בלעדי ל"כלכליסט": ישראמקו תעתור לבג"ץ נגד ששינסקי
תטען כי פרויקט תמר החל לפני פרסום מסקנות הוועדה, וכי על בסיס הבטחות הממשלה להחרגה התחייבו המשקיעים להזרים מיליארדי שקלים
אחרי שמשקיעי ישראמקו עתרו לבג"ץ נגד מסקנות ועדת ששינסקי, חברת ישראמקו עצמה, שמחזיקה ב־29% משותפות הגז תמר, צפויה להגיש השבוע עתירה לבג"ץ בבקשה להחריג את תמר ממסקנות הוועדה. ל"כלכליסט" נודע כי את העתירה מכין עו"ד פיני רובין ממשרד גורניצקי.
עוד נודע כי השותפות האחרות בתמר - קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה המחזיקה ב־31.25% מתמר ונובל אנרג'י המחזיקה ב־36% - לא יצטרפו לעתירה, ויצוינו בה כמשיבות.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בהופעתה בפני הוועדה לבחינת המדיניות הפיסקאלית בנושא משאבי נפט וגז בישראל בראשות פרופ' איתן ששינסקי, טענה ישראמקו נגד מיסוי פרויקט תמר ונגד הגדלת שיעורי המס שקבעה הוועדה.
בנייר העמדה שהגישה ישראמקו לוועדה צוין כי הגדלת המיסוי מעמידה את התחום כולו בסיכון משמעותי. עוד טענה החברה כי הגז משמש בעיקר לייצור חשמל ידידותי לסביבה שאמור להיות זול יותר מחשמל המופק מפחם, וכי המיסוי שהוטל ייקר את מחיר החשמל לצרכן. כן מציינת ישראמקו כי העלאת המיסוי תגביר את הקושי לגייס הון לקידוחים.
עם זאת, הבקשה של ישראמקו תהיה לגבי מאגר הגז תמר בלבד, בטענה עוד כי לא היה מקום להחיל את המסקנות של הוועדה על פרויקט שהתגלה עוד לפני החלת המסקנות.
החברה תטען כי לאחר הקמת ועדת ששינסקי התבססה שותפות תמר על הבטחות שלטוניות, שלפיהן פרויקט תמר יוחרג ממסקנות הוועדה. לטענת ישראמקו, בהתבסס על הבטחות אלה המשיכו השותפים בתמר בפעילותם והתחייבו להשקיע סכומי עתק המגיעים למיליארדי שקלים.
המשקיעים של ישראמקו הגישו לאחרונה, עתירה משלהם לבג"ץ נגד מסקנות הוועדה. בעתירה טענו המשקיעים כי ניתן להבין את רצונה של המדינה להגדיל את חלקה בעוגה מתגליות עתידיות הכרוכות בסיכונים פחותים, אך צריך להחריג את תמר מהתחולה של החוק.