Mobile 2017
"חברות הייטק צעירות לא יכולות להתחרות בשווקים בחו"ל בגיוס הון אנושי"
לדברי יו"ר מכון היצוא רמזי גבאי, לעובדה שישראל מובילה ביצוא הטכנולוגי יש גם חסרונות: "אסור לנו להפוך למדינה שעושה אאוטסורסינג למוח הישראלי"
"הגידול ביצוא השנתי הישראלי היה תמיד גדול מהגידול בסחר העולמי, בשנים האחרונות המגמה התהפכה והתופעה מדאיגה" אמר רמזי גבאי, יו"ר מכון היצוא, הבוקר (ב') בוועידת Mobile 2017 של "כלכליסט".
לדברי גבאי "היום כבר ברור לכולם שהיצוא הישראלי הוא מנוע הצמיחה העיקרי של מדינת ישראל. אם בעבר הייצוא עסק בעיקר בסחורות, היום הייצוא הטכנולוגי עולה עליו". אלא שלדברי גבאי: "לצערי היצוא הישראלי בשנים האחרונות מדשדש, ירדנו מ-95-96 מיליארד לפני מספר שנים ל-92 מיליארד"
לטענת גבאי, הסיבות לכך מגוונות, אך הן בעיקר נובעות מרגולציה, חוסר תמיכה ממשלתית והשקעה במו"פ, ולצידן התחושה המוטעית ש"הכל בסדר", שנובעת מכך ש"מתמקדים בעלייה בצמיחה, אבל הצמיחה לנפש היא כמעט 0. בנוסף הצמיחה שמדברים עליה של 2.5 אחוז היא בעיקר בגלל הגידול בצריכה הפרטית, שאין לה משמעות בכלל לכלכלה הישראלית". עוד טען כי ב-2015 הוקמו רק 6 מפעלים חדשים בישראל, לעומת 56 לפני עשור: "יזמים לא רוצים להשקיע בתעשייה הישראלית".
עם זאת, לדברי גבאי, אסור להתייאש: "מדינות רבות משקיעות בתחום החדשנות אך אנחנו עדיין מובילים. בשנת 2015 נרשמו בישראל כ-550 חברות חדשות בתחומים הטכנולוגיים."
"אין ספק שמנועי הצמיחה העתידיים הם הטכנולוגיים: הסייבר, ההייטק, בתחום החקלאות, בהם צריך לתמוך. ישראל הפכה לאחד ממרכזי הפיתוח החשובים בעולם לחברות הגדולות שזיהו פוטנציאל לניצול המשאב האיכותי של כוח האדם הישראלי. יש לזה יתרונות בטווח הקצר אך יש חסרונות במחיר בריחת המוח הישראלי בזול יחסית בלי חשיבה לטווח ארוך. חברות הייטק צעירות לא יכולות לגייס הון אנושי טוב כי הן לא יכולות להתחרות ברמות הסחר בחו"ל. אסור לישראל להפוך למדינה שעושה אאוט סורסינג למוח הישראלי וחשוב שמדינת ישראל תתמוך בחברות הישראליות הצעירות והיזמים הצעירים."
"למרות הנתונים המדשדשים של הייצוא הישראלי בשנים האחרונות, אני רוצה לראות את האור בקצה המנהרה, ומקווה שינתנו משאבים שיעודדו את הייצוא הישראלי בכלל ואת ההיטק הישראלי בפרט, שיתבטאו בתקציב הדו שנתי שהיינו מעורבים בו", סיכם גבאי