מערת האוצר של עליבאבא
בסוף השבוע מתכוונת עליבאבא הסינית לצאת להנפקה הגדולה בהיסטוריה בניו יורק. סוד העוצמה שלה טמון במודל הכנסות שמבוסס על מכירת מיליוני מוצרים בעולם, אבל בעיקר על אינספור שירותים שהיא מציעה לקהל הסיני, מהשוואת מחירים ועד הזמנת מקום במסעדות
ההצלחה האדירה של חברת האינטרנט הסינית עליבאבא הפתיעה גם את אלו שעוקבים בקפידה אחר המדינה המאוכלסת ביותר בעולם. בסוף השבוע הקרוב צפויה עליבאבא לבצע את ההנפקה הגדולה בהיסטוריה בבורסת ניו יורק.
- דיווח: ההנפקה של עליבאבא תעבור את היעד הנוכחי - 21.1 מיליארד דולר
- בעלי עליבאבא למשקיעים לקראת ההנפקה: "מצפים לקושי תרבותי"
- הסיבוב של יאהו: צפויה לקבל 8 מיליארד דולר מהנפקת עליבאבא
היא מתכננת לגייס 21 מיליארד דולר לפי שווי שוק של 163 מיליארד דולר - מה שיהפוך אותה מיידית לחברת האינטרנט השלישית בגודלה בעולם, אחרי גוגל ופייסבוק. בדרך תהפוך ההנפקה את מייסד עליבאבא ג'ק מא, לשעבר חקלאי ומורה לאנגלית, לאיש העשיר ביותר בסין.
אבל מיהי בעצם עליבאבא, ואיך היא מצדיקה שווי שוק כזה? במערב נוטים להשוות את חברת הסחר המקוון לאמזון או ebay, אך האימפריה של מא רחבה הרבה יותר.
במערב, וגם בישראל, האתרים המוכרים ביותר של עליבאבא הם Alibaba.com הסיטונאית ו-Aliexpress.com, הפונה לצרכן הפרטי. אתרים אלה מקשרים בין החברות הסיניות לשוק המערבי: כיסויים לאייפון, חלקי חילוף לרכב, צעצועים, בגדים, גאדג'טים - כולם זמינים באתרים אלה ובמחירים מגוחכים. עליבאבא עצמה מתפקדת רק כמתווכת. היא אינה מוכרת מוצרים בעצמה, כפי שעושה אמזון, אלא רק מספקת את הפלטפורמה ומסייעת במקרים של חוסר שביעות רצון או מוצרים פגומים.
למרות ההצלחה העולמית של אתרים אלה, עבור עליבאבא מדובר בכסף קטן. רק 9.3% מהכנסות קבוצת עליבאבא ברבעון השני של 2014 הגיעו מסחר מקוון מחוץ לסין. הגולשים במדינה־האם אוהבים במיוחד את טאובאו (TaoBao), אתר הסחר הגדול בסין ואחד מעשרת האתרים הנצפים בעולם, שמאפשר סחר בין גולשים בדומה ל־ebay. אליו מצטרפים בין היתר פורטל הקניות Tmall, אתר הקניות הקבוצתיות Juhuasuan, אתר השוואת המחירים eTao ו-1688 הסיטונאי.
קבוצת אתרים זו אחראית על 85% מהכנסות עליבאבא, השולטת ב-78% מכל שוק הסחר המקוון בסין - נתח שוק גדול מזה של וולמארט, אמזון ו-ebay יחד בקרב הגולשים האמריקאים.
ב"יום הרווקים", חג הקניות הסיני, מכר טאובאו לבדו סחורה בשווי 5.75 מיליארד דולר - יותר מאמזון ו-ebay יחד בשני חגי הקניות האמריקאיים. לכן מא הצהיר במהלך הרוד שואו כי עליבאבא תמשיך להתמקד בשוק הסחר המקוון הסיני, שצפוי לצמוח במהירות גם בשנים הקרובות.
משחקי מלחמה
המתחרה המרכזית של עליבאבא, JD, לא עושה חיים קלים למא וחבורתו, אף על פי שהיא מחזיקה בפחות מ-10% מענף הסחר המקוון בסין. JD פועלת באופן שמזכיר יותר את אמזון, ומוכרת את המוצרים ישירות. היא נסחרת בנאסד"ק מאז מאי האחרון ושווה כיום 34 מיליארד דולר.
JD פיתחה פלטפורמה שמתחברת לשירותי ההודעות המיידיות והמשחקים של טנסנט, יריבתה הגדולה של עליבאבא, במטרה לאפשר לגולשים לרכוש מוצרים בזמן משחק או צ'ט. טנסנט גם חברה לענקית החיפוש המקומית באידו ולחברת המסחר ואנדה כדי ליצור פלטפורמה שתקל על בעלי עסקים קטנים למכור ברשת מוצרים מחנויותיהם.
עליבאבא לא נשארה חייבת, והשיקה אפליקציות המתחברות לטאובאו ולשירות התשלומים עליפיי. הגולשים הסינים יכולים להזמין דרכן כרטיסים לקולנוע, מקומות במסעדות, משלוחי אוכל, טיסות, מלונות ומוניות. כמו כן השקיעה עליבאבא 700 מיליון דולר בחברת קמעונאות מהונג קונג בשם Intime במטרה להקים מיזם מתחרה לזה של ואנדה, באידו וטנסנט.
בין ג'ק מא למיליארדר מא האוטנג, שייסד את טנסנט, שוררת יריבות מרה וארוכת שנים. בזמן שהאוטנג מנסה לאגף את מא בתחום הסחר המקוון, מא מנסה לפגוע ביריבו בשוק היוקרתי והמכניס ביותר של טנסנט - משחקים. בין היתר השקיעה עליבאבא השנה 120 מיליון דולר בחברת המשחקים האמריקאית קאבאם, המעניקה לה גישה למשחקים המבוססים על סרטי טיים וורנר המצליחים, כמו סדרת ההוביט. במקביל בימים אלה עליבאבא מקימה סטודיו להפקה והפצה של משחקים, וכבר חתמה על חוזי הפצה עם חברות מערביות כגון רוביו, העומדת מאחורי אנגרי בירדס. ואם זה לא מספיק, עליבאבא פוזלת גם לתחום הווידיאו: היא קנתה 60% מ-ChinaVision, חברת הפקות תוכן הווידאו הגדולה בסין; ו-12% מ-Youku Tudou, העומדת מאחורי המקבילה הסינית ליוטיוב.
את התכנים האלה אפשר, איך לא, לצרוך באמצעות מערכת הפעלה מבית עליבאבא: החברה פיתחה לסמארטפונים את AliYun OS המבוססת על אנדרואיד ואת AliTV עבור טלוויזיות חכמות. עם הכסף הגדול שתגייס מהמשקיעים, נראה שההתרחבות המרשימה של עליבאבא רק תואץ בשנים הקרובות.