האיש עם היד על המספריים: הכירו את מי שיכריע את גורל עובדי אינטל
ונקטה (מורטי) רנדושינטלה, מספר 2 באינטל, הוא האיש שתוכנית הקיצוצים הנרחבת הופקדה בידיו. לעובדי אינטל בארץ נותר לקוות שיש לו עדיין סנטימנטים לישראל מימיו בקוואלקום, אז פיקח על הפעילות בארץ
מאז אמצע השבוע שעבר רוגשות אינטל ותעשיית ההייטק סביבה לאור הכרזתה הדרמטית כי תקצץ בכ־12 אלף תקנים בחברה בעולם, כ־11% מכלל כוח העבודה שלה, בסבב הפיטורים הגדול ביותר שאליו יצאה מאז 2005. תוכנית הפיטורים אינה ידועה, אך המנכ"ל בריאן קרזניץ' דאג להבהיר כי הקיצוץ ייצא לפועל בעיקר בתחום של תוכניות פרישה מרצון והוצאה מוקדמת לפנסיה, וכי את ההחלטה היכן לקצץ ואת מהות הקיצוץ יקבע דווקא הרכש החדש בחברה, ונקטה רנדושינטלה, המכונה בתעשיית השבבים מורטי.
- על הכוונת של אינטל: המרכזים בחיפה ובירושלים
- אלישע ינאי: "אני ממש לא חושב שאינטל תקצץ 11% מכוח העבודה שלה בישראל"
- הזעזוע באינטל: מאות יפוטרו בישראל
ההערכה בקרב פרשנים בעולם היא כי מורטי, שמשמש כיום כמספר 2 בחברה לאחר המנכ"ל קרזניץ', נשכר לחברה לאחר קריירה מפוארת במתחרה קוואלקום כדי לנער את הנהלתה ולבצע שינוי ארגוני שימקד את אינטל בשווקים רווחיים יותר. מורטי נודע כארכיטקט הסנאפדרגון – השבב המצליח של קוואלקום לסמארטפונים מבוססי אנדרואיד שספג באחרונה ביקורת על כשלים טכניים.
בשיחה עם כתבים בשבוע שעבר אמר מנכ"ל אינטל כי "מורטי מבצע כעת הערכה מחדש של כל המוצרים שלנו, והוא צפוי לדווח לי בתקופה הקרובה ולתת לי תמונת מצב. כרגע איננו יודעים אילו מוצרים נוציא החוצה מהחברה אבל בסופו של התהליך יהיו כמה מוצרים שימצאו את עצמם בתהליך הזה". ביום שישי האחרון אף ירד שוויה של אינטל באחוז אחד בקירוב, על רקע תוכנית הקיצוצים.
"חסר סבלנות"
כחלק מהמהלך החדש, הביא קרזניץ' את מורטי לחטיבה חדשה שאחראית על מרבית מוצרי אינטל. החטיבה החדשה שתהיה אחראית על כל מוצרי אינטל ללקוח הפרטי, כלומר כזה שאינו עובד בארגון, תכונה "חטיבת המוצרים למשתמשים ואינטרנט הדברים", וכבר נושאת בחובה את הכיוון הבא. דגש קטן הרבה יותר על מחשבים אישיים, וגדול על אינטרנט הדברים, שם קוד לכל המכשירים שייהפכו בקרוב לחכמים יותר כמו הרכבים, הרחפנים והרובוטים, וחפצי מחשוב לביש כמו שעונים ונעליים. מורטי יהיה אחראי על כל המוצרים האלה וידווח ישירות לקרזניץ'. רבים ראו במינוי מהלך כפול: תפקידו החדש של מורטי כה בכיר, עד כי יש המכנים אותו בתואר נשיא, ואחרים סבורים כי הוא עתיד לרשת את המנכ"ל הנוכחי לאחר שיעזוב.
צילום: בלומברג |
על פי בלומברג, יש לעובדי אינטל סיבה לחשוש. מכריו של מורטי מעידים עליו כבעל אישיות מוחצנת וסמכותית, שאינו חושש מלהתעמת עם ממונים ועם תרבות ניהולית שעד כה העדיפה באופן משמעותי קידום מנהלים מבפנים על פני הצנחה. על פי מקורבים לו, הוא נחשב לנאמן וסלחן למקורביו, אך קצר רוח וחסר סבלנות כלפי אלה שהפגינו ביצועים חלשים.
בקוואלקום פיקח מורטי על כלל פעילות הפיתוח של מעבדי סנאפדרגון שמשובצים במרבית מכשירי האנדרואיד. באינטל אחראי מורטי על הכיוון העתידי שאליו תלך אינטל, חברה שלא השכילה להשתנות מהר מדי עם פיתוח השבבים שלה לתחום המובייל – עד היום תחום שנחשב זניח בתוך כלל חטיבת המוצרים ללקח הסופי. לפי ההערכה, נתח השוק של אינטל בתחום שבבי המובייל אינו עולה על אחוז אחד נכון לסוף שנת 2015.
עזיבתו של מורטי את קוואלקום היתה מפתיעה, אך הצטרפותו למתחרה אינטל, יום אחד בלבד לאחר שהודיע על עזיבה, גרמה להרמת גבה בתעשייה כולה. מורטי שימש בתפקיד בכיר בקוואלקום. הוא היה נשיא משותף של חטיבת שבבי המובייל, החטיבה המובילה בחברה, שמיררה את חייה של אינטל כל השנים בכך שהצליחה לשרבב את שבבי המובייל שלה לכל דגמי הסמארטפון המובילים למעט מכשירי אפל. מורטי היה אחד האחראים הגדולים לכך שאת שבב המובייל של קוואלקום שנמכר תחת המותג של סנאפדרגון, אפשר למצוא בכמעט כל טלפון חכם למעט אייפון ובכל שעון חכם מבוסס על מערכת אנדרואיד. אמנם, הוא היה אחראי בין השאר לכשלון אחד מדגמי הסנאפדרגון האחרים שבעקבותיו החליטה סמסונג שלא לעבוד עם קוואלקום במכשיר ה־S6, אך היא שבה ושיבצה אותו בדגם החדש, S7, אם כי רק בחלק מסדרת הייצור שלה.
השנה האחרונה היתה קשה מאוד לקוואלקום. סמסונג, אחת מהלקוחות הגדולות שלה, החליטה להפחית את היקף השבבים שהיא קונה מקוואלקום, ושאר מכשירי אנדרואיד ספגו מהלומה שהנחיתה עליהם אפל עם דגמי אייפון משובחים.
גם אינטל עברה שנה לא קלה. החברה עדיין כואבת את כשלונה להיכנס לשוק המובייל, עם שיעור זניח ביותר במעבדים של טלפונים חכמים וטאבלטים, כשלון שעליו שילם המנכ"ל הקודם, פול אוטליני, בעזיבתו. בשנת 2014 היא הפסידה 4.21 מיליארד דולר בתחום המובייל. אבל אינטל לא מוותרת, ורואה את כניסתה המחודשת לתחום עם גל המובייל הבא: שבבי אינטרנט הדברים, כלומר מוצרים ניידים חדשים ומחשוב לביש. מורטי, אחד ממומחי המובייל המנוסים בעולם, צפוי להביא את הניסיון הזה לתוך אינטל.
כדי לשכנע את מורטי לעבור מקוואלקום, שילמה לו אינטל מענק חתימה של 8.1 מיליון דולר ועוד חבילת מניות בשווי של 8.1 מיליון דולר. השכר השנתי שלו שעומד על 900 אלף דולר הוא כאין וכאפס לעומת הבונוס השנתי שלו שעשוי להגיע עד ל־6 מיליון דולר בתלות בביצועיו. משמעות הדבר היא כי ביצועי השכר שלו צמודים לביצועי החברה, שצפויה בעקבות הקיצוץ הגדול והסטת המשאבים לשפר באופן מהותי את המכפיל שבו אינטל נסחרת. אם כיום נסחרת אינטל במכפיל שנע בין 13–24 על רווחיה, הרי שבחברה מצפים להעלות את המכפיל לטווח של כמה עשרות.
הזעזוע הראשון שעברה החברה מאז הגעת מורטי לאינטל בחודש נובמבר אירע רק לפני שבועיים, הרבה לפני ההכרזה מהלך הפיטורים הגדול, אז פרשו במפתיע שני מנהלים בכירים ומוערכים בחברה, ככל הנראה בעקבות חלוקי דיעות עם מורטי: דאג דיוויס וקירק סקאוגן, מנהל חטיבת המחשבים האישיים המבטיח והמוערך שירש את התפקיד ממולי אדן, הישראלי הבכיר שחזר לישראל ופרש לבסוף מהחברה.
רגיל לעבוד עם ישראלים
עזיבה של מנהלים בכירים בחברה כמו אינטל היא עניין כמעט שגרתי. כך קרה גם עם עזיבתו של דדי פרלמוטר, הישראלי הבכיר לשעבר בחברה שעזב לאחר שלא מונה לתפקיד המנכ"ל. עם זאת, המינוי של מורטי נחשב לזעזוע ארגוני בחברה, היות וזו נסמכה כמעט אך ורק על קידומים מבפנים במשך שנים רבות, ואילו מורטי הוצנח מתוך המתחרה.
"הטיקט של מורטי הוא השקעה בטכנולוגיות שיביאו הכנסות", אמר ל"כלכליסט" בכיר בענף השבבים הישראלי. "אינטל ידועה בתור חברה סבלנית מאוד לגבי פרויקטים נסיוניים ורכישות, ומגלה אורך נשימה בנכונות להשקיע זמן וכסף, גם אם לא רואים את ההכנסות בטווח הקרוב. מורטי הגיע לאינטל עם ראייה אחרת, כזו שמבקשת לראות תוצאות מהר, לקצץ איפה שאפשר, להקטין את ההוצאות ולהגביר את היעילות התפעולית ולא רק את ההכנסות".
ההיכרות של מורטי עם תעשיית הפיתוח הישראלית לא מתחילה בתפקידו באינטל, למרות שבחמשת החודשים שבהם הוא משמש כסגן נשיא הוא טרח גם להגיע לישראל ולהיפגש עם כמה מהנדסים בכירים באינטל. הכרותו עם ישראל מרחיקה לתקופה של שלוש שנים לפני עזיבתו, בהן כיהן כסגן נשיא חטיבת שבבי המובייל של קוואלקום, ופיקח על פעילויות שונות של מרכז הפיתוח הישראלי של קוואלקום בחיפה. מורטי היה אחראי, בין השאר, לסבב הקיצוצים שנערך בקוואלקום בחיפה בחודש אוקטובר וכלל לפי הערכה כ־15% מכלל העובדים בחברה העולמית. בישראל פוטרו לפי ההערכה 100–150 עובדים.
למורטי מדווח באינטל אמיר פיינטוך, סגן נשיא בכיר, מי שהיה עמיתו לעבודה בקוואלקום, והיה הראשון לעזוב לאינטל כבר ב־2014. ההיכרות הטובה של שניהם באינטל, וכן ההיכרות המצוינת שלהם עם התעשייה הישראלית עשויות לרכך מעט את גל הקיצוצים שיגיע לכאן.