אירופה מנקה את האינטרנט: מקדמת מדיניות שאוסרת איסוף מידע על משתמשים
האיחוד האירופי גיבש תקנות פרטיות חדשות שיגבילו את יכולות איסוף המידע של חברות הטכנולוגיה ויאסרו עליהן לשמור מידע על משתמשים או להציג להם פרסומות ממוקדות ללא הסכמה מפורשת
נציבות האיחוד האירופי החלה בקידום תקנות פרטיות חדשות, שיגבילו משמעותית את היכולת של חברות כמו גוגל ופייסבוק להציג לגולשים פרסומות מותאמות אישית. יישום התקנות עלול להוביל לפגיעה ניכרת בהכנסות של חברות הטכנולוגיה מפרסומות. התקנות צפויות לעבור עתה לאישור פרלמנט האיחוד האירופי ובתי המחוקקים במדינות החברות במטרה ליישם אותן עד מאי 2018.
- עשור למהפכת הסמארטפון: כיצד השתנה העולם מאז היום שבו האינטרנט נכנס לכיס הקטן
- נדחתה ההצבעה על הצעת חוק לתגמול ספקיות אינטרנט שיתקינו מערכות סינון אתרים
- מי מפסיד כשממשלות סוגרות את האינטרנט
לפי התקנות החדשות, שירותי אימייל ומסרים מידיים, דוגמת ג'ימייל, ווטסאפ, סקייפ או iMessage, יהיו נתונים מעתה לאותם תקנות פרטיות שחלות על חברות טלקום מסורתיות. בנוסף יורחבו הכללים כך שיכולו גם על מטא-דאטה. לפי התקנות המוצעות, כל התוכן שעובר בשירותים אלו ייצטרך לעבור אנונימיזציה או להימחק, אלא אם המשתמש נתן את הסכמתו המפורשת לכך או אם הוא דרוש לצורך ביצוע פעולות כמו גביית תשלום. יישום תקנות אלו ימנע משירותי אימייל כמו ג'ימייל או הוטמייל לסרוק אימיילים של משתמשים על מנת להציג להם פרסומות ממוקדות, מבלי שאלו נתנו את הסכמתם המפורשת.
כן אוסרות התקנות על משלוח ספאם מכל סוג, לרבות אימייל, הודעות SMS או שיחות טלפון, מבלי שהמשתמש מסר את הסכמתו המפורשת. בנוסף, מדינות יוכלו ליישם פתרון שמקנה לתושבים אפשרות להתנגד לקבלת שיחות טלמרקטינג באמצעות צירוף מספר הטלפון שלהם לרשימת "אל תתקשרו". מוקדי טלמרקינג יידרשו גם להציג את מספר הטלפון שלהם ולעשות שימוש בקידומת מיוחדת.
תקנה מהותית אחרת נוגעת לשמוש בקוקיז לצורך מעקב אחרי גולשים. לפי התקנה שעל הפרק, עם התקנת דפדפן או תוכנה אחרת שמאפשרת תקשורת אלקטרונית, משתמשים יוכלו לבחור האם לאפשר או למנוע שימוש בקוקיז למטרות הצגת פרסומות לפני השלמת ההתקנה. לבחירה זו תהיה עדיפות על הרשאה אינדבידואלית שנתן המשתמש לחברות כמו גוגל או פייסבוק בעת הרשמה לשירותיהן.
יישום הצעה זו יקשה על חברות להציג למשתמש פרסומות מותאמות אישית, שכן הן לא יוכלו לנטר את פעילותו ברשת ולנתח אותה, ולפגוע באחד ממקורות ההכנסה המהותיים שלהן. "אין ספק שהצעת הנציבות תפגע במודל ההכנסות מפרסום, מבלי לרשום הישגים משמעותיים בכל הנוגע לפרטיות והגנת מידע", אמר טאונסנד פיהאן, מנכ"ל Interactive Advertising Bureau Europe, ל"וול סטריט ג'ורנל".
כיום, גולשים באירופה נדרשים להקליק על באנר, שמבקש את הסכמתם לעשות שימוש בקוקיז, בעת ביקור ראשון באתר כלשהו. התקנות החדשות מיועדות להעלים את הבאנרים המעיקים, אך לדברי פיהאן הם רק יוחלפו בפופ-אפים שיבקשו מהגולשים לשנות את הגדרות הקוקיז שלהם. "אנשים שחשבו שהבאנרים של הקוקיז מעצבנים יתאכזבו לשמוע שהמצב לא ישתפר", הוא הוסיף.
בנציבות סבורים, עם זאת, שהתקנות החדשות יסייעו הן לגולשים והן לחברות. "אנחנו רוצים לשמור על חשאיות ופרטיות בתקשורת האלקטרונית", אמר אנדרוס אנסיפ, סגן נשיא הנציבות ל-Digital Single Market, בהודעה לעיתונות. "טיוטת המדיניות שלנו מאוזנת: היא מספקת רמה גבוהה של פרטיות לצרכנים, ומאפשרת לעסקים לחדש".