מאקרו טכנולוגי
מלחמת השבבים: עליהום של אהבה
השימוש שעושות אינטל וסמסונג בטובת הצרכן כדי לשכנע את הרגולטור להתמיד בתביעתו נגד קוואלקום ממחישה שלציניות אין גבול. החברות הבינו שבעידן טראמפ יש להחליף את השאיפה למדיניות מגובשת בבריונות במסווה
ברוח שיטת "האויב של אויבי הוא ידידי" זכתה השבוע רשות הסחר הפדרלי האמריקאי ה-FTC לרוח גבית ממקור לא צפוי: הענקיות סמסונג ואינטל הגישו לבית המשפט בקליפורניה תצהירים התומכים בתביעת הרשות נגד ענקית השבבים קוואלקום.
- אינטל וסמסונג טוענות: קוואלקום היא בריון תעשיית השבבים
- הסמארטפון עובר מהכיס לשולחן
- אינטל, מאחוריך: מעבדי המובייל של קוואלקום יתחילו להניע מחשבים
התביעה טוענת כי קוואלקום פועלת בשיטות מונופוליסטיות ומנצלת את הפטנטים שלה בתחום המובייל כדי לסחוט תמלוגים גבוהים באופן לא סביר מלקוחותיה. רגע יוצא דופן שבו רשויות ותאגידים משלבים ידיים.
קוואלקום הודפת ללא הצלחה טענות על היותה בריון שבבים כבר יותר משנתיים. עד כה היא שילמה יותר מ-2 מיליארד דולר בפיצויים ובקנסות, אך נתנה את הדין רק לרשויות מחוץ לגבולות ארה"ב. בנוסף, היא נאלצה להגן על עצמה במספר הליכים משפטיים, אולי המפורסם בהם הוא זה שפתחה נגדה אפל בינואר האחרון, רגעים ספורים לאחר הגשת תביעת ה-FTC. אפל רכבה על הבאז שיצרה ה-FTC סביב הטקטיקות של קוואלקום ודרשה מיליארד דולר בפיצויים.
שיתוף הפעולה של סמסונג ואינטל נגד קוואלקום אינו מקרי. כל הצדדים מבינים שכוחה של ה־FTC מוגבל, שהמשאבים שהיא יכולה להקצות לחקירה ממושכת דלים לעומת לאלו של קוואלקום ושהסבירות שפעולותיה יובילו לשינוי עמוק בהתנהלות קוואלקום נמוכים. החברות יודעות כי עזרתן מגדילה את כוחה של התביעה ובעיקר את האפשרות לפגוע במתחרה במקום הכואב ביותר: תזרים המזומנים.
מניעי השותפות ברורים גם כן. ה-FTC מבקש להגן על הצרכנים מהטקטיקות של קוואלקום שמובילות לכאורה לעלויות גבוהות מצד יצרניות הסלולר, שבסופו של דבר מושתות על הצרכנים. סמסונג ואינטל רוצות נתח מעוגת השבבים של עולם המובייל, ואפל, היא פשוט רוצה לשלם פחות עבור רכיב משמעותי של מכשירי האייפון שלה.
במובנים רבים זהו טבעו של העולם העסקי, אך יוצא דופן המאמץ הנוסף הלא הכרחי והציני שסמסונג, אינטל ואפל עושות כדי להשיג את מבוקשן. בתצהיר שהעבירה מציינת אינטל שמונה פעמים כי "המערכת הסבוכה של הפרקטיקות האנטי תחרותיות (של קוואלקום - ו"א) מעוותת את המחירים בשוק, ובכך יוצרת עול כלכלי על יצרניות שבבים מתחרות וצרכנים כאחד".
אנשי סמסונג כתבו דברים דומים בתצהירם וגם אפל ציינה בתביעתה כי "אלמלא פעילות קוואלקום היה ניתן לחסוך מאות מיליוני דולרים לאפל ולצרכנים". יצרנית האייפון אף הגדילה לציין כי קוואלקום נוהגת כך "על מוצרים שהיא יודעת שנחשקים בידי צרכנים", כלומר מנצלת לא רק את הידע אלא גם את הביקוש.
אף שסביר שיש בפעילות קוואלקום בריונות מסוימת, זו אינה מפחיתה מהבריונות ומהציניות של מתחרותיה כלפי הצרכנים, וכעת בחסות בית המשפט. סמסונג, אינטל ואפל הן כה גדולות וחזקות שההגדרה חברות ענק קטנה עליהן. ובכל זאת הן מנופפות בלי בושה ברווחת הצרכן כתירוץ למחירי מוצרים גבוהים, בלי חלילה לספוג את העלויות בעצמן.
ההליך המשפטי נגד קוואלקום והתצהירים הכלולים בו לא מתרחשים בריק אלא תחת אווירה פוליטית יוצאת דופן. תביעת ה־FTC הוגשה בשלהי ממשל הנשיא ברק אובמה. כעת, תחת ממשל טראמפ וגישתו המחמירה של הנשיא החדש בנושא תביעות קניין רוחני, מעמדה לא לחלוטין ברור. היו"רית בפועל של ה־FTC, שמונתה בידי הנשיא דונלד טראמפ, הצהירה עם כניסתה לתפקיד כי התביעה נגד קוואלקום "מבוססת על טיעון משפטי לקוי וחסר ביסוס, ובעצם הגשתה מערערת על זכויות הקניין הרוחני האמריקאי באסיה ובעולם כולו".
ממשל טראמפ, שטרם אייש באנשי אמונו את כל כסאות הוועדה המנהלת של ה-FTC, טוען כי פעילות הרשות תחת ממשל אובמה הזיקה לחדשנות ולהתפתחויות העסקיות. או בקצרה, לגישת הממשל תביעות כמו זו שהוגשה נגד קוואלקום הן שגויות. סמסונג ואינטל הבינו לאן נושבת הרוח, ובתגובה הפצירו בנשיא החדש במכתב רשמי לא לוותר על התביעה, תוך שהן טוענות גם בשמן וגם בשם הצרכן.
קרבות בין תאגידים הם תמיד מעניינים, ראשית משום שהם מעניקים הצצה נדירה למערכות היחסים בין החברות הגדולות בעולם, כיצד ראשיהם חושבים וכיצד הם מנמקים את ההתנהגות שלהם. אך יותר מכך, הם מעניינים כי הם מוציאים את הרפש החוצה. הפעם, הרפש מגייס את הצרכנים אל תוך קרב שהוא לא רק כלכלי אלא גם פוליטי. הרי חברות ענק כמו אפל, אינטל וסמסונג לא זקוקות לעזרת הרשויות כדי להגן על עצמן. מה שהן זקוקות לו, ומנסות לחתור אליו גם הפעם, היא מדיניות קניין רוחני שתהלום את האינטרסים שלהן.