$
משפט

הקפאת ההליכים לאגרקסקו הוארכה בשבועיים; ארקו החזקות מעוניינת ברכישת החברה

השופטת ורדה אלשיך: "מצבה של החברה דורש חקירה מעמיקה וממצה של נסיבות הקריסה, כולל דרכי הניהול". נאמן החברה שלמה נס הגיש בקשה שתאפשר לארקו לממן 1.25 מיליון יורו מהוצאות הפעלת החברה

מארק שון 12:5205.07.11

השופטת ורדה אלשיך אישרה המשך הקפאת ההליכים לחברת אגרקסקו לשבועיים. מוקדם יותר היום נודע כי חברת ארקו החזקות מעוניינת להגיש הצעה לרכישת חברת הייצוא החקלאי אגרקסקו במסגרת הקפאת ההליכים. כך עולה מבקשה שהגיש  נאמן החברה שלמה נס.

 

אלשיך אישרה כאמור את המשך ההקפאה למשך שבועיים, עד ה-20 ביולי. המימון של תקופת ההפעלה תתחלק בין כל הצדדים: המדינה חצי מיליון יורו, הבנקים חצי מיליון יורו נוספים, תנובה תשלם 350 אלף יורו, העובדים יתרמו ימי עבודה בשווי 400 אלף יורו.

 

מההחלטה של אלשיך עולה, כי הנאמן יפעל מיידית בצעדי התייעלות. הרעיון המקורי של נס היה לשלם כ-4 מיליון יורו למגדלים, אך לאחר הקשיים בהשגת המימון הרעיון נפל אתמול במהלך הדיון. השופטת קבעה בהחלטה כעת כי היא אוסרת בשלב זה לשלם חובות עבר למגדלים, ואסרה על המגדלים עצמם לנקוט בצעדים עצמיים כלשהם.

 

במקביל, השופטת אישרה לנס לפרסם מיידית מודעה להציע הצעות לרכישת החברה. השופטת התייחסה בעקיפין להצעה של ארקו, למרות שככל הנראה לא הספיקה לראות את הבקשה. "יובהר לאותו משקיע פוטנציאלי כי אין בהזרמה של הכסף כדי לתת לו יתרון כלשהו בהתמחרות. שנית, אם לא יזכה כספו יוחזר לו באופן מיידי". הבהרה נוספת נשלחה לכיוונו של נס בנוגע לשימוש בכספי המשקיע: "הנאמן לא יעשה שימוש בסכומי הכסף אלא במידת הצורך. הנאמן לא ייטול כספים שלא למטרה מסוימת, אך כדי שיהיו מונחים בקופתו".

 

השופטת כתבה בהחלטה כי מצבה של החברה דורש חקירה מעמיקה וממצה של נסיבות הקריסה, כולל דרכי הניהול והשימוש בכספים, טיב ההחלטות שהתקבלו והמינויים, והעלמות הסכומים שהושקעו בעבר. "עריכת חקירות מקיפות, ובמידת הצורך מיצוי הדין עם מי שיימצא אחראי לפעולות שלא כדין, הינן אינטרס ראשון במעלה שאינו נופל בחשיבותו מהאינטרס לשמר את החברה כעסק חי. הפעולות בעניין זה יחלו כמעט במקביל לפעולות הנוכחיות".

  

השופטת המשיכה את הקו של הדיון שנערך אתמול והעבירה ביקורת על כל הגורמים המעורבים שסירבו בתחילה לממן את ההקפאה. "בהתנהלות המדינה נפל יותר מטעם לפגם – שלא לומר ליקוי מאורות לשמו. המדינה היא למעשה בעל מניות מרכזי, אשר מחזיק חלק מהמניות במישרין, וחלק באמצעות תאגיד סטטוטורי של מועצת הצמחים. אין לי אלא להתפלא על הדרך בה ניסתה המדינה לנסות ולהסתתר מאחורי אותו תאגיד".

 

אלשיך התייחסה לעובדה שהמדינה הזרימה לפני חצי שנה 55 מיליון שקל בלא פיקוח ובקרה וכעת היא סירבה להזרים סכום צנוע הרבה יותר לצורך ההפעלה. "כך נוהגת המדינה, דווקא כאשר החברה נכנסת לפיקוח הדוק של בית המשפט וכונס הנכסים הרשמי. היכן ההגיון?", כתבה אלשיך, "קשה שלא לתהות כיצד היתה היד "קלה על הארנק" בעת שהועברו הכספים לבעלי מינויים במועצת הצמחים, ומאידך, אותה יד עצמה "נזכרת" בחובת השמירה על הקופה כאשר מדובר בהליך הבראה".

 

גם הבנקים שהיו המותקפים הראשיים אתמול בדיון ממשיך לספוג את הביקורת. "הבנקים בלהיטותם "להפגין שרירים" מול המדינה מהמרים על האינטרסים שלהם עצמם. אם החברה תקלע לפירוק ופעילותה תיפסק, הרי ששוויים של רבים מנכסים אלו עשוי להתאפס, ביחד איתם גם יכולת הבנקים לגבות את חובם באמצעות שעבודים". אלשיך הוסיפה, כי "התנהלות הבנקים היא, במקרה הטוב, הימור מסוכן בכספם שלהם ובכספי לקוחותיהם".

 

מוקדם יותר, כאמור, נאמן אגרקסקו שלח בקשה דחופה לאשר לארקו להעניק מימון בגובה 1.25 מיליון יורו לצורך הפעלת החברה. מדובר בתוספת שחסרה למימון הפעלת החברה לכשבועיים, לאחר שהמדינה הודיעה כי היא תממן חצי מיליון יורו בלבד, מתוך ה-1.75 מיליון יורו החסרים.

 

בניגוד לטענות שהעלה נס אתמול, הוא טוען בבקשה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, כי קבלת המימון תאפשר לו להפעיל את החברה במשך חודש לפחות. אתמול אמר נס לשופטת ורדה אלשיך, כי "4 מיליון יורו יאפשרו לנו להעביר את המכירה במשך ה-3 שבועות. יכול להיות שזה פחות".

 

השופטת אלשיך צפויה למסור בשעה הקרובה החלטה האם להאריך את הקפאת ההליכים. כונס הנכסים הרשמי הסכים להשתמש במימון של ארקו.

 

המימון של ארקו אמור להיות לתקופה של חצי שנה או עד לקבלת התמורה ממכירת החברה. אבל כאן נכנס תנאי נוסף להצעה של ארקו: אם הם לא רוכשים את החברה, תשולם להם עמלה דולרית של 4% בתוספת מע"מ מהסכום. זאת בתוספת לקרן של ההלוואה שתשולם לה.

 

המקרה הקודם בו השקיעה ארקו בחברה שנמצאה בחדלות פרעון היתה חברת מלרג. באוקטובר האחרון הגיעה מלרג להקפאת הליכים וחברת ארקו בשליטת אריק קוטלר הציעה מימון של 10 מיליון שקל.

 

המקרה של מלרג שונה מכיוון שארקו היתה כבר לפני ההקפאה שותפה של מלרג בחלק מהפרויקטים. לבסוף בינואר האחרון רכשה ארקו את השליטה בחברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x