האם לסנאפ רק טריק אחד?
נכון לסוף 2016 היו לסנאפ 158 מיליון משתמשים פעילים ביום. בחברה מזהירים לא רק מירידה בקצב הגידול שלהם, אלא גם מהאפשרות שהיקף הפעילות שלהם יירד והם יעברו לשירותים מתחרים
תחרות מול פייסבוק, תלות באפל ובגוגל, משתמשים שעלולים להיעלם וכישלון בכניסה לתחומי פעילות חדשים - אלו הם רק כמה מהסיכונים שעלולים לפגוע בפעילות סנאפ ובהכנסות העתידיות של החברה, כפי שהם מפורטים בתשקיף שהגישה.
- העדשות של סנאפצ'ט יתחילו לזהות מותגים?
- סנאפצ'ט נערכת להנפקה: תמנה בכיר בסוני ליו"ר
- הצדדים האפלים של תשקיף סנאפצ'ט
נכון לסוף 2016 היו לסנאפ 158 מיליון משתמשים פעילים ביום. בחברה מזהירים לא רק מירידה בקצב הגידול שלהם, אלא גם מהאפשרות שהיקף הפעילות שלהם יירד והם יעברו לשירותים מתחרים. "כל שינוי שפוגע בפעילות המוצרים שלנו או מעניק העדפה למתחרים יכול לפגוע משמעותית בשימוש בסנאפצ'ט במובייל", נכתב בתשקיף.
תשתית הענן של גוגל
התלות של החברה באפל מטרידה אותה במיוחד: "מרבית פעילות המשתמשים שלנו היא ב־iOS. כתוצאה, תיעדפנו את פיתוח המוצרים בעבור מערכת הפעלה זו על חשבון אנדרואיד. על מנת להמשיך לצמוח, נידרש לתעדף את המוצרים שלנו שפועלים במכשירי אנדרואיד". כשזה נוגע לגוגל, יש לחברה בעיית תלות נוספת. סנאפ עושה שימוש בתשתיות הענן של גוגל, ואף חתמה עם החברה על חוזה בהיקף של 2 מיליארד דולר לתקופה של חמש שנים. כל שיבוש בשירותים עלול לפגוע מיידית בפעילות האפליקציה, אבל זה אפילו לא התרחיש הקשה ביותר. "גוגל יכולה לנקוט בפעולות מעבר לשליטתנו, שעלולות לפגוע בנו משמעותית", נכתב. "אלו כוללות ניתוק או הגבלת הגישה לענן של גוגל, העלאת המחיר, והפסקת מערכת ההתקשרות".
ב־2016 הגיעו 96% מהכנסות החברה ממכירת פרסומות. אף שאין מפרסם אחד שאחראי ליותר מ־10% מההכנסות, רבים מהם רק החלו לעבוד עם החברה ומשקיעים בה סכום קטן יחסית מתקציב הפרסום שלהם, לעתים במוצרים נסיוניים.
התחרות מול חברות אחרות היא גם גורם סיכון משמעותי. בין המתחרות אותן מונה סנאפ בתשקיף נכללות פייסבוק, ווטסאפ, טוויטר, אפל, גוגל, Line ו־Tencent. "לרבות מהמתחרות שלנו יש משאבים גדולים משמעותית, נוכחות בינלאומית חזקה יותר ועמדה תחרותית טובה יותר בכמה שווקים", מצוין בתשקיף. "הן יכולות להגיב טוב יותר לטכנולוגיות חדשות ולשינויים בדרישות השוק, או לפתח מוצרים דומים לשלנו שיזכו לקהל גדול יותר".
המורל של העובדים
סיכונים נוספים שמזכירה החברה כוללים קשיים טכניים ופרצות אבטחה בהפעלת הפלטפורמה שלה, תביעות פטנטים ותביעות ייצוגיות קיימות ועתידיות, הברקזיט, קשיים רגולטוריים שעלולים להעיב על פעילותה, ואפילו המורל של העובדים ("אין לנו מטה רשמי אלא כמה בנייני משרדים ברחבי העיר. המבנה הביזורי עלול למנוע גיבוש מורל חיובי בין העובדים").
הסיכון המשמעותי ביותר נראה שנוגע לפעילות העתידית של החברה: "ההצלחה שלנו תלויה ביכולת ליצור מוצרים חדשים". המסקנה ברורה - כדי שסנאפ תצליח להפוך לגורם משמעותי, היא חייבת להשיק מוצרים חדשים ומצליחים. הניסיון הראשון לא מתרומם בינתיים. מה שמעלה את השאלה, האם זו חברה של טריק אחד? בינתיים, היא לא הוכיחה אחרת.