להורדת מחירים ושלקוחותיה של גולן טלקום באמת משלמים פחות מלקוחות החברות האחרות.

 

נכון להיום, המחיר הממוצע שמשלם לקוח של פרטנר עומד על 69 שקל בחודש, לקוח ממוצע של סלקום משלם 65 שקל בחודש, לקוח ממוצע של פלאפון משלם 64 שקל בחודש ולקוח של גולן טלקום משלם 56 שקל בחודש. זאת לאחר שב־2014 התשלום הממוצע עמד על 75 שקל, 72 שקל ו־78 שקל בהתאמה (נתוני גולן טלקום ל־2014 לא פורסמו).

 

אך ציונות אינה הסיבה שלקוחות גולן טלקום משלמים פחות. הסיבה היא שגולן טלקום לא מחזיקה תשתית עצמאית, אלא היא רוכבת על זו של סלקום, ולכן ההוצאות שלה נמוכות הרבה יותר בהשוואה לחברות האחרות שמחזיקות ומתחזקות תשתית יקרה.

 

חלק מחברות הסלולר מחזיקות מותגי לואו־קוסט שבאמצעותם הן מציעות מחירים נמוכים, אך עם זאת, כדי לא לאבד לקוחות במותגים המרכזיים שלהן, שעליהם נמנים מרבית הלקוחות, החברות הורידו מחירים. ואת זאת יש לזקוף לזכות גולן טלקום.

 

כמה חודשים לאחר מכן, במאי 2012, אמר גולן כי “גולן טלקום תהיה חברה רווחית”. בפועל, הרווח הנקי של החברה ברבעון השלישי של 2014 (יולי־ספטמבר) עמד על 21 מליון שקל בלבד, ושנה אח”כ הוא נחתך בכ־90% ל־2 מליון שקל בלבד.

 

באותה ההזדמנות ציין גולן כי “את הרווחים שלנו נשקיע בכל שנה כדי להמשיך ולבנות את הרשת שלנו ואת המערכות שלנו. כשאתה בונה חברה, אתה בונה אותה מול ההשקעות והמבנה הארגוני שלך”.

 

בפועל, גולן טלקום לא השקיעה מספיק כספים בתשתית, כפי שחייב אותה הרישיון שקיבלה מהמדינה, ובכך הפרה אותו. בנוסף, לאחר שגולן טלקום הגיעה להסכם שיתוף רשתות עם סלקום במאי 2014, היא הקפיאה את פריסת האנטנות שלה ואף החלה לפרק חלק מהאנטנות הקיימות — גם זאת בניגוד לתנאי הרישיון שקיבלה ממשרד התקשורת.

 

העובדה שגולן טלקום לא השקיעה את היקף הכספים לו התחייבה בפיתוח הרשת והעובדה שהיא פירקה אנטנות, הן שאיפשרו לה להציג רווח נקי, מזערי ככל שיהיה.

 

מצבה הרעוע של גולן עורר גל שמועות עיקש בדבר מכירתה הקרובה. במאי 2013 הצהיר גולן קבל עם ועדה כי “על אף כל השמועות, גולן טלקום פה לעד”.

 

אולם המציאות הפריכה גם את ההצהרה הזאת. לאחר שמשרד התקשורת דחה באופן סופי את הסכם שיתוף הרשתות עליו חתמה גולן טלקום עם סלקום, גולם החליט להעמיד את גולן טלקום למכירה וחיפש קונה. בנובמבר 2015 הכריזה סלקום כי בכוונתה לרכוש את גולן טלקום תמורת 1.17 מיליארד שקל ולמזג אותה לתוכה.

 

עתיד גולן ישפיע על שוק הסלולר כולו

 

כעת, משעסק המיזוג עם סלקום נפלה, עתידה של גולן טלקום לוט בערפל. לאחר שהאפשרות האידיאלית ביותר מבחינת גולן - מכירת החברה, מחיקת חובותיה וקבלת סכום כסף נכבד כתוצאה ממכירתה - נגוזה, עומדות בפניו של מייסד החברה מספר אפשרויות אחרות.

 

האפשרות הטובה ביותר מבחינת החברה היא לחתום על הסכם שיתוף רשתות חדש עם סלקום, שלאחר תיקוני מחיר מתאימים יאפשר לגולן טלקום להמשיך ולהתקיים, כך שהיא תוכל לפתח את עסקיה ולהפוך לקבוצת תקשורת המציעה גם שירותי טלוויזיה וטלפונייה קווית, בנוסף לשירותי הסלולר.

 

אפשרות אחרת היא פירוק החברה. האפשרות הזו תתממש אם גולן לא יצליח למצוא רוכש אחר לחברה או לשכנע את שותפיו - ניאל ופטריק ג’ראד פרינט - להזרים כספים נוספים לחברה. ככל הנראה גולן, שמחזיק בכמחצית ממניות החברה, לא יוכל לגייס בעצמו את הסכומים הדרושים להשאיר את החברה בחיים.

 

קשה להעריך מה יעלה בגורלה של גולן טלקום. בין אם החברה תתפרק ולקוחותיה יתפזרו בין יתר החברות בשוק, ובין אם היא תמשיך לפעול באופן עצמאי ותשקיע בתשתיות כפי שהרישיון שקיבלה מחייב אותה - גורלה ישפיע על שוק הסלולר כולו.

 

כך או כך, גולן הוא איש המפתח, ולאור הפערים הגדולים שבין אמירותיו להתרחשויות בפועל, לא בטוח שכדאי לחפש את התשובות על עתיד שוק התקשורת אצלו.

 

מגולן טלקום נמסר כי "חברת גולן טלקום מחוללת המהפכה הסלולרית קיימה במלואה את ההבטחה והביאה שקיפות מלאה עבור הצרכנים שבזכות מהלך זה ומהלכים נוספים חוסך המשק בישראל חמישה מיליארד שקל בכל שנה. ב2015 החברה הייתה רווחית ועל פי הסכם איחוד הרשתות שנחתם ונמצא במשרד התקשורת לאישור התחייבה החברה להשקעה של מיליארד וחצי שח לעשר שנים. אחרי שהרגולטורים לא אישרו את העסקה - זה תלוי בהם".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x