על רקע החששות מפשיטת רגל של יוון: מדינה בלי מזומנים
מהי פשיטת רגל של מדינה, ומה המשמעות עבור המשקיעים?
לאחרונה התגברו החששות מפני פשיטת רגל של יוון. מהי פשיטת רגל של מדינה, ומה המשמעות עבור המשקיעים? טל, תל אביב
מדינה, בדיוק כמו עסק, מנהלת מדיניות כלכלית, וגם היא עלולה להגיע למצב של פשיטת רגל, או כפי שמכונה הדבר בעגה המקצועית - חדלות פירעון (חוסר יכולת לפרוע
תפקידה של המדינה הוא לדאוג לאזרחיה גם בהיבט הכלכלי: לספק שירותים, להרחיב תשתיות, להשקיע בחינוך ותרבות וכדומה. כדי להשיג את הכספים הנדרשים למימון כל אלו, המדינה נהנית מהכנסות תשלומי המסים ובנוסף מגייסת כספים באמצעות איגרות חוב ממשלתיות, הן במטבע מקומי והן במט"ח.
במקרה של יוון, אנו עדים למדינה שנמצאת על ערש דווי מבחינת מצבה הכלכלי. המדינה מתקשה ואף לא יכולה לעמוד בהחזר החובות למשקיעיה - פרטיים, מוסדיים ומדינות אחרות.
החוב הריבוני של יוון מסתכם בכ־340 מיליארד יורו ומהווה כ־150% מהתוצר המקומי הגולמי. המדינה מתמודדת גם עם גירעון תקציבי גבוה שמשמעותו פשוטה: סך הוצאותיה של יוון גבוה מסך הכנסותיה, ואין ספק שזוהי סוגיה שמצריכה טיפול.
מה הן ההשלכות ואיך זה משפיע על האזרחים? כדי לעמוד בהתחייבויותיה יוון נאלצת לבצע הידוק פיסקאלי, וזאת בנוסף לחבילות הסיוע מטעם חברותיה ליבשת. משמעות הדבר היא שהמדינה מקטינה את היקף השקעותיה, וכתגובת שרשרת חלה ירידה בהיקף הביקושים במשק. מצב זה עלול לגרור את המדינה למיתון עמוק יותר. בנוסף, אנו רואים מהלכי הידוק נוספים כגון העלאת גיל הפנסיה בשנתיים (שזוכה להתנגדות גורפת מצד האזרחים ביוון) וקיצוץ ההטבות לסקטור הציבורי, דבר שעשוי לערער את יציבות השלטון.
באשר לקופת המדינה, ברור כי חדלות פירעון תגרור קושי עד אי־יכולת אבסולוטית לגייס כספים בהווה וגם בעתיד. בעקבות כך, התשואה על איגרות החוב הקצרות של ממשלת יוון לתקופה של שנתיים זינקה לאחרונה עד ל־28%, והתשואה על האג"ח הארוכות לעשר שנים טיפסה לכ־17%.
שאלות למדור: hashura@calcalist.co.il