המורשת של ג'ף בזוס: שיאי חדשנות לצד תנאי עבודה קשים
לבזוס שאפתנות עסקית חסרת מעצורים. הוא חילק לעובדיו הראשונים טי־שירטים עם הכיתוב “Get Big Fast” ויישם את המוטו הזה באגרסיביות. החזון של בזוס, שרתם את האינטרנט למכירות כשאנשים עוד לא ידעו מה זה אימייל, אפשר לו גם להתחיל להציע את שירותיו לאחרים. עבור בזוס הפיכת החברה שהקים לאימפריה היתה חשובה יותר מכל דבר אחר
- אמזון מקבלת מנכ״ל עם מצפון, האם היא תשנה אותו או שהוא ישנה אותה?
- ג'ף בזוס משאיר אחריו חברה עם מוסר משובש
- אמזון: ג'ף בזוס פורש מתפקיד המנכ"ל; הרווח הנקי ברבעון - כפול מהתחזית
ג׳פרי פרסטון בזוס נולד בניו מקסיקו ב־1964, למד הנדסת חשמל ומחשבים בפרינסטון ובשנת 1994 לקח מהוריו 300 אלף דולר כדי להקים חנות ספרים מקוונת במחסן ביתו. בזוס מעולם לא התכוון להקים סתם חנות ספרים, החזון שלו היה חנות מקוונת שמוכרת ״הכל״, אבל ספרים הם מוצר שקל לאחסן ולשנע ובעיקר קל לבחור מתוך קטלוג מקוון.
בקטגוריית ״יזמי ענק שהקימו חברה בגראז׳״ בזוס נחשב אז לצנוע שביניהם. הוא מספר שלא ויתר באותן שנים ראשונות על קריאת העיתון עם ילדיו מדי בוקר ועל שמונה שעות שינה בלילה, וגם אחרי שאמזון הפכה אותו למיליארדר בשנת 1997, הוא המשיך לנהוג בהונדה אקורד.
הצניעות הזו, שכבר לא מאפיינת את בזוס בשום צורה, החביאה שאפתנות עסקית חסרת מעצורים. הוא חילק לעובדיו הראשונים טי־שירטים עם הכיתוב “Get Big Fast” ויישם את המוטו הזה באגרסיביות. לפני שנת 2000 אמזון התרחבה למכירת מגוון רחב של מוצרים נוספים, רשמה הכנסות שנתיות של כמעט מיליארד דולר, התרחבה לגרמניה ואנגליה, יצאה להנפקה, ורכשה מתחרות פוטנציאליות. הצמיחה היתה כל כך מהירה שבשנת 2000 בזוס נאלץ ללוות מהבנקים 2 מיליארד דולר כשיתרת המזומנים של החברה הגיעה ל־350 מיליון דולר בלבד.
החזון של בזוס, שרתם את האינטרנט למכירות כשאנשים עוד לא ידעו מה זה אימייל, אפשר לו גם להתחיל להציע את שירותיו לאחרים. כבר בשנת 1998 הוא פנה לסוחרים חיצוניים והציע להם לשווק את מרכולתם על הפלטפורמה של אמזון תמורת עמלת מכירות. הימים היו ימי טרום בועת הדוט־קום, והקמת אתר מכירות היתה פרויקט של עשרות אלפי דולרים לפחות. ב־2002 בזוס ואנדי ג׳אסי הבינו שהם יכולים להציע באותו אופן גם שירותי ענן ו־AWS בא לעולם.
בשלב זה בזוס כבר ריכז בידיו לא מעט כוח ואחרי שפיצוץ הדוט־קום ניקה מהדרך עוד כמה מתחרים פוטנציאליים, שום דבר לא עמד בדרכה של אמזון. עבור בזוס הפיכת החברה שהקים לאימפריה היתה חשובה יותר מכל דבר אחר. כבר אז החלו לצוץ סיפורים על תרבות עבודה קשוחה, שעות מטורפות וביקורות תכופות ומאתגרות של הספקים והישגים. ואם עובדי הפיתוח והשיווק של אמזון התלוננו, הרי שעובדי המחסנים של החברה סבלו הרבה יותר. בעשור השני של שנות האלפיים החלו לצוץ דיווחים על תנאי עבודה בלתי נסבלים של מחסנאים שעבדו עד שהתמוטטו, בתנאים קשים ובשכר נמוך.
במקביל, מוכרים על הפלטפורמה החלו לשים לב שאמזון מציעה מוצרים מקבילים לאלה שלהם ובמחירים נמוכים הרבה יותר. במשך שנים בזוס מכר אלפי מוצרים במחירי הפסד והקריב את שורת הרווח שלו על מנת למוטט לא מתחרים, אלא לקוחות. הטקטיקה הזו התאפשרה עקב פיצוח של שיטות עבודה חדשות שכללו שימוש מסיבי בדאטה. אמזון היתה כבר פלטפורמת ענק עם מיליוני מוצרים, והיא אגרה בקפדנות כל תנועה מקוונת. הנתונים הללו שימשו להפקת תובנות לגבי הרוכשים והעדפותיהם, ונוצלו כדי לבחור אילו מוצרים משתלם לאמזון לייצר ולמכור בעצמה.