$
בלדד השוחי

האם מוזיקה באמת משפיעה על צמחים?

והאם הם מעדיפים בטהובן או ריהאנה? השוחי שיודע הכל מספר על האוזניים הנסתרות של ממלכת הצומח

בלדד השוחי 10:0016.06.11
האם מוזיקה באמת משפיעה על צמחים? אמיר

 

אמיר היקר,

 

אני יודע, זה נשמע מוזר, בעיקר כי לצמחים אין אוזניים. אבל מוזיקה מורכבת מצלילים, וצלילים הם הדרך שבה המח שלנו מפרש רעידות מחזוריות באוויר. הצלילים שמרטיטים לך את האוזן מרטיטים גם את הצמח, וזה לבדו כבר נקרא "להשפיע". בנוסף, ולזה הרי בעצם התכוונת, מחקרים מראים שרעידות מחזוריות יכולות לעזור לצמחים לנבוט מהר יותר, לצמוח מהר יותר ולהגיע למשקל נכבד יותר.

 

המחקר הרציני הראשון בתחום הזה נערך לפני כמעט מאה שנה, בידי המדען הבנגאלי האגדי ג'אגדיש צ'אנדרה בּוֹסֶה, שמדד את קצב ההתפתחות של צמחים שנחשפו למוזיקה. מחקרים דומים שנערכו שנים אחר כך באוניברסיטת אוטאווה בקנדה כללו שתילי חיטה ששילשו את משקלם בתגובה לצליל אחיד, זרעי לפת באוניברסיטת צפון קרוליינה שנבטו לעתים קרובות יותר בתגובה לרעש חזק, ותלמידת בית־ספר אחת מניו ג'רזי שהצליחה, כבר לפני כמה עשורים, לגרום לצנוניות לצמוח לגובה כפול מהרגיל בתגובה לצלילים גבוהים במיוחד.

 

הצלילים שמרטיטים לך את האוזן מרטיטים גם את הצמח הצלילים שמרטיטים לך את האוזן מרטיטים גם את הצמח צילום:shutterstock

 

איך זה קורה? אין לנו מושג. המין האנושי חוקר צמחים במרץ כבר הרבה מאד זמן, ועדיין רב הנסתר על הנגלה. בכל מקרה, זו לא תופעה יוצאת־דופן. צמחים זקוקים לאנרגיה. את רובה הם משיגים ישירות מהשמש, אבל הם לא נרתעים משימוש בכחה של הרוח או בכחם של בעלי חיים אחרים כדי להפיץ זרעים ואבקנים. גם צליל הוא סוג של אנרגיה. ייתכן שהצמח, במקרה או מסיבות אבולוציוניות, בנוי כך שהוא מסוגל לנצל את האנרגיה הטמונה ברעידות לטובתו שלו.

 

לדוגמא: המדע טרם הצליח להסביר לגמרי את יכולתו של הצמח לשאוב מים מהאדמה בניגוד מפורש לדרישותיו של כח הכבידה, וייתכן - שים־לב, זו השערה פרועה למדי - שהצמח בנוי כך שרעידות מחזוריות מאיצות את זרימת המים, בדיוק כשם שתנועה מחזורית מזרזת את מערכת העיכול האנושית. טריק כזה יכול להתפתח במקרה, והוא יכול להתפתח כדרך לנצל את כחה של הרוח, הגורם העיקרי שמרעיד צמחים בטבע.

 

ודוק: כל הסיפור הזה מתייחס לרעידות בלבד. לא למוזיקה. אף ניסוי עוד לא הצליח להראות שלצמחים יש טעם מוזיקלי. מהניסויים שנערכו עד כה עולה שעוצמת הקול חשובה הרבה יותר מהלחן, מה שמחזק את הדעה שמדובר בניצול של אנרגיה. עוצמת קול גבוהה יותר שווה ליותר אנרגיה. בנוסף, לא תמיד נראה שהצמחים מרוצים מהדחיפה הנוספת. הצנוניות שצמחו לגובה, לדוגמה, היו דקיקות ושבירות ולא כל כך מוצלחות.

 

ועדיין, אם באמת חשובים לך הצמחים, לך ונגן להם. ולו רק כי אנשים שמשמיעים מוזיקה לצמחים שלהם בדרך־כלל גם לא שוכחים להשקות אותם.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

בטל שלח
    לכל התגובות
    x