$
אורי טל טנא

מי תיכנס ומי תצא ממדד ת"א-100?

בעדכון המדדים הקרוב, כניסתן של אלרוב נדל"ן, אמפל אמריקן, דלק נדל"ן ונפטא למדד ת"א־100 כמעט מובטחת. לעומתן, מי שצפויות להיפלט מהמדד הן אי.די.בי אחזקות, מלונות דן, מבני תעשייה, דלק ישראל, בינלאומי 1, נכסים ובנין וסקיילקס. מדריך למשקיע

אורי טל טנא 08:1306.05.09

בעדכון המדדים הקרוב, כניסתן של אלרוב נדל"ן, אמפל אמריקן, דלק נדל"ן ונפטא למדד ת"א־100 כמעט מובטחת. לעומתן, מי שצפויות להיפלט מהמדד הן אי.די.בי אחזקות, מלונות דן, מבני תעשייה, דלק ישראל, בינלאומי 1, נכסים ובנין וסקיילקס. מדריך למשקיע

 

דצמבר 2008 היה חודש שלילי לשוק המניות הישראלי, אבל 14 המניות שנכנסו בינואר למדד ת"א־100 הניבו תשואה ממוצעת קרובה ל־20% בחודש זה. לעומתן, המניות שיצאו ממדד ת"א־100 איבדו בממוצע יותר משליש מערכן בחודש אחד. הגורמים לכך הם שילוב של "אפקט המדד" עם נזילות נמוכה מאוד בשוק ההון.

 

המניות המועמדות לכניסה למדד ת"א-100

 

העוצמה של אפקט המדד שנרשמה סביב עדכון המדדים האחרון היתה גבוהה מהצפוי. עליות השערים ומחזורי המסחר, לצד השוק שלומד בהדרגה את התופעה, מרמזים שבעדכון המדדים הקרוב - ב־1 ביולי השנה - ההשפעה של אפקט המדד תהיה נמוכה בהרבה.

 

הרכב מדדי המניות בתל אביב מתעדכן פעמיים בשנה, ב־1 בינואר וב־1 ביולי. העדכון מבוצע לפי נתוני המסחר של עד 15 לחודש שלפני העדכון בפועל, והרכב המדדים החדש מתפרסם כמה ימים מאוחר יותר. כניסה של מניה לאחד המדדים המובילים גורמת לביקוש חד־פעמי למניה מצד תעודות הסל, ביום המסחר האחרון שלפני הכניסה למדד. הערכות השוק לביקוש זה מובילות לעלייה במחיר המניה לפני הכניסה למדד, ולירידה אחריו. כיוון שהכללים לקביעת הרכב המדדים ידועים (אם כי לבורסה יש אפשרות לשנותם עד חודש וחצי לפני העדכון בפועל), ניתן לבצע הערכה מוקדמת של המניות שייכנסו וייצאו מהמדדים השונים. המניות צפויות לזכות בפרמיה על הכניסה, כאשר השוק מפנים את עובדת הצטרפותן למדד.

 

כללי עדכון המדדים

 

כדי שמניה תיכלל במדד ת"א־100 היא חייבת לעמוד בשלוש דרישות: אחזקות ציבור של יותר מ־20%, שווי השוק של אחזקות הציבור גבוה מ־100 מיליון שקל, והמניה היא בין 200 המניות הסחירות בבורסה. כללים אלה מקלים יותר מאשר לפני שנה, לאחר ששונו באופן זמני בעקבות ירידות השערים החדות כדי לגרום ליותר מניות לעמוד בדרישות. אם ימשיכו עליות השערים הנוכחיות, הבורסה צפויה להחזיר את הכללים המחמירים שננקטו בעבר לקראת עדכון המדדים בינואר 2010.

 

במדד ת"א־100 מצויות היום שבע מניות שלא עומדות בדרישת שיעור אחזקות הציבור. למרות זאת, מניות אלו כלולות כעת במדד, משום שכאשר במועד העדכון אין 100 מניות העומדות בכל הקריטריונים - נכנסות למדד מניות אחרות לפי שווי השוק שלהן. באמצע דצמבר 2008 רק 93 מניות עמדו בכל הקריטריונים, ולכן נכנסו למדד שבע מניות שלא עמדו בדרישת אחזקות הציבור.

 

עליות השערים החדות של התקופה האחרונה גרמו לכך ש־21 מניות מחוץ למדד ת"א־100 עומדות כעת בכל הדרישות לכניסה למדד. חלקן ייכנסו למדד ת"א־100 במקום מניות שנמחקו מהמסחר במהלך החודשים האחרונים, במקום מניות שלא עומדות בדרישת אחזקות הציבור (אלא אם אחזקות הציבור בהן יעלו בחודש וחצי הקרובים) ובמקום מניות ששווי השוק שלהן הוא הנמוך ביותר במדד.

 

בעת עדכון המדדים, בשלב הראשון נפלטות החוצה המניות שלא עומדות בדרישות, ובשלב השני מוכנסות במקומן מניות העומדות בכל הקריטריונים. בשלב השלישי, אם יש מניות מחוץ למדד שעומדות בכל הדרישות וששווי השוק שלהן גבוה ביותר מ־20% משווי השוק של מניות הכלולות במדד - המניות בעלות שווי השוק הגבוה ייכנסו למדד על חשבון האחרות, שייצאו ממנו.

 

שחקני שוק ההון המשתמשים בשיקולי אפקט המדד בהשקעתם בוחנים כבר כעת מי המניות שסיכויי הכניסה שלהן למדדים השונים הם הגבוהים ביותר. לשם כך יש לסקור את המניות שאינן כלולות במדד ת"א־100, שעומדות בדרישת אחזקות הציבור, ולבחון אם הן עומדות גם בדרישות הסחירות ושווי השוק של אחזקות הציבור.

 

הנכנסות והיוצאות

 

כיום יש ארבע מניות שכניסתן למדד ת"א־100 כמעט מובטחת: אלרוב נדל"ן, אמפל אמריקן, דלק נדל"ן ונפטא. חלוקת מניות דלק נדל"ן כדיבידנד גרמה לכך שהחברה תעמוד בקריטריון אחזקות הציבור, ולכן המניה צפויה לחזור למדד ת"א־100. המשותף לארבע מניות אלו הוא שילוב של שווי שוק גבוה וכן שווי שוק גבוה של אחזקות ציבור. שילוב זה מצביע על כך שאם הארבע לא יאבדו יותר מרבע מערכן בחודש הקרוב, מקומן במדד מובטח.

 

 צילום: shutterstock

 

הכניסה של שלוש המניות הבאות ברשימה - אבגול, אזורים וקרדן ישראל - תלויה בעיקר בשאלה אם יצליחו לשמור על שווי שוק של אחזקות ציבור מעל ל־100 מיליון שקל. אם הן לא יאבדו יותר מ־12%–15% מערכן, גם הן ייכנסו למדד ת"א־100.

 

הסיכויים של מניות אופיר, סקופ, קרור ונטו להיכנס למדד הם גבוהים יחסית. כמה מניות נוספות מתמודדות על מקום במדד, שיתפנה בעקבות יציאה צפויה של מניות ששווי השוק שלהן נמוך במיוחד - הבולטות שבהן הן ביטוח ישיר, דן רכב, אלרון ואבוג'ן. רוב המניות שייכנסו למדד ת"א־100 ייצאו ממדדי יתר־50 ויתר־120, והיציאה משני המדדים גם יחד מקטינה מאוד את אפקט המדד של המניות הנכנסות למדד ת"א־100.

 

שבע המניות במדד ת"א־100 שלא עומדות בקריטריון אחזקות הציבור צפויות לצאת ממנו: אי.די.בי אחזקות, מלונות דן, מבני תעשיה, דלק ישראל, בינלאומי 1, נכסים ובנין וסקיילקס. מניות אלו לא ייכנסו למדד יתר־120, וכניסתן למדד יתר־50 מוטלת בספק - הן ייכנסו רק אם לא יהיו 50 מניות שיעמדו בכל דרישות המדד. לכן, אפקט המדד השלילי הצפוי להן עשוי להיות גדול יחסית.

 

שלוש המניות הקטנות ביותר במדד - גרינסטון, בלופניקס ואורכית - צפויות גם הן לאבד את מקומן במדד אם שווי השוק שלהן לא יעלה בצורה מהותית. מניות אלו צפויות לצאת מהמדד אל מדדי יתר־50 ויתר־120, ולכן אפקט המדד עבורן צפוי להיות מתון יותר. גם אודיוקודס עלולה לאבד את מקומה בת"א־100 אם שווי השוק שלה יישחק בחודש הקרוב. מקומן של יתר מניות המדד נראה כעת בטוח יחסית.

 

זירת ת"א־25

 

תנאי הסף של הכניסה למדד ת"א־25 מבחינת שווי השוק של אחזקות הציבור (400 מיליון שקל לפחות) והסחירות (המניה היא בין 75 המניות הסחירות ביותר) מתקיימים בקלות על ידי כל מניות המדד ועל ידי המועמדות לכניסה אליו. כל שנשאר הוא דרישת שיעור אחזקות הציבור ובחינת שווי השוק של המניות עם שווי השוק הנמוך בת"א־25 מול אלו עם שווי השוק הגבוה במדד ת"א־75.

 

שתי מניות מסומנות כבר כעת כנכנסות בהסתברות גבוהה למדד ת"א־25: כור וקבוצת דלק. עליות השערים במניות קרדיט סוויס שרכשה כור, וממצא הגז הטבעי בקידוח תמר של קבוצת דלק, הם שהזניקו את המחירים של מניות אלו. אם שתיהן לא יאבדו יותר מ־20% מערכן בחודש הקרוב, הן צפויות להיכנס למדד ת"א־25. הסיכוי של המניות הבאות ברשימה, דלק רכב ואבנר יה"ש, להיכנס למדד ת"א־25 - נראים נמוכים. כדי שדלק רכב תיכנס למדד עליה לעלות בכ־20%, כך ששווי השוק שלה יהיה גבוה ביותר מ־20% משווי השוק של המניה השלישית מהסוף במדד ת"א־25. את זהות שתי המניות שיפנו את מקומן מהמדד קשה להעריך בשלב זה, אך קיימת סבירות גבוהה מאוד שהן יהיו שתיים מהארבע: הראל, גזית גלוב, שופרסל ובז"ן.

 

*הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

בטל שלח
    לכל התגובות
    x