הקברניט
מערבולת של חיים ומוות: האם כיס אוויר יכול להפיל מטוס נוסעים?
כיסי אוויר הם מצב בו לחץ האוויר אינו אחיד בנתיב הטיסה, מה שגורם לקפיצות ורעידות לא סימפטיות; ואולם, אין סיבה לחשוש - התאונה האחרונה בה נפל מטוס נוסעים גדול בשל כיס אוויר ארעה ב-1966. מה השתנה מאז?
אין נוסע שלא חווה על בשרו כיסי אוויר: מערבולות שגורמות למטוס לקפץ בצורה לא חיננית במיוחד מבחוץ ומפחידה למדי מבפנים. אבל עד כמה מסוכנים כיסי האוויר? האם בכוחם להזיק למטוס או לסכן את הנוסעים?
- למה צריך לסגור את הטלפון בהמראה ובנחיתה?
- האם נוסע יכול להנחית לבד מטוס נוסעים במקרה חירום?
- כולם יודעים שאסור לעשן במטוס. אז למה עדיין יש בו מאפרות?
כיסי אוויר הם מצב בו לחץ האוויר בנתיב הטיסה אינו אחיד. זה יכול להיות קבוע באזור מסוים, בגלל השפעת תוואי הקרקע, הקרבה לזרמי אוויר חזקים או ארעי - בגלל מצבי מזג אוויר מסוימים. כשהמערבולות נמצאות באותם אזורים, ניתן לתכנן מסלול סביבן ולהימנע מהן. ואולם, לפעמים ישנן מערבולות שנוצרות בצורה שקצת יותר קשה לחזות.
ישנם אסונות תעופה שקושרו לכיסי אוויר: המקרה המתועד האחרון בו נפגע מטוס נוסעים גדול היה ב-1966; היה זה מטוס בואינג 707, שטס בקרבת הר פוג'י ביפן ונקלע לזרם אוויר חזק במיוחד שניטרל את הזנב שלו וגרם להתרסקות. חקירת האסון גילתה שהיה קל להימנע ממנו: הטייסים בחרו לטוס בנתיב לא מתוכנן, שהעביר אותם קרוב מדי להר ולמערבולות שנוצרות סביבו. מאז חודדו הנהלים ושופרו המטוסים, כך שהסיכוי שמטוס יינזק בשל כיס אוויר הינו אפסי.
האם עדיין קיים סיכון? ראשית, חשוב לזכור שמטוסי נוסעים מודרניים הם כלים עמידים מאוד, שמתוכננים לעמוד בעומסים גדולים ב-50% ויותר ממה שהגיוני שיחוו בעת טיסה. למשל, הכנפיים הן חזקות מאוד אך גם גמישות, כך שרעידות שמקורן במערבולת סטנדרטית לא יוכלו לשבור אותן. שנית, קל לשכוח שאנחנו פחות עמידים מהמטוס, כך שמה שנראה מפחיד מאוד מבפנים הוא בפועל, זעזוע קל למדי עבור השלדה החזקה של האווירון.
כיסי אוויר עדיין יכולים להזיק לנוסעים, אם לא הקפידו לשבת במקומם ולהקפיד על סגירת תאי המטען שמעל למושבים. הקפיצות שנגרמות במטוס עלולות להפיל חפצים, מה שגרם בעבר לפציעות במקרי מערבולות חמורות. בשורה התחתונה, אין מה לחשוש מכיסי אוויר; הישמעו להוראות הדיילת, חיגרו חגורות וזיכרו שהצוות יפעל בשיא המהירות כדי לשוב לטיסה נוחה.