חשיפת כלכליסט
פייסבוק חיסלה שירות של משה חוגג על רקע תחרות באינסטגרם
מובלי, המתחרה באינסטגרם, השיקה בשנה שעברה את EyeIn, שמרכז באתרי חדשות תמונות מרשתות חברתיות לפי נושא. אך לאחר שפייסבוק חסמה לו גישה לאינסטגרם, השירות נגנז. כעת חוגג בונה על מיתוג מחדש של מובלי כרשת מותאמת למעגלים חברתיים שונים
מובלי של משה חוגג החליטה לגנוז שירות שהיה אמור לשמש כמנוע צמיחה שלה לאחר שפייסבוק חסמה את גישת השירות לאינסטגרם בה היא מחזיקה - כך נודע ל”כלכליסט”. EyeIn הושק ביוני כשירות המאפשר שליפה וריכוז של תמונות וסרטונים על פי זמן, מיקום ונושא מתוך חשבונותיהם של משתמשים במובלי, אינסטגרם, פייסבוק וטוויטר. על פי הערכות, התחרות בין מובלי לאינסטגרם בעולם שיתוף התמונות והסרטונים היא שהובילה לחסימת השירות ולסגירתו בסוף השנה שעברה.
- משה חוגג חשף את EyeIn - שירות חיפוש מבוסס תמונות
- משה חוגג ישקיע 72 מיליון דולר בסלולרים יוקרתיים
- סינגולריטים של משה חוגג מגייסת קרן של 30 מיליון דולר
סיבה נוספת לצעדים של פייסבוק נגד EyeIn היא ככל הנראה הכוונה של מובלי להפוך את השירות למוצר מסחרי. מובלי הציעה בעבר תוסף לאתרי חדשות שיציג תמונות גולשים מאירועים חדשותיים בהתבסס על מערכת משיכת התמונות של EyeIn ולצדן פרסומות רכות בסגנון התמונות הללו. בכיר בחברת מובלי טען בעבר כי בידי EyeIn הסכמים עם שישה אתרי חדשות, ובהם הפינגטון פוסט, Vice ואתר הספורט One. למעשה, פרויקט EyeIn היה אמור לספק למובלי את מנוע המונטיזציה שלה.
מיד לאחר ההחלטה לא לאפשר לשירות למשוך תמונות מאינסטגרם נפגשו בכירי מובלי עם נציגי פייסבוק בסן פרנסיסקו. אנשי מובלי טענו כי הם אינם מפרים את התקנות של אינסטגרם, אך אנשי פייסבוק לא נמלכו בדעתם. "אינסטגרם הגבילה משמעותית את הגישה שלנו למדיה שלה, ללא קשר לשאלה אם המשתמשים שלה היו רוצים שהמידע שלהם יתפרסם או לא", נכתב באתר EyeIn. "זה אומר שאחד המוצרים המעניינים שלנו, EyeIn, יהיה כמעט חסר ערך, עד כדי כך שנרגיש לא בנוח להציע אותו. אנחנו מאוכזבים עמוקות מההחלטה ומהעובדה שיכולת מהותית שכזו לא תהיה זמינה למשתמשים שלנו".
השנה הקשה של מובלי: צונחת במצעדי האפליקציות
מובלי, ובכללה EyeIn, גייסה 86 מיליון דולר ממגוון משקיעים מאז נוסדה ב־2010. הסכום גויס בין היתר ממוביל, מפעילת הסלולר של האיש החמישי בעושרו בעולם קרלוס סלים, מקינס רקישב הקזחי, שותפו של משה חוגג לקרנות הון סיכון, ומהשחקנים לאונרדו דיקפריו וטובי מגווייר.
2015 היתה שנה קשה עבור אפליקציית מובלי: האפליקציה לשיתוף תמונות וסרטוני וידיאו ספגה נטישת משתמשים גדולה ורשמה צמיחה נמוכה במספר המשתמשים החדשים. ב־2015 התגאתה החברה בקהילת משתמשים של 22–23 מיליון איש, והיוותה תחרות לאינסטגרם בדרום אמריקה, אך במהלך השנה החלה ירידה הדרגתית בדירוג הפופולריות שלה. כך למשל, האפליקציה מדורגת כיום במקום ה־1,500 בקטגוריית הצילום והווידיאו בחנות האפליקציות של אפל בארגנטינה ובמקום ה־1,330 במקסיקו. בישראל האפליקציה מדורגת במקום ה־600.
במקביל, המתחרה אינסטגרם שילבה בשנה האחרונה יותר ויותר אלמנטים שמזכירים את מובלי. היא הגדילה מאוד את יישומי הודיאו שלה והחלה לאפשר חיפוש תמונות מתויגות לפי נושאים שונים. גם אפליקציית טוויטר מאפשרת כיום יכולות שהיו מזוהות עם מובלי, כמו חיפוש מבוסס נושא או מיקום או שיתוף תמונות וציוצים באופן פרטי.
מובלי מחזיקה במספר לא מבוטל של פטנטים שישקפו לה שווי מסוים אם תחליט למכור אותם או לצאת לאקזיט. ל"כלכליסט" נודע כי בחברה עושים בימים אלה מאמצים כבירים כדי להחיות את החברה, בין היתר במיתוגה מחדש כ־Galaxia. החברה צפויה להיות רשת חברתית המבוססת על מסגרות חברתיות גמישות ולאפשר לכל משתמש לאמץ זהות שונה בכל אחת מהמסגרות.
כך לדוגמה, משתמש יוכל להקים רשת חברתית המבוססת על משפחה או רשת פנימית לשיתוף תוכני עילית ולגבות על כך תשלום. הרשת החדשה כבר מצויה בשלבי ניסוי במובלי.
משה חוגג מוריד את הרגל מהגז, ומשקיע פחות
מלבד מובלי משה חוגג מחזיק עם איש העסקים הקזחי קינס רקישב שלוש קרנות הון סיכון המכונות סינגולריטים. הם גייסו עד כה כ־152 מיליון דולר, שהושקעו בחברות הייטק שונות. בשנת 2014 גויסה קרן של 102 מיליון דולר מקבוצה של משקיעים סינים, ובשנה שעברה גויסה קרן של 30 מיליון דולר.
בתחילת אפריל פרסם חוגג בעמוד הפייסבוק שלו כי יפחית את כמות ההשקעות שלו בשל האווירה הקשה בשוק ההון ובשוק הסיני.
"לגבי הקרן שלי אני מוריד את הרגל מהגז לגמרי", הוא כתב. "יש לנו כמה השקעות שבקרוב תקראו עליהן, אבל האמת היא שהן סוכמו מזמן. בתקופה הקרובה נשקיע בשימור החברות הכי טובות ולא נשקיע בחדשות".
אחת מההשקעות שהוחלט עליהן ככל הנראה עוד לפני החלטתו של חוגג "להוריד את הרגל מהגז" היא ההשקעה בחברת הטלפונים המאובטחים Sirin Labs. בשבוע שעבר נודע כי חוגג ושותפו רקישב השקיעו בה 72 מיליון דולר.
ממובלי לא נמסרה תגובה.