$
גדעון בן נון

העולם יכול להתהפך: היואן מתחזק ב-5% לשנה

זאת במקום להתחזק בעשרות אחוזים בשנים האחרונות ואולי ביותר מ- 10% בכל שנה. האיומים והלחץ העצום של העולם לא עזרו והסינים לא פעלו כמתבקש ולא איפשרו למטבע להתחזק כמצופה

ד"ר גדעון בן נון 07:5018.07.11
רבות נכתב על המטבע הסיני, היואן, גם בטור זה. היואן הוא מטבע של הכלכלה השלישית בגודלה בעולם, והחשובה והדומיננטית ביותר בשנים האחרונות. חברות ישראליות רבות הפועלות בסין פונות לייעוץ כדי לקבל החלטה בנוגע לגידור הפעילות בסין, מתוך החשש כי היואן יתחזק מאוד. ברוב המקרים, ההמלצה
היא 'שב ואל תעשה', שהרי הממשלה הסינית פועלת בקצב קבוע של 5%, כאשר גם עלות הרכישה המוקדמת של היואן ניצבת על שיעור זה.

 

ההתפתחות הסינית היא יצירה של כמעט 'יש מאין'. במשך חצי עשור נוצרה מעצמה כלכלית אדירת מימדים, קפיטליזם ריכוזי השואף לממש את מלוא הפוטנציאל של מדינה רבת משאבים ובעלת כמות האוכלוסייה הגדולה בעולם.

 

מטבע הדברים, לא כל המערכות מתפתחות בקצב זהה ונוצרים פערים. אחד הפערים הוא בין מערכת המחירים הריאליים לבין המחירים במערכת הפיננסית ובעיקר שיעור הריבית ושער המטבע, מה שמחייב את השלטון הסיני המרכזי לשלוט בהם.

 

ההיפך משוק חופשי

כפי שהממשל בסין שולט בכל, כך הוא גם שולט בשיעור הריבית ובמטבע ומנסה להתאים אותם לצרכי הכלכלה. אם תבקשו להפקיד פקדון בסין תקבלו ריבית אפסית, אך אם תבקשו ללוות, ההלוואה תילקח בריבית בסיס המתקרבת ל-7%. השליטה בשוק הכסף והריבית מתאפשרים על ידי יצירת מערכת סגורה, אך יצירת מערכת כזאת היא בלתי סבירה כאשר מדובר בשער המטבע של היצואנית הגדולה בעולם.

 

השליטה היא צורך חיוני במשחק המונופול בסין והממשל הסיני ממשיך לשלוט בכל היבט בשוק הכספים והמטבע בסין. ניתן להניח כי בתנאי שוק חופשי, היואן הסיני היה חזק יותר, בעשרות אחוזים משערו היום.

 

לצמיחה הסינית אין אח ורע בכלכלה המודרנית: בתריסר השנים האחרונות היקף התוצר בדולרים הכפיל את עצמו בכל 6 שנים, כך שב-2012 הוא צפוי להיות פי ארבעה מגודלו בשנת 2000. בתקופה זו הצמיחה במדינות ה-OECD היתה בשיעור שנתי ממוצע של כ-3% בלבד. לא קשה לנחש מה היה קורה למטבע הסיני בתנאים אלה. בפועל, בעקבות הצורך הסיני לשלוט בכדאיות הסחר של המדינה ואיתה, כלומר ביבוא וביצוא, שער החליפין נשמר במצב של חולשה. כך נשמר המצב שלעולם כדאי לרכוש מסין את התוצרת שלה, שהרי כל דולר עדיין קונה הרבה יואנים. וכך גם המצב ההפוך, לסינים עדיף לצרוך מהתוצרת המקומית ולהעדיפה על פני הייבוא. הסינים מווסתים ומגנים על כלכלתם ולא נכנעים ללחץ.

 

בעוד העולם סוער, היואן יציב

כך נוצר מצב שבו - במקום להתחזק בעשרות אחוזים בשנים האחרונות ואולי ביותר מ- 10% בכל שנה, המטבע מתחזק כמו שעון סיני מדויק, בקצב של 5% לשנה. האיומים והלחץ העצום של העולם לא עזרו והסינים לא פעלו כמתבקש ולא איפשרו למטבע להתחזק כמצופה.

 

חברות רבות הפועלות בסין חששו כי הלחץ הגובר על סין יביא לשבירתה ויוביל להתחזקות המטבע שלה, אך לא כך היה. הסינים עמדו בלחץ והמשיכו לנהוג כבשלוש השנים האחרונות ולייסף את היואן בקצב איטי. בעולם לא ידוע מהם כללי המשחק לפיהם הסינים קובעים את השער, אך בפועל, מזה כשנתיים הקצב הוא 5% לשנה.

 

בינתיים, בשוקי המטבע בעולם מתחוללת סערה גדולה, עקב משבר החוב המתקרב להכרעה בארה"ב ומשבר החוב הפעיל באירופה. ניתן להניח כי אילולא היה המטבע הסיני מווסת, הוא היה לוקח כוח מהמטבעות המערביים. בפועל, המשבר הקשה בשני הגושים, האמריקאי והאירופאי, מותירים את הדולר-יורו בסביבה צרה, כברירה בין שתי אפשרויות גרועות.

 

גם עם יואן מקובע, הסינים משפיעים עד מאוד על שערי המטבע בעולם. יתרות המט"ח שבידיהם, הדולרים הנזילים, מאפשרים להם להשפיע באופן משמעותי על שער החליפין בין הדולר ליורו, מבלי שניתן יהיה לצבוע את פעולותיהם, הנעשות באמצעות הדולר ולא באמצעות היואן.

 

ניתן להניח כי המדיניות הסינית תמשיך להיות זהה בשנים האחרונות. הדבר מקטין את המוטיבציה להשקיע במטבע. קיים ETF הנסחר על המטבע הסיני תחת הסימול CYB, אך בירור מהיר מראה כי הוא נמצא באותה סביבת מחיר ומשלם דיבידנד שנתי הפחות מ- 1%, תוצאה של הריבית המאוד נמוכה עבור המפקידים במטבע הסיני.

 

לחברה הפועלת בסין אין כדאיות לגדר את המטבע, שהרי כלל ה-5% במטבע הסיני מספק סוג של יציבות. הנחה בדבר המשך התחזקות בשיעור דומה בשנים הקרובות היא הנחה סבירה, המאפשרת לתמחר את הפעילות בסין, ברמת סיכון צפויה מראש.

 

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x