השופטת אלשיך אישרה לאגרקסקו צו הקפאת הליכים חלקי
כמו כן אושר מינויו של עו"ד שלמה נס לנאמן. אלשיך כותבת כי "אגרקסקו נמצאת על סיפה של חדלות פירעון מובהקת". בבקשה לביהמ"ש אמרה החברה שהיא זקוקה ל-8 מיליון יורו כדי להמשיך ולהתקיים כעסק חי בתקופת ההקפאה. העובדים הפגינו מול משרדי ההנהלה בת"א: "ההנהלה תקעה לנו סכין בגב"
שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, ורדה אלשיך, אישרה לאגרקסקו צו הקפאת הליכים חלקי ואת מינויו של עו"ד שלמה נס לנאמן.
לדבריה: "לא מדובר בסתם חברה אלא בחברה בעלת היקף פעילות גדול מאוד אשר לא רק מעסיקה מאות עובדים אלא (זה העיקר בעיני) תלויים בה מישרין ובעקיפין מאות אם לא אלפים של חקלאים".
עם זאת ציינה אלשיך: "לו עסקינן בחברה אחרת בעלת היקף עסקים ופוטנציאל נזק קטן יותר די היה בו כדי להביא לדחייה לאלתר של הבקשה להקפאת הליכים". וזאת לדברי השופטת מכיוון שהפעלת החברה במצב הזה גירעונית ואין כרגע שום גורם כלשהו המוכן לממן את ההפעלה. לדברי אלשייך תאשר הקפאה חלקית לתקופה קצובה כי אחרת מדובר ב"שיק פתוח" לצבירת גירעונות נוספים.
אלשיך כותבת כי "אגרקסקו נמצאת על סיפה של חדלות פירעון מובהקת גם על פי הודעת החברה עצמה וכי הקשיים שלה כל כך גדולים עד כדי כך שהגישה בקשה במעמד צד אחד מחשש שתוך כמה ימים תגיע ל"קריסת מערכות".
בתגובה אומרים מחזיקי האג"ח: "מאבקם של הגופים המוסדיים הוא על מנת לשמור על כספם של העמיתים ולהגן על כספי הפנסיה. הדרישה של אגרקסקו למחיקה של חלק מהשקעתם של המשקיעים המוסדיים באגרות החוב, משמעותה פגיעה ישירה בחוסכים הפנסיוניים ובעמיתים".
בקשה דחופה של החברה מביהמ"ש
כפי שנחשף ב"כלכליסט", חברת הייצוא החקלאי פנתה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בבקשת דחופה להקפאת הליכים ולמינוי עו"ד שלמה נס כנאמן של החברה בתקופת ההקפאה.
אגרקסקו שבבעלות המדינה (30%), מועצות מגדלים שונות ובראשם מועצת הצמחים (59%) וחברת תנובה (11%) איננה מסוגלת לעמוד בתשלום חובותיה למחזיקי אגרות החוב (150 מיליון שקל) ובחובותיה לבנקים ועל כן מבקשת מבית המשפט לתת לה הגנה מפני הנושים ובתקופת הביניים לנהל משא ומתן עם הנושים שלה במקביל ליישום תוכנית הבראה אגרסיבית - מה שאמור לאפשר בסופו של יום את מכירת החברה.
אגרקסקו מציינת בבקשה כי נקלעה למצוקה תזרימית וכי היא איננה עומדת בתנאי שטר הנאמנות כלפי מחזיקי האג"ח וכי היא חוששת מ"כדור שלג" של תפיסת נכסים שיהיו בו הסדר נושים.
אגרקסקו מבקשת מבית המשפט לאפשר לה להמשיך ולהתנהל כעסק חי בתקופת ההקפאה וטוענת כי הפסקת פעילותה בשלב הזה עשויה להיות "הרת אסון" למגזר החקלאי בישראל שרבים בו עשויים למצוא את עצמם ללא יכולת לייצא תוצרת לחו"ל.
זקוקה ל-8 מיליון יורו
אגרקסקו שולטת על נתח שוק של כ-40% מהייצוא הישראלי. יחד עם זאת, בתקופת ההקפאה מציינת החברה כי היא זקוקה להזרמת הון של כ-8 מיליון יורו. אגרקסקו פנתה בימים האחרונים לבעלי המניות שלה וביקשה מהם להשתתף לפי חלקם בהזרמה האמורה. לדברי החברה, תנובה היתה בעל המניות היחידי שנתן את הסכמתו להזרים לחברה כסף לפי חלקו במניות, דהיינו כחצי מיליון יורו.
החברה מציינת בבקשה שהוגשה על ידי משרד עורכי הדין נשיץ ברנדס, כי הבנקים הישראלים, שהם נושים של 65% מהחוב שלה - בנק הפועלים, לאומי הבינלאומי ודיסקונט - הסכימו להקפאת ההליכים ומינוי הנאמן, אולם לא הסכימו להמשיך ולממן את החברה בתקופת ההקפאה.
כפי שנחשף בתחילת השבוע ב"כלכליסט", אגרקסקו נקלעה למצב הנוכחי על רקע כשלים בניהול ובניהול הפיננסי של החברה, לרבות הלוואות פיקטיביות שהובילו למחיקות במאזן, הוצאות עתק על בניית אוניות ומסוף שלא תאמו את יכולות ההון של החברה, מבנה הוצאות "שמן" ובזבזני וכשלים בהתאמת פעילותה של החברה לעולם תחרותי. לפני כחצי שנה הוחלפה הנהלת החברה הוותיקה.
חובות בסך 106 מיליון יורו
בקשת הקפאת ההליכים חושפת גם את ההיקף המדויק של חובות אגרקסקו: 106 מיליון יורו. מתוכם - 11 מיליון יורו לבנקים זרים, 35 מיליון יורו לבנקים ישראלים ועוד 27 מיליון יורו חוב כלפי מחזיקי האג"ח שלה. בנוסף, לחברה חובות לספקים ולעובדים.
כמו כן, לחברה חובות של 12 מיליון יורו בשנה בהתאם לחוזי חכירה של האניות שלה. לאחר שהחברה החליטה בסוף שנות ה-90 לבנות בעצמה את אוניות ההובלה שלה ולקחה לצורך העניין מימון מבנק גרמני. כיום מנהלת עופר ספנות של יולי עופר את התפעול השוטף של הספינות בתמורה לתשלום חודשי.
כמו כן מציינת אגרקסקו בבקשה כי את שנת 2011 היא צפויה לסיים בגירעון של 22 מיליון יורו. את שנת 2010 סיימה בהפסד של 34 מיליון יורו.
בתוכנית: סגירת נציגויות בחו"ל ופיטורי עובדים
החברה מתכננת ליישם בתקופת ההקפאה, אם זו תאושר, תוכנית התייעלות משמעותית שתכלול סגירת נציגויות בחו"ל, פיטורי 140 עובדים, הוצאת המשרדים הראשיים מתל אביב, איחוד פונקציות תפעוליות ועוד. אם תיושם תוכנית ההתייעלות במלואה, מעריכה אגרקסקו כי הגירעון יירד ל-3 מיליון יורו.
אגרקסקו מציינת כי בתרחיש של חדלות פירעון, הבנקים הזרים והישראלים הם מובטחים על מחצית מסכום החוב ואילו מחזיקי האג"ח הספקים ובעלי האניות (עופר ספנות) הם נושים לא מובטחים.
העובדים: "סכין בגב"
בתוך כך, עובדי החברה הפגינו היום מול משרדי החברה בתל אביב, לאחר שניסיון השיחות ביניהם ובין הנהלת החברה התפוצץ אמש, בשל אי הסכמת העובדים למינויו של עו"ד שלמה נס כנאמן של החברה, כפי שמעוניינות ההנהלה ורשות החברות הממשלתיות. עם זאת, העובדים הדגישו כי אין הם בהכרח מתנגדים למינויו של נס, אלא בעיקר כועסים על האופן החד-צדדי בו התקבלה החלטה זו של ההנהלה.
אמש התקיימה ישיבה עם נציגי ההנהלה שבה השתתפו נציגי ועד העובדים ועו"ד גלילה הורנשטיין, שמונתה על-ידי ההסתדרות לייצג אותם. יו"ר ועד העובדים שאול צבעוני, אמר היום כי "הרגשנו במהלך כל הישיבה שמורחים אותנו. אנחנו לא צריכים לפתוח עיתון בבוקר ולגלות מי הנאמן שאותו החברה מבקשת למנות בתהליך הקפאת ההליכים. אנחנו רוצים שיגיעו איתנו להסכמות גם בעניין הזה".
צבעוני מוסיף שההנהלה נוהגת בצביעות: "בסוף השבוע הפגנו מול משרד האוצר כדי שהממשלה תביא כסף לצורך ההבראה. כשזה היה נוח להנהלה הם שיתפו אותנו ועכשיו במקום להמשיך בשיתוף פעולה הם תוקעים לנו סכין בגב".
מאגרקסקו נמסר, כי "הנהלת אגרקסקו פועלת במלוא המרץ בלוחות זמנים קצרים ובמסירות רבה, לשיקום החברה. ההנהלה והעובדים רואים עין בעין את הצורך והנחיצות של המשך פעילותה של החברה, תוך העברתה לפסי רווח.
"בתקופה של חוסר ודאות וקיצוצי כוח אדם, טבעי שיש לחצים בקרב העובדים ואנו מבינים כי חלקם לא ימשיכו בתפקידם. ההנהלה פועלת לכך שעובדים אלו יקבלו את מלוא הזכויות המגיעות להם.
"עם הבנת המצב הכלכלי של החברה לאשורו, והבנת הצורך בקיצוצי כוח אדם, פנתה הנהלת החברה להסתדרות העובדים, והיא פועלת בשיתוף פעולה עם גורמים אלו".