הפוליטיקה של הנדל: מתנה החזר כספים לגופי השידור בהפקת תוכן בנושא התיישבות
שר התקשורת החליט להחזיר לגופים 35 מיליון שקל ששולמו על ידם עם הקצאת אפיקי השידור החדשים, לטובת הפקות מקור; בין הקריטריונים לתוכן, סביבם התנהל מאבק מול משרד המשפטים: ממלכתיות, התיישבות וקליטת עלייה
שר התקשורת יועז הנדל, החליט היום (ב') לחלק חזרה לגופי התוכן את "כספי הביד", 35 מיליון השקל ששולמו על ידי הערוצים המסחריים לקופת המדינה, לטובת השקעה בהפקות מקור. עם זאת, הנדל מכניס שיקולים פוליטיים למהלך ומתנה אותו בכך שהתוכן יושקע באג'נדות בהן הוא מאמין. שיקולים דומים הכניס הנדל למתווה הסיבים האופטיים, כאשר דרש לתעדף סיבסוד ישובים בגבולות המדינה.
- מפת הסיבים החדשה: תוכנית הנדל תאט את הפריסה
- ערוץ נוצרי יוסר מ-HOT לאחר שפנה ליהודים: "תקרית דיפלומטית קשה"
- הדילמה של יועז הנדל בבזק
"החלטתי לממש את סמכותי ולחלק את הכספים להפקות מקור ישראליות דרך הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלוויין באופן זהה בין קשת, רשת, yes ו-HOT", מסר הנדל. "על הכספים להיות מושקעים בהפקות מקור, בתכנים בעלי זיקה להוויה הישראלית כגון: ממלכתיות, התיישבות, קליטת עליה, גיוון החברה הישראלית, שילוב מיעוטים בחברה הישראלית, יהדות התפוצות, היסטוריה של עם ישראל ומדינת ישראל. בכוונתי לייצר הליך שיאפשר העברת הכספים במהירות שיא לאחר שימוע".
לכלכליסט נודע שסביב הקריטריונים להשקעה בהפקות המקור התנהל מאבק בין שר התקשורת לבין משרד המשפטים, שם חששו מהתערבות פוליטית בתכנים. לבסוף נקבע כי דרישות אלה יינתנו רק כדוגמאות, כאשר הדרישה הבסיסית היא "הווייה ישראלית".
ב-2015 קיבל ערוץ 10 את רישיונו ושילם עבור השימוש באפיק 10 סכום של 2.16 מיליון שקל; ב-2017, עם פיצול ערוץ 2 ופרסום המכרז לשימוש באפיקים 12,13,14, הערוצים המסחריים שילמו 33 מיליון שקל נוספים: קשת שילמה 25.2 מיליון שקל; רשת 7.7 מיליון שקל; וערוץ 10 שילם סכום סמלי של שקל וחצי בלבד.
על פי חוק הרשות השנייה, על שר התקשורת לקבוע אמות מידה לצורך חלוקת הכספים בין קשת, רשת, HOT ו-yes, לצורך רכישת הפקות מקור חיצוניות, מעבר לנדרש מהן על פי חוק. הכספים מחולקים גם ל-HOT ו-yes במטרה לפצותן על "הפקעת" האפיקים לטובת הערוצים המסחריים. טענתו המרכזית של משרד התקשורת עד היום הייתה כי לא ניתן לקבוע אמות מידה טרם כינונה של ממשלה קבועה. במהלך ינואר אף עתרו קשת ורשת לבג"ץ בדרישה לחייב את שר התקשורת לקבוע באופן מיידי את אמות המידה. אמות המידה כפופות לאישור שר האוצר.
מקשת ורשת נמסר: "אנו מברכים על היוזמה לשחרר סוף סוף את דמי הביד שלנו, אך נבקש להבהיר: הערוצים המסחריים והם בלבד שילמו את הכספים העומדים לחלוקה, לחברות הכבלים והלוויין אין כל קשר או זכות בכספים. משבר הקורונה רק הגביר את חשיבות החזרת הכספים לערוצים המסחריים, לצורך תמיכה בהפקות ובתעשיית התוכן. בעוד שהערוצים המסחריים, שהמדינה הגדירה כגופים חיוניים, נדרשו להשקיע משאבים רבים בשידורים לאורך כל תקופת המשבר, הכנסות הערוצים חוו ירידה חדה בעקבות הפגיעה בענף הפרסום. זאת בניגוד גמור לחברות הכבלים והלוויין אשר המשיכו להנות מדמי מנוי קבועים שהם גובים מלקוחותיהם ומהכנסות נוספות משירות ה-VOD הפוגעים במודל של הערוצים המסחריים. המצב שבו HOT ו-yes מקבלות בחינם את תכני הערוצים המסחריים ללא תמורה מצד אחד, ובנוסף יקבלו את כספי הביד ששייכים בדין לקשת ורשת מצד שני, הוא מצב אבסורדי שאינו מתקבל על הדעת".
מ-HOT נמסר: "אנו מברכים על החלטת שר התקשורת שנועדה לקדם את תעשיית היצירה המקומית. על אף שהמדובר בכספי מכרז ביחס לשימוש באפיקי הערוצים שהם קניינה של של HOT ו-yes, אנו מקבלים את ההחלטה לחלק את הכספים באופן שיוויוני בין הפלטפורמות והערוצים. אנו מצרים על אמירותיהם המקוממות של הערוצים המסחריים, ומצער שהם בוחרים לדאוג לכיסם בלבד. אנו קוראים לכל הגורמים בשוק הפקת השידורים לתמוך בביצוע מהיר של המתווה על מנת שניתן יהיה להעביר את הכספים לטובת היצירה המקומית וקהל הצופים".
מ-yes נמסר: "אנו מברכים על החלטת השר לחלק את כספי הביד באופן שוויוני. בניגוד לרושם ששיש מי שמנסה ליצור, כספי הביד מגיעים קודם כל ללוויין ולכבלים, כפיצוי בגין הפקעת קניינן - אפיקי ומספרי הערוצים האטרקטיבים שקיבלו הערוצים המסחריים מהפלטפורמות".