הדבר הבא? ממציא ה-Web רוצה להציל אותנו מפייסבוק, גוגל ואמזון
טים ברנרס לי חשף את Solid - פרויקט שהקים עם חוקרים מ-MIT ואמור לשים סוף לפריצות, זיופים וגניבת מידע אישי באינטרנט. מדובר בפרויקט קוד פתוח שמיועד לייצר לכל משתמש זהות דיגיטלית שתהיה בבעלותו ובשליטתו - ושבאמצעותה תימנע שליטתן הבלעדית של ענקיות האינטרנט במידע
רשת האינטרנט הפכה כיום לחלק בלתי נפרד מחיינו. אבל היא שופעת צרות ובעיות. בין פריצות סייבר, זיופים והפיכת המידע האישי שלנו למטבע עובר לסוחר, היא רחוקה מאוד מהחזון של מייסדיה, לפני 28 שנה, שראו בה אמצעי לחבר את בני האדם והעולם אחד לשני. האיש שאחראי יותר מכל על הרשת כפי שאנחנו מכירים אותה כיום, סר טים ברנרס לי, ממציא ההיפרטקסט (הקישורים שעליהם אנחנו מקליקים ושהפכו את האינטרנט ל-WWW, ר"ק), חשף בסוף השבוע את הפתרון שלו לבעיות האלה.
- ממציא האינטרנט: ענקיות ההייטק מתמרנות אותנו - ויש להילחם בהן
- אבי הרשת: האינטרנט תהפוך לסייען קולי
- באמת 25 שנה?
לי חשף את הפרויקט החדש, Solid, שתכליתו היא למנוע את הבעיות האלה. זהו פרויקט קוד פתוח שמיועד לייצר לכל משתמש זהות דיגיטלית שתהיה בבעלותו הבלעדית ושניתן יהיה לשלוט בה. את המיזם הוא הקים בשיתוף עם מספר חוקרים מ-MIT. התכלית שלו היא למנוע את שליטתן הבלעדית של ענקיות האינטרנט, גוגל, פייסבוק ואמזון במידע שאנחנו מעבירים להן כ"תשלום" עבור השימוש בשירותיהן. השיטה שבה לי רוצה שנשתמש היא לקבל חזרה את השליטה על המידע האישי שלנו והכלי שהוא מציע מתבסס על תשתית תוכנה שמסוגלת לספק את הכלים לכך.
"Solid" היא פלטפורמה שנבנתה תוך שימוש ברשת הקיימת", מסביר לי בפוסט שפרסם, "היא מספקת לכל משתמש את היכולת לבחור היכן המידע שלו מאוחסן, מי יכול לגשת למידע הזה ובאילו תנאים". לי ממשיך ומסביר שהפלטפורמה מעניקה כלים שמאפשרים לשלוט במידע שלכם, בין אם מדובר בזהות, פרטים פיננסיים או היסטוריית הגלישה שלכם למשל. מה ש-Solid עושה היא למעשה לספק סט של כלים ותקנים לשימוש במידע.
החזון החדש של טים ברנרס לי מגיע בתזמון מושלם מבחינת הגולשים. השנתיים האחרונות היו הגרועות ביותר מבחינת האינטרנט. בין השערוריות של פייסבוק - שהאחרונה שבהן נחשפה רק השבוע - דרך הזלזול המופגן של גוגל במשתמשים כאשר החלה לחבר בין חשבונותיהם לשימוש בדפדפן כרום (הנפוץ ביותר בעולם כיום), או פרצות האבטחה החמורות בגרסה האחרונה של מערכת ההפעלה MacOS מוחאבי של אפל. לי מתכוון לספק לגולשים את היכולת לשלוט על כמה מהמידע שלהם נחשף ולהחזיר את הבעלות עליו אלינו.
לשנות את המודל הקיים
"אני רוצה לשנות את המודל הזה שבמסגרתו המשתמשים מספקים מידע תמורת קבלה של ערך נקוב", אומר לי. "כפי שגילינו, השיטה הזו לא תמיד עמדה בקנה אחד עם האינטרסים שלנו. Solid היא הדרך לפתח את הרשת כדי להחזיר את האיזון תוך החזרת השליטה על המידע לידינו". היתרון של הפלטפורמה של לי היא התאימות המלאה לרשת הקיימת. ניתן יהיה למשל לשלוט על הרשאות הגישה לכל פיסת מידע שאנחנו מייצרים. חסל סדר אתרים או שירותים שמקבלים את המידע שלנו ומעבירים אותו כראות עיניהם לצד שלישי. כעת אנחנו נוכל להגדיר בדיוק למי ומתי להעביר את המידע. קצת כמו התנהלות עם חשבון בנק - רק שכאן הכסף יוחלף במידע שלנו.
כמו שחשבון בנק נותן לנו את השליטה על למי להעביר את הכסף, באילו תנאים ובאילו דרכים, כך הפלטפורמה הזו תאפשר לנו לקבל את המקבילה בעולם הדיגיטלי. לי קורא לזה "העצמה אישית דרך מידע". אפשר אמנם כבר להצטרף ל-Solid כיום, אך מכיוון שמדובר בפלטפורמה שצריך להטמיע בשירותי הרשת, הדרך לשם עוד רצופה מכשולים. ראשית, ככל הנראה שהתאגידים שעושים את הונם מהאינטרנט והמידע לא ישושו לשלב אותה. שנית, מדובר בשינוי שמכריח את המשתמשים לקחת אחריות - וזה משהו שדורש חינוך, שכנוע ובעיקר נכונות. יכול להיות שהדרך תעבור בשכנוע הרשויות להפוך את השיטה למנדטורית ולהכריח את הפעלתה דרך רגולציה. כמו שראינו בתחום תקנות הפרטיות האירופיות, יכול מאוד להיות שזה מה שיקרה. עד אז, ברנרס לי ייאלץ להיאבק ויש לקוות - עבור הפרטיות שלנו - שגם יצליח.