פרשנות מאקרו
האחרונה לזהות: פייסבוק מפסידה באשמתה למפיצי השנאה והשקר
הכישלונות של פייסבוק בפרשת קיימברידג' אנליטיקה, בהצפת הפייק ניוז ובהשתוללות שיח שנאה נובעים כולם מחוסר הבנה של הסכנות בפלטפורמה שלה. החברה מבטיחה לנו שהתבגרה והשתנתה, כעת היא צריך למהר ולהוכיח שזה נכון
לא היינו מוכנים, לא הגבנו מהר מספיק, לא השכלנו לזהות את גודל הבעיה, לא הבנו את גודל האחריות - אמירות אלו, בנוסח זה או אחר, היו חלק מרכזי במערך התשובות של פייסבוק במהלך משבר קיימברידג' אנליטיקה.
- גיא רוזן: "הפייק ניוז של בחירות 2016 בפייסבוק - לא יחזרו"
- פייסבוק מודה: הענקנו לחברות ברוסיה גישה למידע משתמשים
- פייסבוק משיקה כלים לזיהוי פייק ניוז - לקראת הבחירות לקונגרס בארה"ב
המייסד והמנכ"ל מארק צוקרברג חזר עליהן שוב ושוב בראיונות לתקשורת ובעדויותיו בפני הקונגרס האמריקאי ופרלמנט האיחוד האירופי. אך תשובות אלו לא יוחדו לצוקרברג או לפרשת קיימברידג' אנליטיקה; כישלון ההתמודדות עם פייק ניוז בקמפיין הבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2016 הוסבר באופן דומה.
הישראלי הבכיר בפייסבוק, גיא רוזן, הסביר כך את כישלון החברה להתמודד עם הסתה מקוונת במיאנמר - הסתה שלטענת האו"ם היה לה תפקיד מרכזי בטבח שהתחולל במדינה. "היינו איטיים מדי לעבוד שם עם הארגונים המקומיים וליישם את הכלים שלנו", אמר רוזן, סגן נשיא מוצר שמוביל את תחום הבטיחות ואחראי על הטיפול בסוגיות כמו פייק ניוז וביטויי שנאה, בראיון ל"כלכליסט".
וכפי שהסבר זה חוזר שוב ושוב, כך גם החלק השני בתשובה: "עכשיו אנחנו משקיעים משאבים רבים כדי להתמודד עם הבעיה". במקרה של קיימברידג' אנליטיקה היו אלו מגבלות נרחבות על המידע שיכולים לקבל מפתחים חיצוניים מפייסבוק, ובדיקה מה נעשה עם מידע שכבר הוצא ממנה בעבר. בהתמודדות עם פייק ניוז הפעילות כללה שילוב כלים לבדיקות אמיתות ידיעות, צמצום החשיפה של ידיעות שקריות ותעדוף פוסטים ממשפחה וחברים על פני פרסומים של עמודים.
גם המשבר במיאנמר הוציא מפייסבוק תגובת בדיעבד נרחבת. "אנחנו עושים מאמצים רבים בתקופה האחרונה", אמר רוזן. "לפני חודש היו אנשים שביקרו במיאנמר ללמוד את הנושא. התחלנו לעבוד יותר מקרוב עם ארגונים בשטח שיודעים להעביר יותר מידע ולהצביע על בעיות כמו ידיעה בעייתית שמסתובבת. הגדלנו גם את מספר בקרי התוכן דוברי הבורמזית והתחלנו לעבוד עם ארגוני שטח לבניית תוכניות אוריינות דיגיטלית כדי לסייע בלימוד אופן השימוש באינטרנט. דברים מרובים נובעים מחוסר הבנה. בשנה האחרונה התחלנו בעבודה עולמית בניטור יזום של שיח שנאה ואנחנו מנסים לפתח את זה גם לבורמזית. זה מורכב, כי האתגרים בבינה משמעותית בהתמודדות עם בורזמית קשים. שיפרנו את יכולת הדיווח במדינה ולמדנו לקחים רבים".
העבודה שעשתה פייסבוק במיאנמר ובמקומות אחרים היא טובה וחשובה, אבל מגיעה אחרי שהסוסים כבר ברחו מהאורווה. אחרי שמידע של יותר מ-80 מיליון משתמשים דלף, אחרי שהפייק ניוז עיוותו את השיח טרם הבחירות לנשיאות, אחרי שסערת הדמים כבר שטפה את מיאנמר. באופן סדרתי, הכישלון של פייסבוק לא היה באופן התגובה שלה, אלא בכך שהיא לא השכילה לזהות את הבעיה ולהגיב במהירות. במובנים רבים החברה כשלה מכיוון שלא בחנה מראש איך גורמים עוינים עשויים לנצל לרעה את הפלטפורמה שלה ועד כמה הרסנית תהיה השפעת הניצול הזה.
נראה שמדובר בסוג של תמימות. אך בשעה שלילדים אפשר לסלוח על תמימות שכזו, ואולי לקבל בהבנה תמימות מצד חברה צעירה ולא מנוסה, במקרה של פייסבוק הענקית והמבוססת זה בלתי מתקבל על הדעת. חברת טכנולוגיה מהמשפיעות בעולם, שמשמשת מקום מפגש קבוע ליותר משני מיליארד איש, לא יכולה לברוח מאחריות באמצעות תירוצים כמו "אופס פספסתי, לא התרכזתי". לחברה כזו יש אחריות מחייבת להיות מוכנה לגרוע מכל, לזהות ולנטר סכנות אפשריות וניצול לרעה של הכלים שהיא מציעה, ולהגיב כשבעיה עוד זעירה. זה קשה ומורכב ויקר, אבל זו חלק מהאחריות שהחברה קיבלה על עצמה כשהפכה למפלצת הפצת המידע והתקשורת הבינאישית שהיא כיום.
ההסברים שפייסבוק סיפקה אולי סייעו להתמודד עם המצב עד כה, אבל כבר לא יחזיקו מים במשברים הבאים. אחרי השערוריות שבהן היתה מעורבת החברה בשנתיים האחרונות והביקורת הרבה שהוטחה בה, ראשיה ובכיריה כבר צריכים להיות מודעים לאחריות שמוטלת על כתפיהם ולסכנה שמהווה שימוש לרעה בפלטפורמה שלהם. רוזן, צוקרברג ובכירים אחרים בפייסבוק מרבים לדבר על השינוי שעוברת החברה בשנה וחצי האחרונה. רוזן אף השווה את השינוי לזה שעברה פייסבוק לפני כחמש שנים שהפך אותה מחברת דסקטופ לחברת מובייל. אם זה יספיק, לצערה של פייסבוק כנראה שמעטים ישמעו על כך, שכן משבר שנמנע לא מעורר כותרות. אבל זה בהחלט עדיף מסבב נוסף של חבטות בלתי פוסקות מהתקשורת, המחוקקים והמשתמשים.