המהומות הבריחו את התיירים
ההפיכות בעולם הערבי הביאו להאטה בענף התיירות הפלסטיני - המתמקד בבית לחם ובמזרח ירושלים
הטלטלה בעולם הערבי משפיעה על הפלסטינים - לא רק מבחינה פוליטית וחברתית, אלא גם מבחינה כלכלית. במשרדו של ראש הממשלה סלאם פיאד ברמאללה שוררת דאגה מאפשרות, סבירה ביותר, שמדינות ערב לא יעמדו בהתחייבויות הכספיות שניתנו לרשות הפלסטינית. מדובר בעיקר בסעודיה, הגדולה בתורמות הערביות, שהחליטה בימים האחרונים להקצות 130 מיליארד דולר לחלוקה לאזרחי הממלכה. מעין שוחד בקנה מידה ענק לאזרחי סעודיה, כדי שלא ייצאו להפגנות כמו אחיהם במדינות ערב. האם יישאר להם כסף לתרום לפלסטינים?
שנת שיא ואז נפילה
השפעה מיידית של המשברים במשטרים הערביים הורגשה בענף התיירות הפלסטיני. ברבעון האחרון של שנת 2010 הגיע מספר התיירים שבאו למזרח ירושלים ולבית לחם לשיא שלא היה מעודו באזור. על פי נתוני הלשכה הפלסטינית לסטטיסטיקה, יותר מ־170 אלף איש, ובעיקר עולי רגל נוצרים, לנו בתקופה זו בבתי המלון הערביים של מזרח ירושלים ובית לחם. זוהי עלייה של כ־25% לעומת הרבעון המקביל ב־2009, שהיתה גם היא שנת שיא בתיירות.
והנה לפתע באה נפילה. בשלושת החודשים הראשונים של 2011 מורגשת ירידה. אולי לא דרמטית, אבל בהחלט מטרידה. סמי אבו דיא, בעל סוכנות נסיעות, מלונות וחברת אוטובוסים ממזרח ירושלים, אומר שאמנם אין עדיין נתונים ברורים, אבל הירידה מורגשת מאוד. פחות תיירים, ואלה שבאים שוהים פחות ימים. הסיבה ברורה: הזעזועים במדינות ערב.
חלק נכבד מהתיירות לישראל היא של קבוצות שמחברות את הביקור בארץ עם המדינות השכנות. יש ששוהים כמה ימים במצרים, נחים ונופשים באתרי החוף משארם א־שייח' ועד טאבה - ואחר כך באים לכמה ימים לירושלים, נצרת ובית לחם. אחרים מחברים את הביקור בארץ עם סיור בירדן, בפטרה ובעתיקות ג'רש. מתוך 94 בתי מלון הרשומים במשרד התיירות הפלסטיני נמצאים 80 באזור ירושלים, מרמאללה ועד בית לחם. על רקע זה קשרו סוכני הנסיעות של הפלסטינים קשרים עם עמיתים בארצות השכנות.
העסקה שבוטלה
סמיר חזבון, ראש לשכת המסחר של בית לחם, הביא בפניי דוגמה לעסקת תיירות גדולה שהתבטלה לאחרונה על רקע המאורעות במצרים. העסקה כללה 15 אוטובוסים שבאו כל יום בשנה שעברה מחופי סיני ושארם א־שייח' לירושלים ובית לחם. האוטובוסים הביאו כל יום כ־600 תיירים מרוסיה, ששהו שבוע במצרים, בדרך כלל בנופש בסיני, ובאו ליום או יומיים למקומות הקדושים בירושלים ובבית לחם. זו לא היתה פרנסה טובה לבתי המלון, משום שבמקרים רבים יצאו התיירים לפנות בוקר מחוף סיני, וחזרו בלילה, בלי לינה בארץ. אבל הם אכלו כאן ובעיקר קנו מזכרות. הארוחות והמזכרות מבית לחם, של התיירים הללו, הכניסו לעיר עשרות אלפי דולרים בכל יום. עכשיו מחכים לחידוש העסקה.
סוכן נסיעות ממזרח ירושלים אמר לי שמה שפגע בו היו ההפגנות בעמאן. תיירים מגרמניה ומצרפת שהיו צריכים להגיע מירדן דרך גשר אלנבי ביטלו את הנסיעה, אחרי שראו בטלוויזיה צילומים של הפגנות יום שישי בעמאן.