$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

המשבר במפרץ: כך סכסכו האקרים בין קטאר וסעודיה

מידע חדש מראה שפעילות תוקפי סייבר היא שהתניעה את המשבר האחרון בין קטאר ושכנתה, כיצד מחליטה פייסבוק שמפעיל עמוד הוא בעצם גוף שמקדם טרור וארגון אמריקאי דורש מהנשיא טראמפ להפסיק לחסום אנשים בטוויטר

יוסי גורביץ 13:3607.06.17
המשבר במפרץ: הקשר ההאקרי

 

בתחילת השבוע הודיעה סעודיה בפתאומיות על ניתוק היחסים עם קטאר, וזמן קצר לאחר מכן הצטרפו אליה מדינות סוניות נוספות שנתפסות כמתונות (על אף שמימנו והפיצו אידיאולוגיה סלפיסטית במשך שנים). אתמול (ג') הצטרף גם טראמפ לחגיגה והודיע שהוא תומך בסעודיה, שבינתיים כבר הטילה סגר יבשתי על קטאר. המהלך הזה גרם לדיפלומטים ברחבי העולם לדפוק את הראש בגלובוס הקרוב, כי כשמדינות המפרץ מתרגזות, מחירי הנפט מגיבים. והנה, עכשיו נודע שיש יד נעלמה שסכסכה בין השתיים - ושהיא עשתה זאת במתקפת סייבר. מה קורה שם?

 

ראשית, חשוב לדעת שסעודיה מעוצבנת על קטאר כבר שנים רבות, בין היתר משום שרשת אל ג'זירה הקטארית חושפת בעקביות את השחיתות של משפחת המלוכה הסעודית. בנוסף, קטאר מממנת את איראן בכל מיני דרכים יצירתיות. למשל, היא שילמה לאחרונה 700 מיליון דולר למיליציות שיעיות בתימן (בה אגב, סעודיה מנהלת מלחמה די כושלת כבר זמן מה), בתור כופר לשחרור חטופים. 700 מיליון דולר בשביל לשחרר אנשים זה סכום פסיכי אפילו בשביל נסיכות נפט, כך שסעודיה בטוחה שהעניין היה כיסוי להעברת כסף לאיראן.

 

מה עובר על קטאר? מה עובר על קטאר? צילום: רויטרס

 

אבל זה רק הרקע למשבר האחרון במפרץ: לפני מספר שבועות פרסמה סוכנות הידיעות הרשמית של קטאר נאום שנשא לכאורה האמיר, שבו שיבח בו זמנית את איראן ואת ישראל, תקף את טראמפ והעריך שהוא לא יאריך ימים בתפקידו. סעודיה התייחסה לנאום הזה כאל נקודת משבר קריטית.

 

קטאר, מצידה, הודיעה מיד שהדברים כלל לא נאמרו על ידי האמיר שלה, אלא היו תוצאה של התקפת האקרים על סוכנות הידיעות שלה. סוכני FBI הוזמנו לקטאר כדי לבחון את הראיות של הנסיכות, והם אכן אישרו שהיתה שם התקפת סייבר. ולא רק זה: כלי תקשורת בארה"ב מצטטים מקורות בקהילת המודיעין שאומרים שההתקפה היתה רוסית במקורה.

 

זו רמה חדשה לגמרי של פייק ניוז: שתילה של דברים שלא היו ולא נבראו, כדי לחולל משבר מדיני כבד בין מדינות שכנות. ומותר לחשוד שהתמיכה הפתאומית של טראמפ במצור על קטאר, שבועות לאחר שהבטיח לשליט המדינה שארה"ב תמשיך לתמוך בה, נובעת מכך שהוא מאמין שהאמיר של קטאר זלזל בו. תשמור האלה ותציל.

 

אתה טרוריסט! אה, לא?

 

פייסבוק מחקה לאחרונה בלי התראה קבוצה של ארגון שתומך בעצמאות לצ'צ'ניה, הרפובליקה המעונה שנדרסת מזה שני עשורים על ידי רוסיה. הנימוק שנתנה פייסבוק למחיקה הוא שהקבוצה "תומכת בטרור".

 

רק שהיא ממש לא: אף שיש ארגונים צ'צ'נים שתומכים בהתנגדות (רוסיה קוראת לכל סוג התנגדות "טרור") הארגון הנ"ל טוען כבר שנים ששחרור צ'צ'ניה יתבצע רק בדרכי שלום. השיטה שלו היא לחשוף את מצבה של המדינה האומללה לעיני העולם המערבי.

 

לא לוקחת אחריות. פייסבוק לא לוקחת אחריות. פייסבוק צילום: גטי אימג'

 

רוסיה לא אוהבת את זה, כמובן, וסביר להניח שהיא או בעלי בריתה הם אלו שפנו לפייסבוקסטן בדרישה למחוק את העמוד. כמו תמיד, פייסבוק הפעילה כאן את שיטת הפעולה הקבועה שלה: קודם כל מוחקים, ואחר כך, אם אין ברירה ויש סכנת תביעה - מתנצלים.

 

בשבועות האחרונים, צנזרה פייסבוק זוכה פרס פוליצר בשל פרסום מאמרים על שחיתות בממשלת מלטה, והסירה קבוצה שמקדמת הפלות בשל "תמיכה בשימוש בסמים". בשני המקרים הללו היא נאלצה להתנצל. נציגים לא רשמיים של החברה הזכירו לגרדיאן שהדרישה מהמצנזרים של פייסבוק היא לקבל החלטה ביחס לתלונה בתוך עשר שניות, ושלכן אין שום סיכוי שהם יצליחו להפעיל שיקול דעת ראוי. אם לפייסבוק באמת היה אכפת ממה שקורה בעמודים שלה ומהזכויות של המשתמשים, היא היתה משקיעה בכך יותר זמן, מאמץ וכסף.

 

האם אנחנו באמת צריכים את טראמפיליקס?

 

הבמאי והפעיל החברתי מייקל מור העלה אתר חדש, שנקרא טראמפיליקס; כשמו כן הוא - מיועד לאיסוף הדלפות מממשל טראמפ על מעשים מביכים ומזיקים שלו. כל מקור יודע דבר המעוניין לחשוף את עוולות השלטון הוזמן לסור לאתר של מור ולהגיד את דברו. השאלה היא מי באמת צריך אתר כזה.

 

כל העיתונים האמריקאיים מלאים, כל יום, בהדלפות מהממשל החדש. זה הממשל הדולף ביותר בהיסטוריה, ברמה שלא מדובר בדליפות אלא במערכת מתוחזקת של מקלחות ברמה של בית מרחץ טורקי. וכל כלי תקשורת שמכבד את עצמו כבר התקין אתר מוגן המאפשר שליחת מידע באנונימיות למערכת.

 

מייקל מור מייקל מור צילומים: איי אף פי

 

ואף על פי כן: גם אתרים רציניים נופלים. דיווחנו אתמול על אחת ההדלפות הבוערות ביותר, שמתארת התקפה של האקרים רוסים על תוכנת ההצבעה בבחירות בארה"ב. המדליפה נתפסה זמן קצר לאחר מכן ובמערכת האינטרספט, האנשים שהביאו לכם את אדוארד סנודן, ודאי דפקו את הראש בקיר. המדליפה מסרה לאינטרספט מקור מודפס של דו"ח. באינטרספט שלחו עותק שלו ב-PDF ל-NSA בבקשה לאשר שאכן מדובר בדו"ח שלהם ולא במתיחה. ה-NSA אישרו, אבל בו זמנית בחנו את המסמך באור מיוחד, שחשף את הסימנים המזהים היחודיים של כל מדפסת בארגון. הדרך לברר למי היתה גישה למדפסת ומי הסתכל על מסמכים שהוא לא צריך היה להסתכל עליהם היתה קצרה. מי יודע, אולי דווקא צריך אתרי הדלפות שיוכלו להגן על המדליפים בצורה מוחלטת.

 

קצרצרים

 

1. ארגון חופש ביטוי בארה"ב, Knight First Amendment Institute, שלח מכתב לפני הליכים משפטיים לאחד דונלד ג'יי טראמפ, והורה לו להפסיק לחסום משתמשים בטוויטר שמעצבנים אותו. לטענת הארגון, חשבון הטוויטר של הנשיא הוא פורום פומבי, שכפוף לתיקון הראשון לחוקה. הארגון דורש מטראמפ להסיר לאלתר את החסימה משורה של אנשים שהוא מייצג משפטית. בארגון מודים שזו הולכת להיות תביעה ראשונה מסוגה אבל טוענים שהסיכוי שלהם גבוה מזה של כדור שלג בגיהנום, בתנאי שזה יום מעונן.

 

טראמפ וטוויטר טראמפ וטוויטר צילום: Alabama Today

 

2. בריטניה הולכת מחר לבחירות בזק ואם השימוש בטוויטר מעיד על משהו, אז תרזה מיי בצרות: הלייבור ומועמדה קורבין אוכלים את מיי ואת והשמרנים. האשתגים שקשורים ללייבור ומועמדה מהווים כשני שליש מכלל האזכורים בהאשתגים לבחירות. כמובן, זה לחלוטין יכול לומר שללייבור יש יופי של צוות מדיה חברתית אבל חורבה של צוות הוצאה לקלפי, ואת זה נדע מחרתיים. בינתיים, הודיעה מיי שהטרוריסטים ניצחו. טוב, היא לא ניסחה זאת כך, אבל היא אמרה שהיא מוכנה לפגוע בזכויות אדם ואזרח כדי למנוע טרור. האנשים שרוצים להפוך את העולם לחשוך יותר, ושמנהלים מלחמת חורמה נגד עצם הרעיון של זכויות אדם, יכולים לשמוח.

 

3. נישאר בממלכה המאוחדת: משטרת וויילס דיווחה על מעצר ראשון באמצעות טכנולוגיית זיהוי פנים בזמן אמת. ממה שהותר לפרסום, רכב משטרתי עמוס במצלמות עם תוכנת זיהוי פנים שוטט ברחובות, כאשר המצלמות זיהו לפתע אדם המבוקש לחקירה והמעצר בוצע במקום. עד כה לא ברור מי האיש ובמה הוא חשוד. משטרת דרום וויילס הביעה בעבר עניין ניכר בטכנולוגיה, ויש להניח שמדובר באדם שתמונתו מופיעה במאגר בן 500,000 תמונות שהמשטרה הצהירה בעבר שנמצא ברשותה.

 

4. האם שליחת הודעות טקסט יכולה להיחשב להריגה? מישל קרטר, צעירה מארה"ב, מועמדת לדין בחשד לסיוע בהריגה, לאחר שכקטינה שלחה שורה של מסרונים למכר שלה ששקל התאבדות. בהודעות היא דירבנה אותו, עד ששלח יד בנפשו. קרטר ניסתה לטעון שהמסרונים שלה היו דיבור מוגן, אבל בית המשפט לא אכל את זה. הנער לא רצה להתאבד, וקרטר האשימה אותו בפחדנות ובכך שהוא מבזבז את זמנה. זמן קצר לאחר מכן שלחה קרטר מסרון לידיד אחר שלה, בו כתבה "אם הם יקראו את המסרונים שלי, אני גמורה". עכשיו חבר מושבעים צריך להחליט האם היא צדקה: גזר דינה יכול להגיע ל-20 שנה בכלא.

 

5. נקנח שוב בטראמפ: לאחרונה צץ לו חשבון טוויטר בשם RealPressSec, שהופך אוטומטית את הציוצים של הנשיא ומעלה אותם בתוך תמונה של הודעות רשמיות מטעם הבית הלבן. כשקראתי על כך הבוקר, סברתי שמדובר בחשבון פארודי, שמיועד להנגיד בין השפה הגסה של הנשיא והעידון הבירוקרטי שנהוג במסמכים רשמיים. ובכן, עד הצהרים הפארודיה מתה: דובר הבית הלבן, שון ספייסר, הודיע כי יש להתייחס לציוצים של טראמפ כאל הצהרות רשמיות של הבית הלבן.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x