מדד יולי עלה בשיעור של 0.5% בלבד, פחות מהתחזיות המוקדמות
ההערכות המוקדמות היו כי המדד עלה ב-0.8%. זאת לאחר מדדים של 0.3% ו־0.4% שנרשמו בחודשיים הקודמים. ההערכה היא שהנגיד פישר לא יעלה את הריבית בסוף החודש
מדד חודש יולי שפרסמה הערב (א') הלמ"ס עלה ב-0.5%, מעט פחות מההערכות המוקדמות שצפו עלייה של 0.8%.
עליית מדד יולי גבוהה ממדדי החודשיים הקודמים, שעלו ב-0.3% וב-0.4%, אולם היא אינה מבשרת על התגברות האינפלציה, שכן מדד יולי רושם מדי שנה את אחת העליות הגדולות ביותר, בעיקר מסיבות עונתיות, ובשלוש השנים האחרונות הוא הסתכם מדי שנה ב-1.1%.
ההערכה היא שמדדי אוגוסט וספטמבר יחד יסתכמו ב-0.3%. על פי הערכות בנק ישראל, שיעור האינפלציה ב-12 החודשים הבאים יסתכם ב-2.6%, בתוך תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).
האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד יולי 2010 לעומת מדד יולי 2009) מסתכמת כעת ב-1.8%, לעומת 2.4% בחודש שעבר. שיעור אינפלציה זה הוא הנמוך ביותר מאז חודש דצמבר 2007. הסיבה לירידת האינפלציה בפועל היא היציאה מהחישוב של המדד הגבוה במיוחד (כאמור, 1.1%) שנרשם בחודש יולי בשנה שעברה.
מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים מצביעה על קצב אינפלציה שנתי של 0.9% בלבד, ואילו מגמת האינפלציה הבסיסית (המדד ללא סעיף הדיור הבעייתי וללא סעיף הירקות והפירות הנתון לתנודות עונתיות) משקפת בפרק זמן זה אינפלציה שנתית שלילית של 1.5%.
מדד החודש שעבר הושפע בעיקר מעליות בסעיפי התצרוכת הבאים: שירותי דיור בבעלות הדיירים (1.1%), שכירת רכב בארץ (27.5%), נסיעות לחו"ל (9.4%), סיגריות (10.1%), ספרי קריאה (16.1%), מים לצריכה ביתית (7.4%), ירקות טריים (7.1%), הבראה ונופש בארץ ובחו"ל (4.2%), ודלק ושמנים לכלי רכב (2.8%). עליות אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות בסעיפים הלבשה (10.1%), הנעלה (5.4%) ובשר,עוף ודגים (1%).
ההערכה היא שנגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר לא יעלה בסוף החודש את הריבית פעם נוספת. הסיבה העיקרית להשארת הריבית ללא שינוי היא חששו של פישר מהמשך התחזקות השקל ביחס למטבעות החשובים בעולם. העלאת הריבית בארץ, ללא מהלך דומה בעולם, מגדילה את פערי הריבית בין השקל לבין הדולר והיורו, ומגבירה לכן את האטרקטיביות של המטבע הישראלי בעיני המשקיעים הזרים.
מאז העלאת הריבית האחרונה, לפני שלושה שבועות, התחזק השקל מול סל המטבעות ("שער החליפין האפקטיבי") בשיעור חד-יחסית של 1.7%. במקביל, מקטינה התחזקות השקל גם את הציפיות לאינפלציה בעתיד, כתוצאה מהשפעתה הצפויה על מחירי היבוא.
"לא להעלות ריבית"
נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה יהודה אלחדיף אמר בתגובה למדד כי "מדד יולי הגבוה באופן מסורתי, הינו נמוך במיוחד השנה, ולכן אין לבנק ישראל שום תירוץ להעלאה נוספת של הריבית.
העלאת הריבית בחודש שעבר גובה מחיר כבד בעלויות מימון מהמגזר העסקי ואין שום סיבה לשקול העלאה נוספת שתהווה סכנה של ממש להמשך הפעילות הכלכלית של עסקים קטנים ובינוניים רבים. אני מקווה כי הנגיד יקח בחשבון שגובה האינפלציה אינו חורג מהיעד שקבעה הממשלה וכי בעליית מחירי הדיור צריך לטפל באמצעות הפשרת קרקעות ולא ע"י העלאות ריבית נוספות שיחנקו את המשק. בנוסף, התחזקות נוספת של השקל בשל הגדלת פערי הריביות בינו לבין הדולר והיורו, תקשה על הישרדות היצואנים שגם כך נאבקים בשוק גלובלי מתנדנד ובאווירה בלתי אוהדת כלפי ישראל בעולם".