האייפון לא סיני: בית משפט קבע שאפל לא גנבה את עיצוב האייפון מיצרן מקומי
בפסיקה שהפכה החלטה קודמת מיוני 2016 שמנע מאפל לשווק את האייפונים בסין. כעת הוחלט כי בין האייפון 6 והאייפון 6 פלוס שונות גדולה למכשירים של היצרן המקומי שאת עיצובו טען כי אפל לקחה
בית משפט בבייג'ינג הפך החלטה שהתקבלה ביוני שנה שעברה, לפיה אפל הפרה את חוק הפטנטים המקומיים וגנבה את העיצוב של האייפון 6 ו-6 פלוס מיצרן מכשירים מקומי. חברת הטלפונים Shenzhen Baili טענה כי ענקית הטכנולוגיה האמריקאית גנבה את העיצוב שלה מסמרטפון C100. התביעה נשענה על כך כי לכל המכשירים המדוברים היו פינות וקצוות מעוגלים ובשל כך הפר אתץ הקניין הרוחני של החברה הסינית.
- פטנט חדש עשוי לשלש את אורך החיים של סוללות הסמארטפונים
- IBM שוב שיאנית העולם בפטנטים, חלק ניכר מהם פותחו בישראל
- אפל נוקמת: מפסיקה למכור את מוצרי נוקיה בעקבות תביעת הפטנטים
בית המשפט בבייגי'נג הורה על עצירת מכירת כל מכשירי האייפון מהסדרה המדוברת, החלטה שהוקפאה בתהליך המשא ומתן שקיימה אייפון עם הרגולטורים הסינים. בהחלטה שהתקבלה בסוף השבוע, קבע בית המשפט כי לעיצוב של אייפון נתונים יחודיים שמאפשרים הבחנה פשוטה בין המכשירים של החברות השונות. התביעה של חברת Shenzhen Baili היתה מקרה בוחן עבור חברות רבות שסין מהווה עבורן שוק גדול. במידה וההחלטה נגד אפל הייתה עומדת בעיניה, יתכן ויצרנים מקומיים נוספים אחרים היו מנסים לתבוע גם הם זכויות על קניין רוחני. בין אם הדבר נכון ובין אם מתוך ניסיון לצבור רווח מהיר משוק מבוקש וצומח.
זו לא הפעם הראשונה שאפל ניצבת בפני תביעות הנוגעות לפטנטים וקניין רוחני. תביעה אחת שזכתה במיוחד להד היא זו שהטילה סמסונג על אפל בשנת 2012. אז טענה הענקית הקוריאנית כי אפל הפרה שורה ארוכה של פטנטים של אפל, בתביעה שהפכה עד מהרה למכוערת עם הטחות הדדיות על גניב סודות מסחריים וקניין רוחני. בסופו של המשפט שהתנהל מול חבר מושבעים בארה"ב נפסק כי היתה זו סמסונג שהפרה לכאורה 6 פטנטים שונים של אייפון וזאת מתוך "כוונת זדון". גם כאן הפטנטים נגעו לעיצוב המכשירים, מיקום כפתורי הפעלה וכדומה, ולא לרכיבי התוכנה או פיצ'רים אחרים.
היום אפל מתמודדת עם חזיתות מתמשכות של תביעות פטנטים, גם הן מקרב תאגידים גדולים. אחת של נוקיה שתובעת את אפל בכמה תביעות בארה"ב וגרמניה. נוקיה טוענת כי אפל הפרה 32 פטנטים שונים הנוגעים לממשק, תוכנה ואנטנה. מצד השני אפל תובעת את חברת התקשורת קוואלקום משום שאינה מאפשרת לאפל לפעול בצורה תחרותית ולבצע מיקור חוץ לחלקים שונים מהמכשירים שלה. יש לציין עוד שהפסיקה מגיעה זמן קצר לאחר שאפל הודיעה על כוונתה להשקיע בשני מרכזי פיתוח בסין בהיקף של כחצי מיליארד דולר, מהלך שאמור לאפשר לה להעמיק את חדירתה לשוק המקומי.