מכה לאינטל: אפל עוברת למעבדי ARM במחשבי המק שיוצגו בשנה הבאה
זו לא הפעם הראשונה שאפל מחליפה את ארכיטקטורת המעבדים שמפעילים את מחשבי המק שלה. הפעם הקודמת היתה ב-2005, אז הודיע סטיב ג'ובס שהחברה נוטשת את השימוש במעבדי Power PC של IBM ומוטורולה ושהפעילו את מחשביה עד אז ותחליפם במעבדי אינטל
אפל צפויה להודיע בכנס המפתחים שלה על קו מחשבי מק חדש שיצויד במעבדים מבוססי ARM. על פי דיווח של סוכנות בלומברג, המחשבים הראשונים צפויים להגיע לחנויות במהלך 2021, אם כי עדיין לא ברור עדיין התאריך המדויק. כנס המפתחים, WWDC, יפתח ב-22 ביוני הקרוב בפורמט מבוסס אונליין בלבד עקב משבר הקורונה ובבלומברג מסבירים שזמני ההשקה עשויים להשתנות בגלל המצב.
קראו עוד בכלכליסט:
- דיווח: אפל מציעה לעובדים שחוזרים למשרד בדיקות קורונה
- "אפל משתקת אייפונים שנבזזו במהומות בארה"ב - ועוקבת אחריהם"
- חברות הטכנולוגיה לא עושות מספיק למאבק באפליה
דיווחים ושמועות מבוססות יותר ופחות על המעבר של אפל לשימוש במעבדי ARM מסתובבות כבר שנים ברשת. אך עד כה לא היה ידוע מה יהיה המהלך המדויק של החברה. זו לא הפעם הראשונה שאפל מחליפה את ארכיטקטורת המעבדים שמפעילים את מחשבי המק שלה. הפעם הקודמת היתה ב-2005, אז הודיע סטיב ג'ובס שהחברה נוטשת את השימוש במעבדי Power PC של IBM ומוטורולה ושהפעילו את מחשביה עד אז ותחליפם במעבדי אינטל.
שבב ARM צילום: בלומברג
כאמור המעבר לשימוש במעבדי ARM לא היה ברור עד לפני כחודשיים. בשנה שעברה הופיעו רמזים על המהלך לאחר שגייסה לשורותיה מהנדס בכיר מ-ARM כדי שיוביל את פיתוח המעבדים שלה אז אינטל גם רמזה על כך ששיתוף הפעולה עם אפל עשוי להסתיים בקרוב. יתרה מכך, שנה לפני כן, ב-2018, דיווחה בלומברג על כך שהחברה תזנח את אינטל ותבצע את המעבר ב-2020. אך דיווח זה לא זכה לאישור רשמי מאף גורם באותו זמן. עם זאת מנייתה של אינטל כן ספגה ירידות במקביל לדיווחים האלה.
הבעיה של אפל היא שאינטל נקלעה לקשיים שנבעו מאיחור בפיתוח מעבדים בגודל 10 ננומטר. זאת בעוד מעבדי המתחרות ARM ו-AMD כבר מוזערו ל-7 ננומטר השנה ואף צפויים לרדת לגודל של 5 ננומטר בשנה הבאה. אגב, אפל לא היחידה ששקלה את המעבר למעבדי ARM. מיקרוסופט כבר מפתחת מזה שנים גרסאות של ווינדוס שתומכות בהם, אם כי מחשבי PC מבוססי ARM לא זכו עד כה להצלחה גדולה.
מקבוק צילום: Apple
אפל מצידה גם לא פוסלת מעבר לשימוש במעבדי AMD. אלה מבוססים על ארכיטקטורה שתואמת את מעבדי אינטל וקו מעבדי ה-Ryzen שלה זכה להצלחה גדולה השנה לאחר שהתברר שהוא מסוגל להכות את הביצועים של מעבדי אינטל במצבים מסוימים. עם זאת על פי האנליסט, מומחה אפל, מינג-צ'י קואו, אפל צפויה להתמקד במעבדי ARM גם במחשבים השולחניים וגם במחשבים הניידים שלה. עדיין לא ברור מה יהיה עם קו מחשבי המק פרו עתירי הביצועים שנסמכים על מעבדי Xeon של אינטל.
זאת ועוד, לאפל יש כעת כשלושה מעבדי ARM בפיתוח ומיועדים למחשבי המק. אלה מתבססים על מעבדי ה-A14 המכונים Kalamata ושמיועדים לאייפונים העתידיים. חשוב להדגיש שגם אם מעבדי ARM לא יגיעו למחשביה לפני 2021, חשוב לאפל לחשוף את תכניותיה לפחות לציבור המפתחים כדי שאלה יוכלו להתכונן למעבר ולבצע את ההתאמה לאפליקציות שלהם.
מעבר לכך מבחנים שבוצעו במעבדות אפל מצביעים על האטה משמעותית בביצועי המעבדים של אינטל במשך הזמן. זאת בניגוד לניסויים במעבדי ARM שהראו דווקא שיפור ניכר ביחס ליכולותיהם בדורות קודמים. בנוסף, החיסכון המשמעותי בצריכת החשמל יכול להוביל לעיצובים דקיקים אף יותר בלפטופים של החברה. קו מחשבי המק לא ממש הציג חידוש מרהיב בשנים האחרונות כמו למשל המקבוק אייר שג'ובס שלף ממעטפה כדי להמחיש את העובי הדק שלו.
זאת ועוד השילוב של מעבדי ARM, הן בקו מחשבי המק והן בקו מוצרי המובייל יוכל להוביל בסופו של דבר לאיחוד של פלטפורמות. יעד שאפתני שעליו עובדות גם מיקרוסופט וגוגל. התוצאה תהיה מערכת הפעלה אחודה שתוכל לפעול על סוגים שונים של התקנים ושתחסוך למפתחים את הצורך לפתח בכל פעם מחדש את האפליקציות בהתאם למכשיר עליו הן אמורות לפעול.