מהפכה בהרגלי ההאזנה: אתם תנגנו, אני אשמע מה שארצה
עד שטכנולוגיות המציאות המוגברת יגיעו לבשלות, השמיעה המוגברת כבר מטפטפת לשוק והפעלת מניפולציות על צלילים בזמן אמת תהיה בקרוב דבר שבשגרה
טכנולוגיות מציאות מוגברת הפכו לאחרונה, שוב, לנושא חם. משקפי הולולנס נראים כדבר המגניב ביותר שיצא ממטה מיקרוסופט ברדמונד זה שנים, והחברה המסתורית מג'יק ליפ לא מפסיקה לייצר כותרות בעיתונות וסרטוני הדגמה שמעיפים את המוח (שווייה 4 מיליארד דולר עוד לפני שמישהו בכלל יודע מה היא מפתחת); ואלה רק שתי דוגמאות בולטות בנושא.
- מפרט משקפי ההולונס נחשף: מעבד אינטל וחיי סוללה של כשעתיים
- תקלה גלובלית נרשמה בחנות האפליקציות של אפל
- ווטסאפ כבר לא נקייה מפרסומות: תאפשר שליחת הודעות פרסומיות למשתמשים
ואולם, בשעה שטכנולוגיות העוסקות בפן הוויזואלי של המציאות המוגברת (כמו הוספת שכבות מידע על גבי תמונת העולם הממשי בזמן אמת או שילוב של אנימציה תלת־ממדית אינטראקטיבית בתוכו) עדיין מצויות במרחק של שנים ואלפי דולרים מהישג ידו של האדם הממוצע, ענף אחר שלה מתחיל לתפוס תאוצה באמצעות מוצרים ממשיים. מדובר באוגמנטד אודיו - שמשמעו מניפולציות על צלילים מהמרחב הפיזי בזמן אמת.
לאנשים שעוסקים בצדדים הטכניים של הקלטות, דוגמת הגברת סאונד או מוזיקה אלקטרונית, הנושא עשוי להיראות טריוויאלי מעט. עיבוד קול בזמן אמת הוא דבר שמוצע (אמנם בשיטות אחרות) באופן שגרתי למדי באולפנים ובהופעות חיות, וגם המניפולציות שמוצרי אוגמנטד אודיו מבצעים על הצליל לא חורגות לרוב מפעולות מוכרות כמו הגברה או החלשה של תדרים, הכפלת קולות, יצירת הדהוד, הוספת אפקטים או הפעלה של אלגוריתמים שונים.
החידוש, לפחות בשלב זה, נעוץ ביכולת לארוז את הטכנולוגיה במוצרים כמו אפליקציות או אוזניות קומפקטיות. עיבוד הסאונד של קולות שמגיעים מהסביבה הפיזית, שלמעשה מציב את המשתמש בתוך סביבה קולית וירטואלית המנותקת מהעולם שבחוץ, נעשה באמצעות טכנולוגיות אלה ללא צורך בציוד מקצועי יקר.
אפליקציית Hear: פסקול אלטרנטיבי לרעשי היומיום
דוגמה מעניינת אחת היא אפליקציית אייפון חדשה בשם Hear של אחת מחלוצות התחום, חברת RjDj הבריטית, שהקים אחד ממייסדי אתר last.fm ועוסקת כבר שנים בפיתוח אפליקציות אודיו ומשחקים מוזיקליים. האפליקציה לוקחת את הצלילים שנקלטים במיקרופון המובנה של מכשיר האייפון ומעבירה אותם בזמן אמת דרך אחד משבעה סוגים של פילטרים, והמשתמש באפליקציה שומע את הסאונד המעובד דרך האוזניות.
פילטר אחד באפליקציה בשם "סופר שמיעה" מספק יכולות דומות למכשיר שמיעה, ועבור משתמשים מסוימים הוא אף עדיף בשל הגברת הצלילים החלשים והרחוקים מהסביבה. פילטר אחר אמור להשקיט את צלילי הרקע, בדומה לפעולה של אוזניות מבטלות רעש, תוך השארת תדרי הדיבור האנושי ללא שינוי. התוצאות של פילטר זה עדיין טעונות שיפור.
פילטר "משרד" באפליקציה הופך את רעשי הסביבה המטרידים לרעש רקע מתמשך שאמור לסייע בריכוז, ואילו פילטר "אושר" ישקיע את המשתמש בסביבה מוזרה של צלילים פסיכדליים. בכל אחד מהפילטרים ניתן לשלוט בכמה פרמטרים כדי להתאים אותו בצורה מושלמת להעדפות המשתמש. התוצאה היא מעין פסקול אלטרנטיבי לרעשי היומיום שלכם.
אוזניות Here: לשלוט באופן אישי בסאונד בהופעות
יצרניות אחרות ניגשות לנושא דרך חומרה. חברת דופלר לאבס מניו יורק היא סטארט־אפ שהחל את דרכו בפיתוח אטמי אוזניים מתוחכמים לחובבי מוזיקה, המפחיתים את העוצמה של רעשים מוגזמים מבלי לעמעם את כל טווח התדרים. בשנה שעברה היא שינתה כיוון, וגייסה כ־600 אלף דולר בקיקסטארטר כדי ליצור את Here.
מדובר באוזניות אלחוטיות קטנות מהסוג היושב בתוך האוזן, שכוללות מיקרופון רגיש ויכולות עיבוד צליל מובנות ומציעות תכונה ייחודית — התאמה אישית מדויקת של הצלילים שמקיפים את המשתמש ללא צורך בחיבור לטלפון או מכשור נוסף.
במצב אחד הן משמשות כאמצעי להעצמת הופעות חיות; יש להן יכולות המוכרות ממערכות שמע כמו אקולייזר, הגברת בסים או הוספת הדהוד שמופעלים על המוזיקה שמגיעה מהבמה בזמן אמת. מצבים אחרים מיועדים לסינון רעשים שכיחים במצבים כמו טיסה, נסיעה ברכבת התחתית או ישיבה במשרד.
האוזניות צפויות לצאת לשוק במרץ 2017, והן מוצעות בשלב זה במהדורה ראשונית מוגבלת ב־200 דולר ליחידה. עד כה זכה המוצר לביקורות חיוביות בקרב עיתונאים שהתנסו בו.
טכנולוגיית ה־AAR: להתנתק מהעולם, עד שמישהו יקרא בשמך
גם שחקניות ותיקות בענף האודיו מתחילות לגלות עניין בתחום האוגמנטד אודיו. חברת מוצרי השמע המוערכת הרמן קרדון מפתחת בימים אלה טכנולוגיה בשם AAR, שמציעה סינון רעשים סלקטיבי לצד הגברה של צלילים אחרים. הטכנולוגיה הוצגה בתערוכת CES האחרונה בשני דגמי אב־טיפוס של אוזניות, AKG N60 ומודל חדש בסדרת אוורסט של JBL, אבל החברה צופה שיידרשו עוד שנה־שנתיים של מחקר ופיתוח עד שניתן יהיה לשלב אותה במוצרים לקהל הרחב.
כך, לדוגמה, במקרה של AKG האוזניות יגיבו לקריאת שם המשתמש בהנמכת המוזיקה המתנגנת דרכן, מה שיקל עליו לשמוע את האנשים סביבו שמנסים לדבר עמו. האוורסט, לעומת זאת, תאפשר לשלוט בצורה מדויקת בעוצמת רעשי הסביבה שיגיעו לאוזני המשתמש ולתכנת את האוזניות להגיב לעשרה צלילים שונים בפעולות כמו הפחתה רגעית של עוצמת המוזיקה.
אוזניות Nervana: להתמסטל טכנולוגית בזמן הופעה
את הרעיון מרחיק הלכת ביותר בתחום הציגה לאחרונה חברה בשם נרוונה (Nervana), שפיתחה אוזניות ראשונות מסוגן שמוסיפות לצליל גירוי פיזיולוגי. מדובר בגירוי של עצב שמצוי בתעלת השמע ומתחבר למרכז העונג במוח, שאליו יועבר זרם חשמלי חלש.
אחד השימושים של המערכת הוא הוספת רובד של תחושות גופניות בעת ההאזנה להופעות, כזה שאמור להזכיר את חוויית השימוש בסמים קלים או את זו שמתקבלת במדיטציה. גם המוצר הזה, שעולה 279 דולר ואמור להגיע בקיץ הקרוב לשוק, גייס כ־600 אלף דולר בקמפיין מימון המונים באתר אינדיגוגו.
העתיד של האוגמנטד אודיו: דג הבבל עוד יתרגם עבורכם שיחות
בעתיד טכנולוגיות של אוגמנטד אודיו יוכולו לפתוח מגוון רחב של יישומים אפשריים נוספים. בדופלר לאבס כבר עובדים על רעיונות כמו תרגום אוטומטי בזמן אמת משפה אחת לאחרת בסגנון "דג הבבל" הבדיוני מספרי "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה". בעתיד, ככל הנראה, טכנולוגיות אלה ישולבו גם בממשק המשתמש של אפליקציות רבות.