$
משפט

פרשת רשות המסים: "השופט ילחץ להשיג עוד הסדרי טיעון"

השופט זכריה כספי אישר אתמול הסדר טיעון למנהל רשות המסים לשעבר ג'קי מצא, שעדיין עשוי לרצות עונש מאסר. כספי זימן את סנגורי הנאשמים האחרים לדיון, שלדברי מעורב בפרשה עשוי לסמן את סיומה בחודשים הקרובים

הדר קנה 06:5910.01.11

ארבע שנים לאחר שנעצר בדרמטיות עם 21 חשודים אחרים, עמד אתמול מנהל רשות המסים לשעבר ג'קי מצא מבויש בבית המשפט המחוזי מרכז בפתח תקווה, והודה במסגרת הסדר טיעון בחמש עבירות של הפרת אמונים, ובעבירה אחת של סיוע לשוחד. בתמורה הוסר האישום החמור נגדו על קבלת שוחד במסגרת פרשת רשות המסים. "זהו יום קשה", אמר מצא, בהתבטאות ראשונה מאז החלה הפרשה, "אך אני שלם עם עסקת הטיעון".

 

במהלך הדיון אתמול אישר השופט זכריה כספי את הסדר הטיעון, ובסיומו הזמין את סנגורי ששת הנאשמים האחרים בפרשה לישיבה שתתקיים ביום ראשון הבא. גורם בכיר המעורב בפרשה אמר ל"כלכליסט" כי להערכתו "השופט רוצה ללחוץ על הסנגורים ללכת להסדרי טיעון ולסיים את התיק. ההנחה היא שכולם אכן ילכו על הסדרי טיעון, ושהפרשה תסתיים כבר בחודשים הקרובים". צוות ההגנה של מנהלת לשכת ראש הממשלה לשעבר, שולה זקן, שמשפטה מתנהל בירושלים, לא ישתתף בישיבה.

 

עוה"ד הפלילי הבכיר ששי גז, שאינו קשור לפרשה, מעריך כי לא לכל הנאשמים בתיק רשות המסים יש אינטרס להגיע להסדר טיעון: "ברור שכל אחד מעורכי הדין של הנאשמים יעשה כעת הערכת מצב מחודשת ויבחן אם ההרשעה של מצא מחזקת את התיק שלו או מחלישה. אני חושב שעורכי הדין יחכו לראות איזה עונש יקבל מצא, ולפי זה הם יוכלו להחליט אם ללכת גם כן להסדר טיעון עם לקוחם. בתיק הזה ישנם אנשי ציבור שעשויים לרצות לחזור לתפקידיהם ברשות המסים, ולשם כך הם זקוקים לזיכוי מלא וספק אם ירצו לחתום על הסדר טיעון".

 

 

"התפתחות דרמטית"

 

עו"ד ציון אמיר, שגם הוא אינו קשור לפרשה, סבור שהסדר הטיעון עם מצא הוא "התפתחות דרמטית" במשפט. לדברי אמיר, "הפיכתו של נאשם מרכזי לעד מבהירה שעורכי הדין האחרים צריכים לעשות חושבים כיצד משתנה עכשיו מערך הראיות. אם הם יגיעו למסקנה שהתמונה השתנתה לרעתם הם ירוצו לעשות הסדרי טיעון זה אחרי זה. לעומת זאת, אם הם יחשבו שעדותו של מצא מופרכת ולא תעזור בתיק נגדם, זה יכול להוביל למסקנה כי הפרקליטות במצוקה בגלל חולשת הראיות, ולכן הם עשויים ללכת על זיכוי. בסופו של דבר זוהי שאלה של מחיר - האם הם יקבלו מהפרקליטות הצעה שאי אפשר לסרב לה?".

 

נציגי התביעה וההגנה הציגו אתמול בפני השופט כספי את סיבותיהם לחתימה על הסדר הטיעון בעניינו של מצא. הם הסבירו לשופט כי לא הגיעו להסדר בנושא העונש, ולכן יחכו להכרעת השופט בעניין לאחר שיציגו בפניו את הטיעונים לעונש. ל"כלכליסט" נודע כי חוסר ההסכמה נובע מחילוקי דעות. "נציגי הפרקליטות יותר מרמזו כי הם יבקשו עונש מאסר נגד מצא", אמר הגורם הבכיר המעורב בפרשה. סנגורו של מצא, עו"ד נבות תל צור, יבקש לגזור על מצא עבודות שירות לכל היותר.

 

על פי החוק היבש, העונש המרבי על עבירה של הפרת אמונים הוא עד שלוש שנות מאסר בפועל, והעונש המרבי על עבירה של סיוע למתן שוחד הוא שנה ותשעה חודשי מאסר. אם תרצה הפרקליטות להחליט על העונש המקסימלי, היא יכולה לדרוש עד 16 שנים ותשעה חודשי מאסר, על הצטברות של חמש עבירות הפרת אמונים ועבירה אחת של סיוע למתן שוחד. עם זאת, סביר להניח כי הפרקליטות תסתפק בבקשה לכמה שנות מאסר אחדות. דובר משרד המשפטים מסר בעניין זה כי "הפרקליטות טרם גיבשה את עמדתה בעניין העונש".

 

"מצא אפשר לשחיתות לחלחל לתוך המערכת"

 

במהלך הדיון אתמול החל עו"ד תל צור להכין את הקרקע לשלב הטיעונים לעונש, וטען כי לקוחו כבר שילם את המחיר: "מצא נטל לידיו אחריות ממלכתית בפגמים שבהתנהלותו בשנת 2007 והתפטר מתפקידו. על כן, ללא עבירת השוחד שהשליכה גוון של חומרה, ניתן היה להגיע להסדר סביר שגילם את האירועים שהתרחשו כאן. אין שחיתות אישית, אין טובות הנאה ולא הועברו כספים. אנחנו נראה לבית המשפט את הפער האדיר בין מה שיוחס לפרשה בתחילת הדרך לבין המצב שבו אנחנו נמצאים היום".

 

תל צור הוסיף: "נפל דבר הבוקר עם הגשת כתב האישום המתוקן. תהום גדולה פעורה בין כתב האישום המקורי, שהיה נעוץ בלקיחת שוחד שיוחסה למצא, והוגדרה בפסיקה כעבירה החמורה ביותר בטוהר המידות בשירות הציבורי. עבירה זו לא קיימת יותר".

 

לפני תל צור דיברה נציגת התביעה, עו"ד מיכל רוזן־עוזר, מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה. טיעוניה של רוזן־עוזר התמקדו בביטוי שנותן כתב האישום המתוקן לחומרת המעשים של מצא: "כתב האישום המתוקן מגולל מסכת חמורה של עבירות שאותן ביצע מצא במהלך כהונתו כמנהל רשות המסים. במעשיו אפשר מצא לבן גור וקלארשי דריסת רגל במינויים ברשות, כשהוא יודע ומכיר את דרכי פעולתם, כמי שבעצמו קיבל מהם סיוע בקידום מינויו. הוא אפשר את שכפול דרך הפעולה הזו גם בדרגים נמוכים יותר, ואת חלחולה של השחיתות לתוך המערכת.

 

"מצא הודה היום כי קיבל את סיועם של קובי בן גור ויורם קארשי בקידומו לתפקיד מנהל רשות המסים", הוסיפה רוזן־עוזר, "ביודעו כי לשניים עניין אישי ועסקי ברשות. מכתב האישום המתוקן עולה גם שמצא סייע לבן גור לתת שוחד לעובדת רשות המסים אורנה בכר. מצא, שידע שלבן גור אינטרסים אישיים בפקיד שומה תל אביב 1 ובזהות בעלי התפקידים הבכירים שם, שלח את בן גור להיפגש עם בכר כמועמדת לתפקיד סגן פקיד שומה ת"א 1".

 

לאחר דברי עורכי הדין פנה השופט אל ג'קי מצא ושאל אם הסדר הטיעון הוא על דעתו. מצא הודה בעובדות כתב

האישום בקול נרגש, וביקש לומר כמה דברים בפני בית המשפט. השופט ייעץ למצא לשמור את דבריו לשלב הטיעונים לעונש, לאחר שיתייעץ עם עורך דינו, והרשיע אותו על פי הודאתו.

 

מצא עשוי לאבד את רישיון רואה החשבון

 

סוגיה נוספת שצריכה להטריד את מצא היא שאלת הקלון. זאת מאחר שהטלת קלון על מעשיו עלולה להוביל לשלילת רישיונו כרואה חשבון. הקלון בהפרת אמונים וסיוע למתן שוחד אינו אוטומטי, ונבחן לפי נסיבות המקרה.

 

אם יוטל על מצא קלון הוא יועמד לדין משמעתי בפני מועצת רואי החשבון. שם יטענו סנגוריו כי אין מקום להעניש את מצא פעמיים - פעם אחת על ידי בית המשפט ופעם שנייה בשלילת רישיונו - שכן מצא לא עבר את העבירה במסגרת תפקידו כרו"ח, אלא כמנהל רשות המסים שנושא בתואר רו"ח. המועצה, לאחר שתשקול את הטיעונים, יכולה להחליט על שלילת הרישיון, או להספתק בנזיפה, השעיה או הימנעות מהשתת עונש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x