קונספירציית ה-MBS
אם ברננקי הפסיק לרכוש ניירות ערך מגובי משכנתאות - איך הם צומחים אצלו במאזן?
מהיכן זה מתחיל? ביום שלישי השבוע שוק המניות החל את היום בירידות
האינסטינקט הראשוני היה כמובן לחזור לדיווחי ה'פד' שמתפרסמים פעם בשבועיים ולבחון מה השתנה שם, והאמת היא כי מאז סוף מרץ 2010 (המועד הרשמי להפסקת הרכישות) לא חיטטתי שם יותר מדי.
המסקנות היו מרעישות למדי – סך מאזן הפד ליום 14 ביולי עומד על 2.383 טריליון דולר וזאת לעומת 2.349 טריליון דולר ב-31 במרץ, ובעיקר מעניין לראות כי בעוד סעיפים מסויימים קטנו (ככל הנראה מפרעון של הניירות ולא בשל מכירה), הרי שיתרת ההחזקות של ה-MBS (ניירות ערך מגובי משכנתאות) עלתה באותה תקופה ב-60 מיליארד דולר!
כיצד ייתכן? הרי הפד אמר כי הוא מפסיק לרכוש ב-30 במרץ ניירות מבוססי משכנתאות. המחשבה הראשונה הייתה כי אולי מדובר בעליית ערך של אותם ניירות ערך ולכן ערך הנכסים עלה ללא רכישות נוספות, אבל העפתי מבט על השורות הקטנות בביאור 4, המפרט על אותם MBS וגיליתי כי הם רשומים ב-face value (ערך נקוב) - וכך הרי שעלייה בערכם לא משפיעה על היתרה. יתרה מכך - אם ניקח בחשבון כי בשלושת החודשים שחלפו חלק מה-MBS נפרעו, הרי שהגידול בפועל הוא אף גדול יותר.
האמת היא כי אם הדבר נכון זה יכול להסביר גם את פשר העובדות הבאות:
1. הריבית על המשכנתאות המשיכה לרדת ונמצאת בערכה הנמוך מאז ומעולם.
2. המרווחים של ה-MBS מהאג"ח הממשלתי המשיכו לרדת ונמצאים אף בערכים שליליים וזאת למרות שהייתי מצפה לראות שינוי כיוון לאחר הפסקת הרכישות ואף גידול במרווח התשואה מהאג"ח הממשלתיות.
האם בזמן שכולם מנסים לנחש אם יו"ר ה'פד', בן ברננקי, צפוי להמשיך את הרכישות של ניירות הערך לאור החולשה הכלכלית האחרונה - הוא הפסיק בכלל לרכוש אותם?
הכותב הוא אנליסט המאקרו הבכיר של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל