ציפי לבני בוועידת "כלכליסט": "אלחם בבירוקרטיה, וקודם כל במינהל המקרקעין"
לדברי יו"ר קדימה שדיברה בוועידה המרכזית לחיסכון פנסיוני של "כלכליסט" ומגדל, העיכובים באישור התוכניות היו משגה חמור, כיוון שהן מאפשרות את התנעת הפעילות הכלכלית של המשק בישראל
"המשבר הכלכלי הזה יכול להפוך להזדמנות לעשות בישראל את כל מה שתמיד רצינו לעשות ולא עשינו עד היום. היו תירוצים וסיבות: הקואליציה לא מאשרת, הוועדה לא עשתה את עבודתה, הממשלה התחלפה. בשבע שנותיי בממשלות ישראל הייתי בשישה משרדים שונים, אז איך אפשר לעשות שינויים כשאתה רק נכנס וכבר אורז לקראת העזיבה. אני מתכוונת לנצל את המשבר לעשות את השינויים שכבר שנים אנחנו רוצים לעשות ואלה הם השינויים שהכרחיים להצלחה שלנו, ובעיניי הם אפשריים", כך אמרה היום (ג') יו"ר קדימה ושרת החוץ, ציפי לבני. לבני אמרה את הדברים בוועידה המרכזית של "כלכליסט" לחיסכון פנסיוני.
לדבריה, "ברמה המיידית מונחות לפתחה של ועדת כספים שתי תוכניות שכבר הוכנו על ידי האוצר שנותנות מענה לצרכים המידיים. התוכנית הראשונה, תוכנית שנותנת מענה למשבר הריאלי, ובעיקרה השקעה בתשתיות. התוכנית השניה מטפלת במשבר הפיננסי, ובעיקרה הרחבת מצאי האשראי והסדר תחום האג"חים. מאתמול, התוכנית כוללת גם רשת ביטחון מצומצמת לחיסכון הפנסיוני. העיכובים באישור התוכניות עד עכשיו היו שגיאה חמורה ולא היו צריכים לקרות. כי אין מחלוקת שהתוכניות נותנות חמצן מיידי להתנעת הפעילות הכלכלית של המשק, וכל עיכוב הוא מזיק".
בהתייחסה לרשת הביטחון לחיסכון הפנסיוני עליה הכריזו אמש ראש הממשלה ושר האוצר, אמרה לבני כי "היתרון הגדול של רשת הביטחון עליה סוכם אתמול היא בעצם המסר שהיא משדרת למשק ולציבור, ויש להפעיל אותה מיידית. לממשלה יש אחריות על החלטות שהיא מקבלת. לכן לממשלה יש אחריות להגן על החוסכים מפני פגיעה בחסכונותיהם, שנובעת מהשינויים שנקטה הממשלה שהביאו לנטילת סיכון גבוה ללא רגולציה מתאימה ומבלי לוודא שהציבור מוכן לסכן את כספו. אנחנו נצטרך לממש את לקחי העבר באמצעות רגולציה מתאימה".
בהמשך דבריה אמרה לבני כי " הדבר החשוב ביותר הוא המלחמה בבירוקרטיה. כולנו יודעים שהתוכנית הריאלית תישאר על הנייר אם לא נלחם בבירוקרטיה. הבירוקרטיה בישראל היא לא מכת טבע ואפשר לשנותה. בטווח המיידי תוקם ועדה להסרת חסמים, אבל זה לא מספיק. הישראלים מרגישים שהם מתנהלים בין בירוקרטיה בלתי אפשרית לפוליטיקה קטנה לבין שירות ציבורי לא יעיל לבין הצורך לפרנס את המשפחה. אני מתכוונת לשנות מן היסוד את המצב הבלתי נסבל הזה, ולהתחיל במנהל מקרקעי ישראל ובוועדות התכנון. מדינה שבה יש אנשים שתפקידם הוא להעביר תיק מפקיד לפקיד היא מדינה מושחתת. יש להעביר את כל המגזר הציבורי מהפך. ומהניסיון שלי בביצוע שינויים מבניים, דווקא אי הודאות, דווקא הידיעה שיהיה כאן ניוד של עובדים, מהווים הזדמנות לבצע את השינוי הנדרש. זה צריך להיות שינוי מבני מהותי בשביל שהמגזר הציבורי יוכל לתת שירות יעיל לאזרח. אנחנו צריכים לעשות את זה באופן שיעודד מצוינות ויאפשר לכל ממשלה לנהל את משרדי הממשלה. לא יאומן שבמדינת ישראל אנחנו נמצאים במצב שבו נדרש שינוי מהפכני על מנת שנוכל לנהל לא לטובת עצמנו אלא לטובת הציבור".
לבני עקצה את שר האוצר לשעבר, בנימין נתניהו, שנכח אף הוא בכנס, באומרה כי "צמצום הפערים החברתיים ייעשה על ידי הגדלת ההכנסה הפנויה למועסקים בשכר נמוך. צריך להגדיל את הקצבאות למי שעברו את גיל העבודה ולמי שאינו מסוגל להשתלב במעגל העבודה. זה יכול להיות בקרב אוכלוסיות של קשישים, נכים, ניצולי שואה. משום שצמצום קצבאות יכולה להיות אידיאולוגיה רק כשמכילים אותה על מי שיכול לצאת לעבוד אבל אינו עושה זאת. יישום האידיאולוגיה הזו ללא גבול וצמצום הקצבאות למי שאינו יכול לעבוד מיועד להתנער מאחריות הממשלה והוא נעדר חמלה".
עוד אמרה לבני כי "אנחנו צריכים לחזור ולהשקיע בהון האנושי, בכל חתכי הגיל. עלינו לעודד את המחקר, את החינוך המקצועי. המשבר הזה הוא הזדמנות לקרוא לכל מי שעזב לחזור הנה. אנחנו צריכים לשנות את שיטת תגמול המורים משום שמורה איכותי הוא אינו מותרות, אלא הכרח. אנחנו מדינה שגאה בערכים שלה ובהיותה מדינה דמוקרטית שיש בה שוויון הזדמנויות. לכן שוויון תקציבי בחינוך הוא ההיפך משוויון הזדמנויות. לא דומה ילד בתל אביב לילד של עולים בקרית משה, ברחובות, או במקום אחר".