אפילו מיזוג עם גולן טלקום לא יקרב את HOT לגודל של בזק
בעלי HOT פטריק דרהי מוכן לשתף פעולה עם יריבו קסבייה ניאל, בעלי גולן טלקום, ולספוג את פעילות הסלולר ההפסדית שלו כדי לגדול ולקרוא תיגר על שליטתה של בזק בשוק התקשורת הישראלי. אבל מבחינה מספרית הוא אפילו לא קרוב לשם
מטרת העל של HOT בחתימה על הסכם אירוח הרשתות עם גולן טלקום היא להניח את ידה על 850 אלף הלקוחות של חברת הסלולר, בדרך להפוך לקבוצת תקשורת בסדר הגודל של בזק, אם כי מבחינה מספרית היא עוד רחוקה משם. בעל השליטה ב־HOT פטריק דרהי מקווה שצירוף הלקוחות של גולן יפתח חלון לצירופם גם לפעילות הדגל של הקבוצה, שהיא גם הרווחית ביותר - הטלוויזיה בכבלים - ולכן מוכן לקחת על עצמו בשלב זה את פעילות הסלולר ההפסדית.
- מה באמת עומד מאחורי עסקת HOT וגולן טלקום
- "HOT רוצה להכות בחברות הסלולר כדי למנוע תחרות בטלוויזיה"
- סלקום דורשת מגולן טלקום 900 מיליון שקל
סלקום, שאירחה את גולן על הרשת שלה ורק לאחרונה ניסתה לרכוש את החברה, הבינה כבר מזמן שלא תראה יותר מחזורי הכנסות כמו אלה שהיו לה לפני רפורמת הסלולר, וכעת משקיעה את מרב מאמציה בפיתוח מיזם הטלוויזיה סלקום TV שאמור להפוך למנוע הצמיחה העיקרי שלה בשנים הקרובות. דרהי, שכאמור שואף לגדול ומרוויח בעיקר משירותי הטלוויזיה, מחפש כעת להחליש את סלקום TV כדי שלא תיבנה לו מתחת לאף עוד מתחרה גדולה, נוסף על yes שבבעלות בזק. HOT היא ספקית הטלוויזיה הגדולה ביותר בישראל כיום, עם 822 אלף לקוחות, לעומת 629 אלף של yes ו־75 אלף בלבד של סלקום. בסלולר סלקום היא הגדולה ביותר עם 2.8 מיליון לקוחות, פרטנר ופלאפון — גם היא בבעלות בזק - עם 2.7 מיליון כל אחת, HOT מובייל עם 1.3 מיליון וגולן טלקום כאמור עם 850 אלף.
אופרת סבון צרפתית
הדרמה האמיתית מאחורי עסקת האירוח של HOT וגולן טלקום בכלל לא התנהלה בישראל אלא מעבר לים. דרהי, שמתגורר בצרפת, מנהל קרב קשה מול מיליארדר צרפתי אחר, קסביה ניאל שמחזיק ב־30% מגולן טלקום ונתן לחברה גב כלכלי לאורך כל הדרך. השניים מחזיקים בחברות מתחרות בצרפת, בהן חברות תקשורת, וגולן עבד בשלבים שונים בחייו אצל שניהם. כעת הם משתפים פעולה זה עם זה, במה שנראה כמו עסקה משתלמת לשני הצדדים.
דרהי מתכנן לטווח ארוך ומוכן לספוג הפסדים בשביל פוטנציאל לרווח עתידי. דוגמה חיה לכך היא פעילות הסלולר של HOT שאינה מניבה רווחים ישירים לקבוצה ונמצאת באופן תמידי בהפסד תפעולי. את 2015 סיימה HOT מובייל בהפסד תפעולי של 356 מיליון שקל, ואת הרבעון הראשון של 2016 סיימה עם הפסד תפעולי של 133 מיליון שקל, וזה עוד לפני שהכנסנו למשוואה את עסקת האירוח של גולן טלקום, שהציעה HOT מובייל במחיר נמוך יותר מהמחיר שהציעה סלקום (250 מיליון שקל בשנה) ואת האשראי שמעניק דרהי לכיסוי חובות על שירותי אירוח שהיה לגולן טלקום בעבר.
החזון של קסבייה ניאל להפוך את גולן טלקום ממפעיל סלולרי לקבוצת תקשורת המספקת טלוויזיה, ולשחזר את ההצלחה הכבירה שהיתה לו בצרפת, נגוזה. משרד התקשורת התלבש לו על הזנב ולא יעלים עוד עין מהפרות הרישיון שלו (גולן החל לפרק את האנטנות שלו, שהיה מחויב להקים על פי הרישיון, בקיץ 2014), בג"ץ ידון בקרוב בהפרות של גולן ובאי האכיפה של משרד התקשורת בשנתיים האחרונות ועסקת המיזוג שלו עם סלקום שנכשלה - כל אלו לא מאפשרים לניאל לפעול בחופשיות שלה זכה בצרפת ולכן החליט לקחת צעד אחורה.
בחודשים האחרונים ניאל לא רץ להזרים כסף לפתרון כל הבעיות שנחתו על גולן, והאחרון קפץ שוב על העגלה של דרהי. עצם העובדה שדרהי וניאל משתפים פעולה מטלטלת את שוק התקשורת הישראלי, אבל מייצרת זרמים תת־קרקעיים גם על קו ישראל־צרפת.
כשמביאים בחשבון את היריבות בין השניים, אפשר לתהות מדוע הסכים דרהי לשתף פעולה ולא נתן לניאל פשוט להמשיך לאבד כסף בישראל. התשובה היא כנראה שהאפשרות לגדול בכמעט מיליון לקוחות קרצה לדרהי יותר מלראות את יריבו מפסיד. מבחינת ניאל התשובה אף ברורה יותר - הוא יקבל את ההשקעה שלו בחזרה וייפטר מכאב הראש הבירוקרטי שהוא עבורו מדינת ישראל.
סלקום יוצאת לקרב
לעת עתה, אף ששוק התקשורת רועש וגועש, במשרד התקשורת לא ממהרים לשלוח מסרים מרגיעים. סלקום, שהצהירה אתמול כי גולן חייבת לה מעל מיליארד שקל, וקיבלה כמה מהלומות במסחר בבורסה, תנסה כעת להכות בכל הכוח את גולן.
לפי הערכות, סלקום תנסה לחסל את ההסכם הקיים שיש לה עם גולן לאירוח על הרשת וכך תדחוף את האחרונה לחפש מארח אחר. האירוח על רשת HOT יתאפשר לגולן אך ורק אם היא תקבל את הרישיון למפעיל וירטואלי ממשרד התקשורת, ולכן האופציה להתארח על הרשת של HOT תהיה אך ורק בהסכמת השותפה שלה ברשת המשותפת, פרטנר. מאחר שפרטנר מנהלת נגד גולן ונגד משרד התקשורת מאבק בבג"ץ, הסיכוי שהיא תאשר לגולן להתארח על הרשת שלה שואף לאפס. חבל ההצלה היחיד שיהיה לגולן טלקום במקרה כזה יהיה הרשת של פלאפון, גם היא בבעלות בזק, שלא תמהר להושיט יד למתחרה.
במשרד התקשורת עדיין לא הכינו תוכניות לכל התרחישים וממתינים לקבל את הבקשה הרשמית של גולן להפוך לווירטואלי.