$
דני רובינשטיין

הכלכלה הפלסטינית: מלחמת המספרים

נתונים שמפרסמת הלשכה הפלסטינית לסטטיסטיקה מלמדים משהו על הקרב האמיתי המתנהל בין הצדדים

דני רובינשטיין 07:4417.01.11

בספר לימוד ישן על המשטר בלבנון שלמדתי בנעוריי ניתן הסבר על ההסדר שנקבע במדינה לפני מלחמת העולם השנייה, באשר לחלוקת משרות המפתח בין העדות השונות. בין השאר נאמר בספר כי אנשי העדה הנוצרית - שנחשבו לקבוצת הרוב - הקפידו לשמור בידיהם שלוש משרות: משרת נשיא המדינה הנחשבת לסמל, משרת הרמטכ"ל המאפשרת לשלוט בצבא ומשרת ראש המחלקה לסטטיסטיקה.

 

על חשיבות שתי המשרות הראשונות אין צורך להכביר במילים. אבל מדוע הסטטיסטיקה? התשובה פשוטה: כדי שיהיה ברור מי הרוב במדינה. כאשר קוראים את הדו"חות הדמוגרפיים של לשכת הסטטיסטיקה של הרשות הפלסטינית ברמאללה, אפשר לקבל מושג על מלחמת הסטטיסטיקה שמתנהלת באשר להיקף האוכלוסין בין הפלסטינים ובין כמה מומחים ישראלים.

 

ירושלים של מחלוקת

 

נתונים על האוכלוסייה מתפרסמים תמיד לקראת ראשית השנה החדשה, ואכן, לסיכום 2010 פרסמה הלשכה הפלסטינית את הנתון הבא: "מספר הפלסטינים כיום בפלסטין ההיסטורית (כלומר, ארץ ישראל המנדטורית הכוללת את ישראל, הגדה ועזה) הוא 5.5 מיליון; מספר היהודים הוא 5.7 מיליון - וב־2014 יגיעו שתי הקהילות לשוויון - אז יהיו 6.1 מיליון פלסטינים ו־6.1 יהודים. אם יימשכו המגמות הדמוגרפיות הנוכחיות בעוד כמה שנים, אזי ב־2020 יהיו בשטח הארץ כולה 7.2 מיליון פלסטינים ו־6.7 מיליון יהודים". במילים אחרות, בתוך שנתיים־שלוש מגיעים הפלסטינים לשוויון עם היהודים ואחר כך הופכים לרוב.

 

 

הסטטיסטיקאים הפלסטינים מצאו עוד שבכל העולם חיים כ־11 מיליון פלסטינים שמחציתם מתגוררים בארץ: 2.5 מיליון בגדה המערבית, 1.6 מיליון בעזה ו־1.4 מיליון במדינת ישראל. לדבריהם, המגמות הדמוגרפיות בקרב הפלסטינים הן של ירידה בילודה (4.6 לאלף איש ב־2010, לעומת 6 לאלף איש ב־1997). גם מספר הנפשות במשפחה הפלסטינית הצטמצם ל־5.5 ב־2010, לעומת 5.8 לפני שלוש שנים.

 

מי שמערער על הסטטיסטיקה הפלסטינית הוא יורם אטינגר, איש משרד החוץ לשעבר שמקדיש את השנים האחרונות לבדיקות המגמות הדמוגרפיות בארץ. בפרסומים שהוא מפיץ הוא טוען שהלשכה הפלסטינית מפיצה מספרים מנופחים, כדי ליצור מסע הפחדה דמוגרפי. הוא מערער כמעט על כל הנתונים הפלסטיניים, וקשה להיכנס לוויכוח על הפרטים השונים.

 

אולם, ניסיתי לבדוק נתון אחד. הוא נוגע לערביי מזרח ירושלים שמספרם נאמד בכ־300 אלף. אטינגר טוען שהסטטיסטיקה הפלסטינית מונה אותם פעמיים: פעם אחת נכללים אלה בתוך 2.5 מיליון הפלסטינים החיים בגדה המערבית, ופעם שנייה בתוך 1.4 מיליון הפלסטינים שמתגוררים בתוך מדינת ישראל. כלומר, כאשר מדובר במספר הפלסטינים בכל ארץ ישראל, הנתון הפלסטיני מנופח ושקרי.

 

ביקשתי את תגובת לשכת הסטטיסטיקה הפלסטינית לטענת אטינגר, ונעניתי בכך שהנתון הנוגע לפלסטינים שבתוך ישראל אינו כולל את מזרח ירושלים. מבחינתם, השטח שסופח למדינת ישראל ב־1967 הוא חלק מהגדה, ולכן כשקבעו שמספר הפלסטינים בגדה הוא 2.5 מיליון, כללו בתוכם גם את ערביי מזרח ירושלים. אגב, בדקתי גם את הנתונים על פי הסטטיסטיקה הישראלית, ולפיה מספר היהודים החיים בארץ הוא 5.8 מיליון, בדומה לנתונים הפלסטיניים, ומספר הערבים 1.57 מיליון, כולל מזרח ירושלים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x