$
חדשות טכנולוגיה

יום הולדת 20 לגוגל: כך הפכה מפרויקט של סטודנטים לאימפריה

ענקית האינטרנט הוקמה רשמית היום לפני 20 שנה, במהלכן הפכה לחברת הטכנולוגיה המשפיעה ביותר בעולם. לפניכם עשר נקודות מרכזיות בהיסטוריה שלה - ממתי שמייסדיה עוד הסתובבו בקמפוס, דרך הנפקתה ועד ימינו

רפאל קאהאן 17:0404.09.18
גוגל חוגגת היום 20 שנה להיווסדה. למרות שבשוק ישנן חברות גדולות כפייסבוק, מיקרוסופט, אמזון ואפל, כנראה שגוגל היא זו שמשפיעה על חיינו הכי הרבה: בין אם בשירותי חיפוש, פרסום, מובייל, ניווט או חדשות, ידה של החברה טמונה בכל. לפניכם עשר תחנות מרכזיות בצמיחתה מפרויקט של שני סטודנטים לחברת האינטרנט החזקה ביותר בעולם.

 

 

1. נעים להכיר

 

אי שם ב-1995 פגש סרגיי ברין, אז דוקטורנט באוניברסיטת סטנפורד היוקרתית את לארי פייג'. העבודה הראשונה שלו הייתה לעשות לפייג' סיור באוניברסיטה היוקרתית כדי למשוך אותו להירשם. בשנה לאחר מכן כבר החלו השניים לעבוד על פרויקט מחקר שנועד לסייע בפיתרון בעיית איתור המידע באינטרנט. פייג' וברין הגו מערכת טובה יותר לניתוח היחסים והקשרים שבין אתרים לה קראו PageRank. ייחודה בכך שדירגה את איכות האתרים תוך מעקב אחר כמות הדפים והקישורים שהובילו לכל אחד. השם המקורי של האלגוריתם היה "עיסוי גב". בהמשך שונה השם לגוגל, שיבוש של המושג המתמטי גוגול, 1 ואחריו 100 אפסים.

 

 

לארי פייג' וסרגיי ברין לארי פייג' וסרגיי ברין צילום: בלומברג

 

 

2. חברת גראז'

 

גוגל נרשמה ב-1998 כחברה מסחרית ובתוך כך הממציאים הצעירים עוברים לגראז' של סוזן וויצ'סקי במנלו פארק. היא תקבל את תפקיד סמנכ''לית השיווק הראשונה של החברה ובתוך כך הגתה את איורי הדודל שמציינים אירועים חשובים בכל יום. אחותה אן תהפוך ברבות הימים לאישתו של סרגיי ברין. החברה החלה להתגלגל בשנה שלאחר מכן, עם הון ראשוני של 100 אלף דולר שגוייס מאנדי טולשיים, אחד ממייסדי סאן מיקרוסיסטמס. בהתחלה ברין ופייג' לא מעוניינים בעסק ומנסים למכור אותו לקרן הון הסיכון Excite, עבור מיליון דולר. אבל זו דוחה את ההצעה. בהמשך השנה מצליחים השניים לגייס סבב ראשון של כ-25 מיליון דולר. החברה עוברת למשרדיה החדשים במאונטיין ויו ושוכרת שף שיכין את ארוחות העובדים.

 

3. מחיפוש לפרסום

 

למרות התנגדות ראשונית של שני היזמים למודל עסקי מבוסס פרסום, הם נכנעו בשנת 2000 והחברה החלה למכור פרסומות ממוקדות על ידי קישורן למילות חיפוש ייחודיות. הפרסומות מבוססות טקסט בלבד, מראה שנשמר גם כיום בדף החיפוש העיקרי. ואולם, ברין ופייג' אינם מנהלים והם הכירו בכך; כדי להרחיב את עסקי החברה שמתחילים לתפוס תאוצה הם שכרו את אריק שמידט, בכיר בתעשיית הטכנולוגיה האמריקאית ולשעבר סמנכ"ל הטכנולוגיות ומנכ"ל של סאן ומנכ"ל נובל. שמידט כיהן כמנכ"ל החברה במשך שנים רבות והפך לפניה הציבוריות.

 

אריק שמידט אריק שמידט צילום: בלומברג

 

 

4. ההנפקה יוצאת לדרך

 

ב-2003 עברה החברה למשרדים במאונטיין ויו, שם היא שוכנת גם כיום. ב-2004 הגיעה גוגל לבורסה: היא הנפיקה 19,605,052 מניות במחיר של 85 דולר האחת. היא גייסה כך 1.67 מיליארד דולר במסגרת מכירה מקוונת ייחודית וזכתה לאחר מכן לשווי שוק של כ-23 מיליארד דולר.

 

פייג' וברין באירוע רשמי של החברה פייג' וברין באירוע רשמי של החברה צילום: אי פי איי

 

 

5. תרבות מיוחדת, משרד מיוחד

 

גוגל השקיעה רבות בסביבת העבודה, הפינוקים למפתחים והמשרדים עצמם. היא היתה מהחברות הראשונות שהקפידו על אסתטיקה מגניבה וכיפית ולא נוצצת ויוקרתית, בידיעה שכך תמשוך מפתחים שלא בהכרח רוצים לעבוד בתאגיד אמריקאי קלאסי. התפיסה הזו, שנולדה בחברה בשנות האלפיים, השתמרה גם כיום: משרדי גוגל הם סביבות עבודה מיוחדות למראה, כשכל משרד בכל מדינה זוכה לעיצוב שונה.

 

 

משרד גוגל בציריך משרד גוגל בציריך

 

 

6. תחילת עידן הרכישות


גוגל הרבתה לרכוש חברות וטכנולוגיות בשנתיים וחצי שלאחר הנפקתה. פיקאסה נרכשה ב-2004 והפכה לבסיס לשירות התמונות שלה; אנדרואיד נרכשה קצת לאחר מכן ב-2005 והפכה למערכת ההפעלה לסמארטפונים שתתחרה באפל בהמשך. ואילו אתר יוטיוב נרכש בכ-1.65 מיליארד דולר ב-2006. בעוד שירות התמונות של גוגל לא השיג נוכחות יוצאת דופן בשוק, אנדרואיד ויוטיוב צמחו להיות הגדולים בעולם בתחומיהם.

 

 

הדור הראשון של אנדרואיד הדור הראשון של אנדרואיד צילום: Cubet Techno Labs

 

 

7. הקמת גוגל ישראל

 

השלוחה הישראלית של החברה הוקמה בספטמבר 2005. הסניף הראשון בארץ שכן ברמת גן ונוהל בידי מאיר ברנד, יוצא מיקרוסופט ישראל. ב-2006 מוקם מרכז מחקר ופיתוח של גוגל בחיפה על ידי יואל מארק. באותה שנה הוקם מרכז מחקר ופיתוח של גוגל בתל אביב על ידי יוסי מטיאס. ב-2009 אוחדו שני המרכזים, למרכז מחקר ופיתוח אסטרטגי בישראל.

 

 

מאיר ברנד מאיר ברנד צילום: תומי הרפז

 

 

8. התבססות והתרחבות

 

מ-2007 גוגל התחילה לבנות את עצמה כמתחרה של ענקיות הטכנולוגיה דאז, מיקרוסופט ואפל. הראשונה חברת תוכנה, השנייה חברת חומרה. גוגל מתחילה לגבש את השירותים המקוונים שיתחרו בראשונה עם ג'ימייל, יומן גוגל ושירותי מחשוב הענן שלה. היא מסיימת לפתח את אנדרואיד ב-2008 ומספקת אותה חינם, HTC משיקה את הסמארטפון אנדרואיד הראשון מעט אחרי האייפון וסמסונג משיקה את הגלקסי S הראשון שנה לאחר מכן. ב-2010 היא רוכשת את הסטארט-אפ הישראלית הראשונה שלה, לאבפיקסיז, עבור 20 מיליון דולר. ב-2011 החליטו פייג' וברין שהם מספיק מנוסים כדי ליטול את המושכות מאריק שמידט שממונה ליו"ר הדירקטוריון. פייג' ממונה למנכ"ל וברין מעדיף להתמקד בפיתוח טכנולוגיות.

 

9. הרכישות הגדולות

 

גוגל רוכשת את יצרנית הסמארטפונים מהחשובות בזמנו, מוטורולה, ב-12.5 מיליארד דולר. היא לא מנסה להפוך ליצרנית שתתחרה בשותפותיה העסקיות. מה שמעניין אותה זה הפטנטים. היא מפרקת את החברה ומוכרת את חטיבת הממירים שלה. את פעילות ייצור הסמארטפונים היא מוכרת ללנובו ב-2014. ווייז הישראלית נרכשה ב-2013 במיליארד דולר והפכה לשירות הניווט הפופולרי במדינות רבות בעולם לאחר מכן. מייסדי החברה הישראלים התעקשו להשאיר את פעילות הפיתוח בישראל - וגוגל הסכימה.

 

 

 

10. מגוגל לאלפבית

 

אלפבית, חברת האם של כל שירותי גוגל וחטיבותיה הוקמה ב-2015 כדי לאפשר לכל חברת בת להתמקד בפעילות העסקית שלה. סונדאר פיצ'אי הופך למנכ"ל גוגל, סרין ופייג' תופסים את המושכות של אלפבית. לאחר שהשיקה ב-2016 את סמארטפוני הפיקסל שלה, גוגל ממקדת את הפעילות שלה ומנסה להרחיב את עסקי החומרה שלה. היא קוראת לדגל לריק אוסטרלו, מנכ"ל מוטורולה לשעבר ורוכשת את חטיבת הפיתוח של סמארטפוני הפיקסל מ-HTC הטייוואנית עבור 1.1 מיליארד דולר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x