כמה שווה ביטקוין שאיבד את המסתורין
על אף השמועות שנקשרו בסאטושי נקאמוטו, הפסבדונים של יוצר הביטקוין, הצהרתו של היזם האוסטרלי קרייג רייט כי הוא יוצר המטבע הווירטואלי לא צפויה לזעזע את כלכלת המטבע שנאמדת ב-7 מיליארד דולר
סוף לתעלומה ארוכת השנים: היזם האוסטרלי ד"ר קרייג רייט הודה שהוא יוצר המטבע הווירטואלי ביטקוין. בדצמבר שעבר פרסמו האתרים וויירד וגיזמודו את תוצאותיהן של שתי בדיקות שנערכו במקביל, ושמהן עולה שרייט, ד"ר לתיאולוגיה בעל תואר ראשון במדעי המחשב, הוא "סאטושי נקאמוטו", הפסבדונים שבו השתמש יוצר ביטקוין. אתמול, בראיון ל־BBC הודה רייט שהוא אכן היוצר של המטבע השנוי במחלוקת. “אני הייתי חלק מרכזי בזה, אבל אנשים אחרים עזרו לי", הוא אמר. "יש אנשים שיאמינו לזה, יש אנשים שלא. אבל אם להגיד את האמת, לא ממש אכפת לי".
- הידרדרות הדולר נמשכת: היציג נקבע על 3.76 שקלים - בנק ישראל יתערב?
- הדולר בשפל של שנה וחצי: ירד ב-0.4% והיציג נקבע על 3.746 שקלים
- יפן: העולם צריך להבין שאין לנו ברירה אלא להילחם בהתחזקות הין
לחשיפת זהותו של נאקמוטו לא צפויה להיות השפעה כלשהי על התנהלות קהילת ושוק הביטקוין. העניין בזהותו נועד לספק יצר מציצני בעיקר, שנבע מעצם העובדה שזהותו נשמרה בסוד. לפני חמש שנים, ב־2 במאי 2011, כלכלת ביטקוין היתה בחיתוליה, קוריוז לא מזיק שבקושי היה מוערך ב־20 מיליון דולר. מעטים שמעו על ביטקוין או התעניינו בו, אלא רואו אותו כקוריוז תקשורתי. גופי התקשורת החלו לתהות מיהו אותו סאטושי נאקאמוטו מסתורי, לא בגלל החשיבות של ביטקוין אלא בגלל שהוא הציע חזון אלטרנטיבי לעתיד הכלכלי של העולם. רגולטורים וכלכלנים החלו לחשוב האם מטבע וירטואלי יכול להיות איום או הזדמנות, אבל אף אחד לא לקח את ביטקוין עצמו ברצינות.
שנתיים לאחר מכן, במאי 2013, כלכלת ביטקוין כבר חצתה את קו מיליארד הדולר. כמה חודשים לאחר מכן, שער החליפין זינק מעל לאלף דולר, ויחד איתו שווי כלכלת הביטקוין הגיע למעל 13 מיליארד דולר. מאז שווי הביטקוין ירד, והתייצב, אבל גם היום כלכלת ביטקוין משקפת בפועל קרוב ל־7 מיליארד דולר, סכומי עתק שמקומם ובעלותם האמיתית לא ידועה. כסף אנונימי, פרטי לחלוטין, מוצפן בדרך בלתי ניתנת לפריצה, שמוחבא בלפחות 7 מיליון ארנקים דיגיטליים בכל רחבי העולם.
הוכחת ההצפנה
רייט (45), תושב סידני, הוא בוגר אוניברסיטת צ'ארלס סטיוארט באוסטרליה שבה הוא גם שימש כמרצה למדעי המחשב ולמד לדוקטורט בתחום מדעי המחשב (לאחר שכבר זכה ב־2003 לתואר דוקטור בתיאולוגיה). בנוסף להשכלה אקדמית השלים רייט כמה עשרות קורסים והסמכות של מכון SANS בתחום הסייבר. הוא בעל קריירה ארוכת שנים בתחום הטכנולוגיה ועבד כיועץ טכנולוגיה ואבטחה בעבור חברות כמו K-Mart, רשות ניירות הערך של אוסטרליה, ספקית המייל האוסטרלית OzEmail ויצרנית הרכב ההודית Mahindra & Mahindra. בנוסף רייט גם פיתח את התשתית של אחד מאתרי ההימורים הראשונים ברשת, Lasseter's Online, שהחל לפעול ב־1999. אחרי השקת ביטקוין החל רייט לנהל חברות שפועלות בתחומי ההצפנה וביטקוין. אחת הבולטות שבהן, Hotwire PE פעלה להקים את בנק הביטקוין הראשון, אך היוזמה כשלה ב־2014 בשל קשיים רגולטוריים.
רייט מתעתד להפיץ לציבור מידע שיאפשר לכל גולש בעל ידע מספק לאמת את זהותו. ג'ון מטוניס, דירקטור ב-Bitcoin Foundation אמר שהוא מאמין לטענותיו של רייט: "היתה לי הזדמנות לבחון את המידע הרלוונטי על סמך שלושה מאפיינים, קריפטוגרפי, חברתי וטכני. אני בטוח שקרייג רייט עומד בכל שלושת המדדים".
לפי ה־BBC, רייט גם הצליח להוכיח את טענתו כאשר יצר חתימה דיגיטלית באמצעות מפתחות הצפנה שנוצרו בימים הראשונים של ביטקוין, ושקשורים באופן ודאי למטבעות ביטקוין שניכרו על ידי סאטושי נקאמוטו. "מדובר ב־10 מטבעות שנשלחו להאל פיני (מהמפתחים החשובים בתחום ההצפנה; ע"כ) בינואר 2009 בעסקת הביטקוין הראשונה בהיסטוריה", טען רייט בהדגמה שערך ל־BBC. לדבריו, פיני היה אחד המהנדסים שסייעו לו בפיתוח פרוטוקול ביטקוין.
זאת לא הפעם הראשונה שגוף תקשורת מוביל טוען שהצליח לחשוף את זהותו של רייט – או אפילו הפעם הראשונה שאדם אכן טוען שהוא בעצם סאטושי נקאמוטו. במרץ 2014 המגזין "ניוזוויק" הצליח להגיע למהנדס מחשבים אמריקאי בן 64 ששמו האמיתי היה דוריאן נקאמוטו, ושלפי הכתבה הודה בעקיפין שהוא אכן ממציא הביטקוין. ואולם, בהמשך טען נקאמוטו שהכתבה ייחסה לו דברים שמעולם לא אמר, ושהוא אפילו לא שמע על ביטקוין קודם לכן. שלוש שנים לפני כן, תחקירים מקיפים מצד "הניו־יורקר" ו־FastCompany חשפו כל אחד חשודים אחרים לתואר, שדחו מצידם את הטענה.
ישראלים בתמונה
גם חוקרים ישראלים ניסו לאתר את זהותו של נאקמוטו וב־2013 מדעני המחשב חתן פרס טיורינג פרופ' עדי שמיר וד"ר דורית רון טענו שמצאו קשר בין ממציא הביטקוין לרוס אולבריכט, מייסד אתר הסחר בסמים סילק רוד, וטענו שזיהו העברת סכום כסף מחשבון שמשויך לנאקמוטו לחשבון של אולבריכט. ואולם, שבוע לאחר מכן נאלצו השניים לחזור בהם מהטענה, לאחר שהתברר שהחשבון המדובר לא שייך לממציא ביטקוין.
בדצמבר 2015 פרסם מגזין Wired כתבה שחשפה את זהותו של רייט. רבים בקהילת הביטקוין, ומספר עיתונאים בכירים שהתחקו אחר זהותו של נקאמוטו במשך שנים הגיבו אז בביטול לטענות הללו. הם טענו שהידע הטכני של רייט אינו מספק, כי הוא אדם הנוהג להתפאר ולהתרברב ביכולותיו ולא אדם פרטי או מסתורי, וכי האופי שלו אינו מתאים למי שאמור להיות נקאמוטו.
רייט נמצא כיום תחת חקירה של רשויות המס באוסטרליה, שהחלה זמן קצר אחרי הפרסומים שלפיהם הוא יוצר ביטקוין. מאז אותם פרסומים רייט ומכריו היו נתונים לפניות ועניין בלתי פוסקים מצד כלי תקשורת שונים. "התפרסמו עלי הרבה סיפורים מומצאים שפגעו באנשים שחשובים לי", הוא אמר ל־BBC. "אני לא רוצה שהם יושפעו מזה. אני לא חושף את עצמי כי אני רוצה בכך, נאלצתי לעשות את זה. זו לא הבחירה שלי, אני לא רוצה להיות הפנים הציבוריות של ביטקוין. אני רוצה לעבוד, להמשיך לעשות את מה שאני רוצה לעשות. אני לא רוצה כסף, לא רוצה תהילה, לא רוצה הערצה. אני רק רוצה שיניחו לי לנפשי. אני אעשה את זה פעם אחת בלבד, אני אופיע מול המצלמה הזו פעם אחת בלבד, ולעולם לא אופיע שוב מול מצלמה של תחנת טלוויזיה או כלי תקשור אחרת, לעולם".
חרף טענתו של רייט שהוא אינו רוצה כסף, סביר יותר שהוא אינו זקוק לכסף. לפי הערכות, סאטושי נקאמוטו מחזיק בכמיליון ביטקוין, בעלי שווי של כ־450 מיליון דולר.
אפשר לשער שלו היה בוחר רייט שלא להסתיר את העובדה שהוא ממציא ביטקוין רק גורמים מעטים שאינם חלק מהקהילה היו יודעים מי הוא, ובוודאי שפרט לתקופת העניין התקשורתי הרב במטבע לפני כשנתיים-שלוש לא היה לכלי תקשורת שונים עניין רב בעריכת כתבות תחקיר נרחבות על אדם שהוא, בסופו של יום, איש מחשבים אפרורי ויזם בינוני מאוסטרליה.
המסתורין סביב זהותו של סאטושי נאקמוטו העניק אמנם הילה קונספרטיבית וחתרנית לביטקוין, ואולם זו מעולם לא היתה בעלת השפעה משמעותית על פעילות המטבע אלא תדלקה בעיקר עניין תקשורתי במטבע ובאדם. משהילה זו התפוגגה לא צפויה פעילות המטבע לחוות שינוי משמעותי.
האוטופיה עוד רחוקה
הרבה נכתב על הביטקוין בחמש השנים האחרונות, מאלו שראו אותו כפיתוח נדרש שיביא את העתיד האוטופי הליברטאני שבו נהיה מנותקים מתלות בממשלה ובנקים מרכזיים, ואלו שראו אותו כתוכנית פרמידה שיכולה להתפוגג בכל רגע. בורסאות ענק כגון Mt. Gox קמו כדי לאפשר לאנשים להחליף בקלות בין מטבעות ביטקוין ומטבעות ממשלתיים, ואז נחשפו כתרמיות מסוכנות, בזמן שבורסאות אחרות נכנסו למייסטרים ואף זכו לאישור רשמי של האיחוד האירופי.
חברות חשובות כמו מיקרוסופט, אמזון וראקוטן היפנית החלו לקבל תשלומים לחלק ממוצריהן בביטקוין, ואילו קרנות הון סיכון מוכרות החלו להשקיע בחברות המפתחות טכנולוגיות המבוססות על ביטקוין או Blockchain. בו זמנית, רגולטורים דנו בשאלה האם ביטקוין הוא מטבע או מוצר, וכמובן – איך אפשר למסות אותו, ושמו של ביטקוין הפך להיות מקושר עם הלבנת כספים, פשע מאורגן ואפילו סמים. רוס אולבריכט, מייסד אתר סילק רוד, שדרכו משתמשים מכרו ורכשו סמים קשים, אסף לפי הדיווחים הון של מאות מיליוני דולרים בביטקוין. הזיהוי בין ביטקוין ובין הפעילות האפלה והלא־חוקית בדרך המשי הפך לחזק למדי. אולבריכט מרצה כעת עונש מאסר לכל החיים ללא אפשרות לחנינה.
ומאחורי כל המילים האלו, כל המחדלים, המשברים והפשעים, קהילת ביטקוין המשיכה לפעול בשקט. מלבד הדיון הנמרץ בזהותו של נאקאמוטו, אם יש משהו שניתן לומר על שוק הביטקוין בשמונה החודשים האחרונים זה שמדובר בשוק יציב להפליא. שער המטבע שמר על יציבות, בטווח של 400 עד 500 דולר למטבע ביטקוין בודד, ושווי כלכלת הביטקוין נע בין 6 ל־7 מיליארד דולר. אפילו שערי הבורסאות הגדולות בעולם התניידו בשיעורים גבוהים יותר בחודשים האחרונים מהביטקוין, שהפך ליציב יותר אפילו מזהב. ביטקוין צמח בכל המדדים האפשריים בחודשים האחרונים – בכמות משתמשים, שווי המטבע והיקף עסקאות – אבל הכל בשיעורים יציבים ומדידים. גם קרנות ההון סיכון משוכנעות ביציבותו, והן השקיעו בסך הכל 191 מיליון דולר בחברות ביטקוין בחודשים האחרונים – לפי חברת המחקר CoinDeck, מדובר בעלייה של 16% בהיקף ההשקעות
ביחס לתקופה דומה אשתקד.
גיל לוריה, מנהל בחברת ההשקעות וודברוש, אמר ל"וול סטריט ג'ורנל: "זה קשור לאיך אתה מודד ערך. בעבר, זהב היה מקום המפלט היחידי של אלו שהיו מודאגים מהעתיד של הכלכלה הגלובלית והמערכת המוניטרית". לוריה מסביר את יציבות המטבע בעלייה החדה בכמות העסקאות שמתבצעות מדי יום במטבע, שעלתה פי 30 בארבע השנים האחרונות. השיעור גם אינו מאט, וקפץ במאה אחוז בשנה האחרונה. "יש עכשיו יותר גורמים מייצבים", הוא אומר. כמובן, היקף הסחר בביטקוין הוא עדיין שבריר משוק הזהב, שמגלגל כ־200 מיליארד דולר ביום לפי מועצת הזהב העולמית, אבל ביטקוין הופך אט אט לאלטרנטיבה יציבה ונוחה יותר.
היציבות הזאת הביאה גם לפריחה של בורסת הביטקוין הגדולה בעולם, OKcoin הסינית, שהפכה את היואן לדומיננטי לחלוטין בשוק הביטקוין. למרות שמדובר בעיקר בעסקאות זבל – הבורסה הסינית פועלת כמעט ללא עמלות פר עסקה, בניגוד לבורסות האחרות מסביב לעולם. לפי הנתונים באתר Bitcoin Charts, למעלה מ־94% מכל תעבורת העסקאות עם בורסות, ובערך 22% מכל תעבורת הביטקוין בכלל, מתבצע ב־OKcoin.
ביטקוין כה מצליח בסין שלאחרונה נרשמו גם כמה תרמיות פונזי ורוגלות שמכוונות באופן ספציפי כלפי משתמשי ביטקוין סיניים, ועיקר תהליך הכריה של מטבעות ביטקוין חדשים נמצא בסין – כאשר קרנות הון סיכון ואפילו בנקים מהשורה משקיעים מיליוני דולר בחברות כריה חדשות וקיימות. החשיבות של סין בשוק ביטקוין העולמי כה גדולה, שלאחר שהבנק המרכזי בסין הודיע בדצמבר 2013 שהוא לא יאפשר לבנקים ממשלתיים לפעול עם חשבונות המקשורים לביטקוין, שווי המטבע נפל ביותר מ־30%.