אימוץ תקנות בטיחות יגדיל את מספר המשאיות ב-20%
תקנות תעבורה אירופיות להגבלת משקל המטען המותר למשאיות, שייכנסו לתוקף בישראל בשנת 2015, מאלצות את חברות ההובלה לרכוש משאיות נוספות
מספר המשאיות שנעות בכבישי ישראל עשוי לגדול בשנים הקרובות בהיקף של עד 20%, במסגרת אימוץ תקנות תעבורה אירופיות שמחייבות להקטין את המטען המרבי המותר למשאיות כבדות ובינוניות. כך עולה מבדיקת "כלכליסט".
הקטנת המשקל שנושאות המשאיות נועדה לשפר את רמת הבטיחות שלהן
אימוץ התקנות החדשות נכנס לתוקף מוקדם יותר השנה על משאיות חדשות. עד שנת 2015 ייושמו התקנות על כלל המשאיות בכבישי הארץ. כדי לשמור על קיבולת השינוע במסגרת הפחתת משקל המטען המרבי בכל משאית, ייאלצו חברות ההובלה להגדיל בהדרגה את צי המשאיות שלהן.
חברת נמלי ישראל החלה להפעיל מערכת שקילה אוטומטית בנמל אשדוד, שהוקמה בעלות של 160 מיליון שקל. בעתיד תשקול המערכת את המטען שהמשאיות מטעינות ופורקות כדי לוודא שאינן חורגות מהמשקל המרבי, על פי התקנות החדשות.
במקביל, גורמים בשוק ההובלה מנסים לקדם מהלך להגבלת שעות ההטענה והפריקה של מטענים בנמלי ישראל. היוזמה, שנוסתה בעבר בנמל חיפה, מבוססת על הגבלת שעות הפריקה וההעמסה לשעות הלילה, בין 22:00 ל־4:00 לפנות בוקר, כך שתנועת המשאיות על כבישי הארץ תתרכז בשעות שבהן הכבישים פנויים. יוזמה זו נועדה לפתור את בעיית עומסי התנועה, שצפויה להחריף ככל שיעלו משאיות חדשות על הכביש - במסגרת אימוץ התקנות החדשות.
המהלך כבר זוכה לתמיכת ארגון המובילים והמסיעים וחברת נמלי ישראל. "הצענו שהאוצר יעניק הנחה של 80 שקל על כל מכולה שנפרקת בשעות הלילה, כך שיצואנים ויבואנים יעדיפו לרכז את עיקר הפעילות בשעות הקטנות של הלילה", מסביר שלמה בריימן, מנכ"ל חברת נמלי ישראל. מי שעלול להתנגד לרפורמה הם האיגודים המקצועיים, שעובדיהם ייאלצו לעבוד גם בשעות לא מקובלות.