בדיקת כלכליסט
אסוס VivoBook Pro N580: מרים משקולות אלגנטי עם מסך 4K
הלפטופ האחרון של החברה פונה לקהל רחב מאוד; החומרה שלו חזקה וביכולתו להריץ משחקים בצורה מעולה, עיצובו דומה לשל מחשבי עילית והוא נוח לעבודה. ואולם, זמן הסוללה שלו מאכזב וגופו קצת כבד משל המתחרים
אסוס עוברת תקופה מאתגרת: מכירות הלפטופים לצרכן, הקטגוריה בה היא מתמחה, חוות ירידה בכל העולם. אך לחברה יש פיתרון: לתת יכולות כמה שיותר טובות לכל דגם, בצורה שתחצה את הגבולות שבין קטגוריות המחשוב השונות.
- ThinkPad Yoga 370 של לנובו: היברידי עם ראש לעסקים
- HP Omen 15: לפטופ קשוח לגיימרים קשוחים
- אסוס UX430UQ: אם לאונרדו דה וינצ'י היה מחשב
ה-VivoBook Pro N580, מאחרוני הדגמים שנחתו בישראל, הוא דוגמה מצוינת לכך: היצרנית הטייוואנית נתנה לו מראה של מחשב עילית, חומרה שקורצת לגיימרים וממשק חלק של מחשב עסקי. במבט ראשון, הוא יורה לכל הכיוונים. אבל האם גם פוגע בול?
עיצוב ומבנה: ספורט אלגנט
ה-N580 הוא מחשב נאה; גופו עשוי ברובו מאלומיניום, באיכות הרכבה טובה מאוד. העיצוב נקי מאוד, בצורה שמזכירה את מחשבי אפל ו-Dell ואין בו אלמנטים בולטים משום סוג. זה נראה טוב, אבל קצת חסר ייחוד; אסוס יודעת היטב לשלב צבעים ודוגמאות כפי שניתן לראות בסדרת הפרימיום ZenBook, כך שיכלה לתת ל-580 קצת יותר שיק.
ציר המסך חזק אך אינו נוקשה, ויש מגרעת שמאפשרת לפתוח אותו בקלות. מסגרת המסך מעט רחבה, סממן טיפוסי של קטגוריית מחשבי המיינסטרים. אם היתה אסוס מעצבת מסגרת דקה יותר, יכלה לצמצם את משקל המחשב - שעומד על 2.3 ק"ג, כבד יותר ממתחרים כ-720 של לנובו או ה-XPS 15 של Dell.
תצוגה וממשק: הרבה פיקסלים, ואיך הצבע?
ל-580 יש מסך מגע בגודל 15.6 אינץ' ברזולוציה של 3,840 על 2,160 פיקסל - 4K, הרזולוציה הגבוהה ביותר שזמינה למחשבים ניידים. איכות התצוגה נהדרת, אם כי הצבעים מודגשים מאוד ואינם מדויקים. זה נראה נהדר במשחקים, אך קצת פחות בסרטים. חבל שלמסך יש בהירות נמוכה יחסית; זה לא לפטופ שנועד לעבודה מחוץ לבית או למשרד - וגם סביבה מוארת במיוחד בתוך הבית תפריע לצפייה, בשל השתקפויות בולטות.
המקלדת זכתה לפריסת מקשים נוחה למדי, למעט מקשי החצים: הם קצת קטנים וצפופים ו"מרוחים" כלפי מעלה במקום להימתח לרוחב, כפי שעושות רוב היצרניות. טווח התנועה של המקשים קצת קצר לטעמי, אך עדיין נוח לעבוד על ה-580, לאחר הסתגלות קצרה.
משטח העכבר גדול ומדויק, הודות לדרייברים האחרונים של ווינדוס. הוא מזהה היטב מחוות ובפינתו ממוקם סורק טביעות אצבע - מהיר ומדויק אף הוא. ללפטופ יש סט שקעים נרחב: שלושה USB, שקע HDMI בגודל מלא, שקע Mini Display ושקע RJ45 לכבל רשת. חסר לי רק שקע Thunderbolt 3, לחיבור התקני גרפיקה חיצוניים.
מולטימדיה: יש 4K, אך זה לא היתרון המרכזי
בתור תחנת מדיה ביתית, מציג ה-580 יתרון בולט בתחום האודיו: הרמקולים שלו חזקים מאוד, בצורה שתמלא בקלות חדר ישיבות או סלון משפחתי. גם איכות הצליל טובה מאוד, אם כי לא מדויקת בווליום גבוה, וצלילים גבוהים יטשטשו זה את זה. ניתן לכוון את רמות הצליל בקלות מתוכנה ייעודית של אסוס, כדי להתאים אותו למצבי פעולה כמו סרטים, משחקים או האזנה למוזיקה. למחשב מצלמת רשת באיכות נמוכה, מה שעשוי להפריע למי שמרבה לבצע שיחות וידאו.
המסך מאפשר צפייה בסרטי 4K ברזולוציה טבעית - שזה פינוק עבור מי שנוהג לצפות בווידאו על מסך המחשב. ואולם, לא ראיתי הבדלים גדולים בינו ובין מסכי 3,200 על 1,800 פיקסל עם פאנל דומה. בהתחשב בהיצע התכנים, נראה שאין עדיין ערך אמיתי למחשבים עם מסכי 4K, שמייקרים אותם. שתי תוכנות מאפשרות לבקר את הווידאו והאודיו ולהתאים את הצליל לטעמכם.
אני הייתי מסתפק ביישומי ווינדוס, אך אסוס אוהבת תוכנות: החברה נתנה ל-580 סט תוכנות גדול, עצום ורב - כאילו שכחה שרוב המשתמשים לא רוצים לקבל מחשב עמוס יישומים מיותרים. הכי בולטת אפליקציית Gifts, שהיא מין מועדון הנחות ללקוחות אסוס שמציג כל מיני קופונים - שאינה זמינה למשתמש (לא הפסד גדול, זהו יישום די מיותר). תמצאו בו גם אפליקציה להעברת קבצים גדולים (בסגנון דרופבוקס), שתי תוכנות עריכת וידאו וסטילס בגרסאות חינמיות ומוגבלות, ארבעה משחקי מובייל חינמיים ועוד.
ביצועים וזמן סוללה: מרים משקולות מקצועי
מתחת למכסה המנוע תמצאו חומרה חזקה מאוד עבור מחשב מיינסטרים, שלא תבייש מחשב גיימינג בן שנה-שנתיים: מעבד Core i7 7700Q במהירות 2.8 גיגה-הרץ ו-16 גיגה-בייט של זיכרון פעולה, כונן קשיח של טרה-בייט וכרטיס מסך חזק - ה-1050 של אנווידיה, בעל 4 גיגה-בייט של זיכרון גרפי מהיר.
לא מדובר במחשב גיימינג, כך שלא תמצאו בו מערך קירור ייעודי שמאפשר לסחוט כל פיקסל ופריים לשנייה מהכרטיס. ואולם, יכולות הגיימינג שלו משובחות ואינן נופלות משל לפטופ גיימינג בסיסי. למשל, משחקים כבדים כמו Doom ו-Witcher 3 פועלים עליו חלק בהגדרות High, אם כי יהיה עליכם להוריד קצת את הרזולוציה כדי לקבל תנועה חלקה של יותר מ-60 פריימים לשנייה. החוליה החלשה פה היא הכונן הקשיח; הוא איטי יחסית לקטגוריה, מה שמורגש בזמני הטעינה של משחקים.
משימות מחשוב אחרות יטוסו בלי לאותת; עמודי אקסל עצומים, וידאו ברזולוצייה גבוהה ואפילו הפעלת מכונות וירטואליות שמריצות תהליכים בעצמן.
החיסרון הכי בולט הוא זמן הסוללה. ה-580 אינו מחשב שאפשר להסתובב איתו בלי מטען ושקע בהישג יד (והשנאי של המחשב גדול וכבד למדי). בשימוש סביר, הצלחתי לסחוט ממנו 4 שעות בלבד, נתון לגיטימי ללפטופ גיימינג, אך מאכזב כשמדובר במחשבי 15.6 אינץ' רגילים. המחשב גם מתחמם בפעולתו, אם כי בעיקר בחלקו האחורי - מה שלא מפריע לשימוש.
סיכום ואלטרנטיבות
אסוס הבינה שכדי למכור מחשבים, צריך לייצר מקסימום ערך מוסף לכל דגם, גם במחיר של לאבד תכונות בסיסיות כזמן סוללה מצופה. התוצאה היא מחשב נאה, נוח למדי ורב תכליתי, מה שיתאים לצורכי משתמשים רבים. ה-580 פחות מתאים לארגונים משום שאין לו את תשתית היישומים המקובלת לקטגוריה זו, וגם פחות יתאים לעורכי וידאו פשוט משום שכרטיס המסך שלו לא נועד לכך. היכולות שלו מגיעות עם מחיר-מחיר: 6,347 שקל לדגם שנסקר. במחיר זה אפשר למצוא דגמים עם מפרט דומה מבית לנובו ו-HP, אם לוקחים בחשבון שאלה מחשבים עם עיצוב פחות מרשים ובחלקם גם מרחב אחסון קטן יותר.
בשורה התחתונה, יתאים ה-580 למי שרוצה מחשב חזק ונאה, שיוכל להריץ משחקים גם ללא הסגנון הצעקני שמאפיין מחשבי גיימרים. בנוסף, יתאים פחות למי שנוהג להסתובב הרבה עם לפטופ על הגב.