$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

מהנדסי הרכב של אובר מפחדים: בקצב הזה, עוד יצטרכו להתחיל לעבוד

צוות חטיבת הרכב האוטונומי של החברה נהנה מתנאים נהדרים ודרישות מינימליות, אך עתה תהפוך החטיבה ליחידה עצמאית - והמשקיעים לא יסתפקו בתירוצים והדגמות פשוטות; מיקרוסופט מואשמת באפליה נגד גברים לבנים; ופייסבוק לא מצליחה להיפטר מסרטוני תיעוד הטבח בכרייסטצ'רץ' מלפני חודש

ניצן סדן 13:3221.04.19

אוף, בוס, לא בא לי להציל חיים היום

 

בסוף השבוע נודע שאובר הפרידה את חטיבת הרכב האוטונומי שלה, שמכונה ATG, לפעולה כגוף בעל דירקטוריון משלו. זאת, כדי שיהיה לו היכן להושיב את המשקיעים: החטיבה גייסה כמיליארד דולר מסופטבנק (דרך קרן ויז'ן), טויוטה וענקית חלפי הרכב היפנית דנסו (Denso). החברה האם מתקדמת במהירות לקראת הנפקתה, והמהלך הזה משדר המון ביטחון למשקיעים הפוטנציאליים הבאים. אם רק היה כזה ביטחון גם בתוך חטיבת ATG עצמה; לפי מקורות הביזנס אינסיידר, האווירה בתוך פרויקט הרכב האוטונומי טעונה ואף מטרידה, וישנם מהנדסים בו שסבורים שהוא דומה יותר לניסוי מדעי מאשר לפיתוח שאמור להפוך למוצר.

 

המכונית האוטונומית של אובר המכונית האוטונומית של אובר צילום: איי פי

 

 

השנה האחרונה היתה המתוחה ביותר בחטיבה, ולא רק בגלל חילופי ההנהגה בחברה: במרץ שעבר נדרסה למוות אישה בארה"ב בגלל ליקוי בתוכנה של מכונית אובר. היא פשוט זיהתה את המסכנה כמכשול בשלב מאוחר מדי, ופגעה בה בעוצמה רבה. חקירת המקרה טרם הסתיימה, אך שמשפטנים שחוברו אליה המליצו שלא להאשים את אובר עצמה - אלוהים יודעת למה.

 

אבל האווירה באובר לא טעונה משום שהעובדים מפחדים מענישה וכליאה. מקור בתוך ATG מסר לאינסיידר שאובר מתדלקת את העובדים בכסף בשנה האחרונה; אפילו מפתח זוטר בפרויקט יכול להרוויח 300 או 400 אלף דולר בשנה בקלות, והחברה מעניקה להם גם אופציות. אז מה מפחיד את העובדים? העובדה שאחרי תקופה של עבודה נוחה וכאוס ניהולי, אולי יצטרכו בקרוב להתחיל להזיע. המפתחים והמהנדסים כיום משתדלים מאוד להוריד את הראש, מתאמצים לא לטלטל את הסירה האוטונומית, תוך שהם סופרים את הימים עד להנפקה ולהפשרת האחזקות שלהם. עד כה לא נדרשו להציג פריצות דרך בלוחות זמנים קצרים; הרי כולם ידעו שפרויקט הרכב הוא מאמץ לטווח ארוך, ושאבני הדרך שהוצגו למנהלים די דינמיות.

 

דארה קוסרשאהי, מנכ"ל אובר דארה קוסרשאהי, מנכ"ל אובר צילום: איי פי

 

 

ופתאום משתנה התמונה: מקורות מסרו לאינסיידר שהעובדים לא מברכים על השינוי: עכשיו, כשנכנסים משקיעים לדירקטוריון הנפרד, אי אפשר יותר לעשות הצגות שמראות התקדמות. אחד העובדים אף הביע חשש שמעתה לא יהיה די בלהראות מצגות אופטימיות וטענות כלליות – אלא ביצועים בשטח, נתוני אמת ודברים אחרים שלא אוהבים לעשות ב-ATG. לטענת אחד העובדים בחטיבה, מדובר בתוצאה של תרבות ארגונית חפיפניקית, אותה הנחיל המייסד טראוויס קלאניק ופשוט נשארה בשטח: "אני מחבב את המנכ"ל, דארה קוסרשאהי, אבל הוא צריך להיות קצת יותר בולט ב-ATG", אמר. "כל התרבות בחברה שבורה לגמרי, בדיוק כמו שהיתה 'אובר 1.0'".

 

הסיפור הזה מטריד מאוד: אנחנו יודעים שמכוניות אוטונומיות מגיעות לשטח, ושהמפגש שלהן עם הולכי רגל ונהגים אנושיים יוליד הרבה מאוד תאונות; אנחנו יודעים שהחברות יעדיפו למצוא פתרונות טכנולוגיים ויעשו הכל כדי שלא לקחת אחריות לחיים שהן יקפדו; ואנחנו יודעים שהרגולטורים לא יעשו די כדי להגביל אותן בנושא. והנה לפנינו חברה שכבר הביאה מכונית אוטונומית לכביש, הרגה בן אדם, לא מן הנמנע שאף אחד שם לא ייכנס לכלא, והמהנדסים שלה מתבאסים על כך שמעתה, אולי יצטרכו להזיז את הפגוש האחורי ולהנדס. אני סבור שחברות טכנולוגיה שהמוצרים שלהן פגעו בחיי אדם צריכות להיות נתונות לביקורת קפדנית, שבין היתר תבחן את התרבות הארגונית שאיפשרה זאת.

 

קצרצרים

 

1. שלושים ושישה ימים חלפו מאז הטבח בכרייסטצ'רץ', בו נורו למוות חמישים איש בשעה שהרוצח מתעד את מעשיו בשידור חי בפייסבוק. הרשת החברתית התנצלה על שהתעכבה בהסרת הסרטון, שיותר ממיליון שכפולים שלו צצו ביממה שלאחר הפיגוע. ארגונים ניאו נאציים ושונאי זרים למיניהם הקפידו לפרסם מחדש את אותו הקליפ המזעזע שוב ושוב, בעודם חוגגים את הרצח. עתה מסתבר שפייסבוק לא הצליחה להיפטר מהסרטון הזה, ושלמרות שהיה לה די זמן לזהות אותו ע"ב פריימים ורכיבי קוד - עדיין מצליחים מפיצי השנאה להעלות אותו אל בין עמודיה. ממשלת אוסטרליה דיברה לאחרונה על חקיקה שתעניש אישית מנהלים בחברות אינטרנט שלא יסירו תוכן מהסוג הזה בצורה מהירה ואפקטיבית; במקום מנהלי פייסבוק במדינה, הייתי משנס מותניים ומתחיל להזיז דברים. הציבור במדינה זועם על החברה ובצדק, ונראה שהיא נמצאת ימים ואף שעות מאסון היח"צ הבא שלה.  

 

מתאבלים על נפגעי הטבח מתאבלים על נפגעי הטבח צילום: אי פי איי

 

 

2. לפעמים פשוט נדמה שאי אפשר לנצח: מיקרוסופט הואשמה לפני כשבועיים במדיניות מיזוגנית של מנהלים, מה שהוביל את החברה למהר ולגייס צוות חוקרים חיצוני ולנסות לברר איך קרה שנשים מופלות בה לרעה. עד כדי כך, שהמנכ"ל נאדלה הודיע שמעתה, רמת גיוון כוח האדם יהיה אחד המדדים להערכה התקופתית של כל מנהל. והנה, חלפו רק כמה ימים והגיעו טענות חדשות: גברים לבנים ואסייתיים שעובדים בחברה, וסבורים שהיא מפלה אותם לרעה כדי לצאת טוב מול ארגוני זכויות נשים. "ההנהלה הבכירה מקבלת יותר כסף כשהיא מפלה נגד גברים לבנים וגברים ממוצא אסייתי", האשימה מהנדסת במיקרוסופט, בפוסט שכתה בפלטפורמת הצ'ט הפנימית של החברה. מה עשתה מיקרוסופט? כלום. פשוט השאירה את הפוסטים הללו באוויר ונתנה לעובדים להתנצח עליהם, בעודה ממשיכה בקו כוח האדם שבחרה. זו החלטה נבונה ביותר: ההייטק מוטה לטובת גברים לבנים, וכדי לתקן את המעוות צריך לקצץ בצד אחד ולהעביר לצד שני. זו לא אפלייה, זה צדק.

 

 

 

3. יש אנשים שלא התלהבו מטרנד הסלפי, וכל עניין הצילום העצמי נראה להם כנרקיסיזם מיותר. נקווה שאין הרבה כאלה בשירות המשלוחים של אמזון: החברה עומדת להכריח את כולם לצלם תמונות סלפי כחלק ממלחמתה בזיופים וגניבות. פלטפורמת המשלוחים של אמזון היא מערב פרוע בו חברות שילוח שונות מתחרות עם אנשים פרטיים בעלי משאית, וכולם מנסים להשיג מקסימום שליחויות בכל מחיר. אמזון ניסתה לעשות סדר בשירות, ואסרה על העברת משלוחים בין שליחים או מצב בו אותו המשלוח מבוצע בכמה מקטעים בידי כמה שליחים. בנוסף, מנסה החברה להימנע מהונאות, במסגרתן נגנבים משלוחים והיא צריכה לשלם פיצוי לרוכשים. תמונות הסלפי לא בהכרח יהוו פיתרון: גנבים ורמאים יוכלו עדיין לבצע תעלולים שונים, תוך שהם משתמשים בזהותם האמיתית; כל עוד אין חיישנים על החבילות, הם תמיד יוכלו להכחיש שחבילה נגנבה בידיהם או הגיעה אליהם בכלל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x