הרצועה מתעוררת
במקביל לחידוש ירי הטילים מעזה מתפרסמים ברשות נתונים המצביעים דווקא על התעוררות כלכלית ברצועה
בעוד כולנו מוטרדים מהתעוררות גל חדש של טרור בגבול עזה, מתפרסמים ברשות הפלסטינית ובישראל נתונים על התעוררות אחרת בעזה: התעוררות כלכלית.
כבר לפני חודשים אחדים התפרסם נתון מרשים של קרן המטבע על שיעור צמיחה של 16% בעזה ב־2010. הצמיחה נגרמה בראש ובראשונה בגלל החלטתה
אמנם לא מדובר בהסרה מלאה של המצור, שנפתח על ידי ישראל במהלך 2007, אבל גם הסרה חלקית שלו גרמה לשינויים משמעותיים ברצועה.
יותר פרחים, פחות פרי הדר
לא צריך להתרגש יותר מדי מהצמיחה המהירה ברצועה. זו נובעת בעיקר מהשפל הקשה ששרר בעזה בשנים האחרונות. ועדיין, כלכלת עזה עוד רחוקה מהרווחה היחסית שהיתה ברצועה לפני שנים, כאשר כ־100 אלף מתושבי עזה עבדו בישראל ולאחר מכן כשהתבססה בה הרשות הפלסטינית.
במסמך שהפיץ לאחרונה משרד הכלכלה הפלסטיני תחת הכותרת "אסטרטגיה כלכלית לעזה" נמסרו פרטים על ענף החקלאות ברצועה. אם בעבר היה פרי ההדר הענף המרכזי בחקלאות עזה — וכלל 42 אלף דונם מתוך כ־175 אלף דונם בסך הכל — בשנים האחרונות תפסו את מקומו הפרחים ותות השדה, וכן עגבניות השרי והפלפל, שגדלים בשטח של כ־13 אלף דונם.
הנזק לחקלאות עזה בשנות המצור היה כבד. מלבד ההרס הפיזי של שטחים חקלאיים, נחסם כליל היצוא החקלאי והשוק בעזה הוצף בתוצרת חקלאית. ארגז עגבניות של עשרה קילוגרם, למשל, נמכר בעזה לפני שלוש שנים ב־5 שקלים. היום לעומת זאת מחיר קילו עגבניות עומד על כ־3.5 שקלים. העלייה הגדולה במחירים היא אחד הביטויים להתעוררות הכלכלית בעזה, ותקווה לתחילתו של יצוא נרחב של תוצרת חקלאית.
אפשר לראות זאת בנתון המצביע על עלייה תלולה בקניות של מוצרים ותשומות חקלאיות שסוחרי עזה קנו מישראל. בסיכום 2010 של משרד החקלאות בישראל, צוין כי סוחרים מעזה קנו מישראל מוצרי חקלאות בסך של 1.6 מיליארד שקל. סכום עצום. מה קנו? ראשית כל, תוצרת חקלאית כמו ירקות, פירות ובקר. אבל חשוב מכך ציוד חקלאי: חממות, ציוד השקיה, ביצי רוויה, תערובות לבעלי חיים וגרעינים.
עזה חוזרת לייצא
סוחרי וחקלאי עזה יכולים לקנות חלק ממוצרים אלה ממצרים דרך המנהרות, וכנראה במחירים נמוכים יותר. אולם נראה שבמשך השנים נרקמו קשרים אישיים ומסחריים בין חקלאים מעזה ועמיתים ישראלים. זה נכון למשל ביחסים של אנשי עזה עם חברת נטפים המספקת ציוד השקייה לעזה, או עם תנובה המייבאת לעזה בקר מאוסטרליה, וכמובן עם חברת אגרקסקו המייצאת תוצרת חקלאית של עזה לאירופה.
חידוש היצוא החקלאי מעזה הוא הסיפור של התקופה האחרונה. לאחר הפסקה כמעט מוחלטת בשנות המצור היה עכשיו יצוא של תות שדה (מנובמבר 2010 עד ינואר 2011) של כ־400 טונות. היה גם יצוא של כ־10 מיליון פרחי ציפורן, ועוד יצוא מועט של עגבניות שרי ופלפלים.
חקלאים וסוחרים בעזה מחכים עכשיו שממשלת ישראל תאפשר בימים הקרובים יצוא תוצרת חקלאית לגדה המערבית, לירדן ולישראל . מה שיסייע לכך בוודאי תהיה רגיעה, הפסקת ירי הטילים והסרת החשש מעוד סיבוב של עופרת יצוקה.