בלעדי לכלכליסט
GetTaxi: בכירי אובר נסעו עם נהגינו ולחצו עליהם להצטרף לחברה
לקראת השקת פעילות החברה האמריקאית בישראל, עולות טענות ממתחרתה הישראלית על אסטרטגיות שיווק אגרסיביות. בכיר בחברה: "מנכ"ל אובר ועובדיו הזמינו כל כך הרבה נסיעות אצלנו, שחלקם קיבלו את הדירוג הכי גבוה שקיים לנוסע". אובר סרבה להגיב
במסגרת הכנותיה של אפליקציית הנסיעות אובר (Uber) לכניסה לישראל נוהגים עובדי החברה להזמין מאות נסיעות באמצעות האפליקציה היריבה, גט טקסי (GetTaxi) הישראלית. במהלך הנסיעות, הם מנסים לשכנע את הנהגים להצטרף לאובר - כך טען בכיר בגט טקסי וכן כמה נהגים שעובדים עם החברה, בשיחה עם "כלכליסט". אובר סרבה להגיב לטענות.
- גט טקסי אישרה לנהגים שלה בישראל לעבוד גם עם Uber
- שר התחבורה נגד Uber: "לא אאפשר פגיעה בענף המוניות"
- גט טקסי: "אובר יוצרת תחרות לא הוגנת"
לדברי גט טקסי, הנוהג החל בתחילת יוני. "זה התחיל כשמועה שרצה בקרב הנהגים והגיעה למשרדים שלנו, שלפיה עובדים של אובר מזמינים נסיעות, מחלקים פליירים במוניות ומשדלים את הנהגים להצטרף לצי שלהם", אמר ל"כלכליסט" בכיר בגט טקסי, שביקש להישאר בעילום שם.
"זה התחיל בטפטופים, אבל בשבועות האחרונים זה הפך לשיטפון. כמעט כל נהג אומר שעובדי אובר פנו אליו במהלך נסיעה, שהוזמנה במטרה לשדל אותו לעבור אליהם. זה מאוד מציק לחלק מהנהגים, כי הם לחצו עליהם באגרסיביות ושכנעו אותם לעבור עם כל מיני הבטחות”. לא מדובר בפעם הראשונה שאובר נוקטת במהלך מסוג זה נגד גט טקסי: בינואר השנה נחשף שעובדי החברה בניו יורק נהגו להזמין מאות נסיעות מגט טקסי, רק כדי לבטלן ברגע האחרון.
ל"כלכליסט" הוצגו דו"חות נסיעה שמהם עולה שעובדי הסניף המקומי של אובר ביצעו בשבועות האחרונים מאות נסיעות באמצעות גט טקסי. עובדים אלו כוללים את מנהל הפעילות בישראל, נמרוד ברנע ואת מנהלת הקהילות בישראל, בר ירמק. "זה מצחיק, אבל הם ביצעו כל כך הרבה נסיעות בתקופה האחרונה ששניים מהם הפכו ל'קיסר' (הדרגה הגבוהה ביותר שניתן לצבור במערכת הדירוג של גט טקסי, שמתבססת על כמות הנסיעות של המשתמשים; ע"כ). הם עשו את כל הנסיעות שלהם אצלנו", אמר הבכיר בגט טקסי.
לדברי נהגים של גט טקסי, הנוסעים הציגו עצמם כעובדי אובר וניסו לשכנע אותם להתחיל לעבוד עם החברה. ליאור ישכר, נהג מונית שעובד עם גט טקסי קרוב לשנה וחצי, סיפר שמסכת הלחצים מתחילה מרגע שעובד אובר עולה לנסיעה.
"ב-23 ביולי ב-6:57 בבוקר התקבלה הזמנה מגט טקסי", אמר ל"כלכליסט". "עלה בחור, והתחלנו לדבר. הוא אמר שהוא מההנהלה של אובר ושהוא מגייס נהגי מוניות. הוא הזמין אותי להתגייס, אמר, 'אני יכול להביא לך אייפון כבר היום. תגיע לכוס קפה ועוגה, תקבל מתנה'. הוא גם הבטיח הרשמה ללא עלות, פשוט להגיע ולהצטרף. עניתי שטוב לי בגט טקסי ושאני לא מעוניין להצטרף לאובר, וגם שאובר לא תעבוד בארץ. בסוף הנסיעה הוא הביא לי פלייר וביקש ממני שוב פעם להגיע לפגישה”.
בשלב זה לא מתכננים בחברה מהלך נוסף נגד אובר: "ברגע שהם ייחסמו הם ירגישו את זה לבד. אין סיבה לנסות לדבר איתם ולבקש מהם לא לעשות את זה. בפנייה של המשטרה אין טעם כי זה לא מהלך בלתי-חוקי. אבל עצם זה שהם לא יוכלו להשתמש בגט טקסי, זו פגיעה מספיק חזקה”.
באובר סירבו להגיב לפניית "כלכליסט" בנושא.
גם Lyft על הכוונת של Uber
לא מדובר בפעם הראשונה שאובר נוקטת בטקטיקה מסוג זה. כאמור, בינואר שעבר חשפה גט טקסי כי אובר ניסתה לחבל בפעילותה בניו יורק באמצעות ביצוע מאות הזמנות נסיעה וביטולן ברגע האחרון. לאחר מכן, כאשר כבר קיבלו את פרטי הנהג דרך מערכת גט טקסי, שלחה אובר הודעות טקסט לנהגים והזמינו אותם לעבור אליה. אובר, בתגובה, לא הכחישה את המהלך אך ייחסה אותו ליוזמה של הצוות המקומי ואמרה שהורתה להפסיק נוהג זה.
ואולם, נראה שנוהג זה לא נפסק אלא לכל היותר שונה - ובמקום ביטול נסיעות מנצלים אותן עובדי אובר בישראל להפעלת לחצים על נהגי גט טקסי.
בנוסף, שעות ספורות לפני שהמידע על הנוהג של אובר בישראל הגיע לידי "כלכליסט", הודיעה ליפט (Lyft), שמתחרה באובר בארה"ב בתחום הזמנת הנסיעות בכלי רכב פרטיים, שמאז אוקטובר לא פחות מ-177 מעובדי אובר הזמינו וביטלו 5,000 נסיעות באמצעות האפליקציה שלה. במקרים אחרים ביצעו עובדי החברה נסיעות קצרות שבמהלכן שידלו את הנהגים לעבור לאובר. גם במקרה זה הגיבה ליפט בחסית העובדים. בתגובה לוול סטריט ג'ורנל הכחישה אובר שהחברה מזמינה נסיעות בליפט במטרה מכוונת ליצור עומס על השירות.