אחרי 158 ימי שביתה: נחתם ההסכם בין האוצר לרופאים
אחרי כמעט חצי שנה של עיצומים שטלטלו את מערכת הבריאות, הפגנות בכל רחבי הארץ ודיונים סוערים בבג"ץ, חתמו הרופאים על הסכם שכר חדש במסגרתו יועלה שכרם באופן משמעותי, בעיקר בפריפריה. עלות ההסכם: 2.6 מיליארד שקל בכמה שנים
אחרי 158 ימים של שביתה חתמו הערב בתל-אביב נציגי הרופאים והאוצר על הסכם, במסגרתו יעלה שכר הרופאים בפריפריה, במקצועות פחות מבוקשים, ולכלל הרופאים במערכת הבריאות הציבורית. ההסכם נחתם בתום 9 ימים של גישור שנוהלו על ידי המגשר פרופ' יצחק פטרבורג.
אף שהרופאים ומשרד האוצר הגיעו להבנות בנוגע לנושאים המהותיים כבר לפני 24 שעות, היועצים המשפטיים של הצדדים המשיכו לשקוד על ניסוח ההסכם הסופי במשך כל הלילה. המשתתפים במשא ומתן מגדירים את ההסכם אחד מהסכמי השכר המסובכים ביותר שהיו במדינת ישראל.
במסגרת ההסכם יעלה השכר באופן משמעותי (כ-50%) לרופאי הפריפריה והרופאים במקצועות פחות מבוקשים. אילן לוין, הממונה על השכר באוצר, אמר בעקבות גיבוש ההסכם: "אנחנו תמיד האמנו שיהיה הסכם, אבל אין ספק שזה היה ארוך ולא פשוט. התעקשנו על הסכם ארוך שייטיב עם הפריפריה וייצור אופק קידום לרופאים, ואכן ההסכם הזה מאפשר לרופאים שירצו להתפרנס מעבודה בבית החולים בלבד לעשות זאת".
צאקי זיו-ניר, ממלא מקום יו"ר ההסתדרות הרפואית, אמר כי מדובר בנקודת מפנה משמעותית. "ההסתדרות הרפואית הראתה שהיא לא רק ארגון עובדים, אלא גם מוביל סדר יום ברפואה הציבורית".
סגן יו"ר ההסתדרות הרפואית, נמרוד רחמימוב, הוסיף: "בנינו הסכם שלא רק מגדיל את משכורות הרופאים, אלא גם מחזק את הפינות הקשות של הרפואה הציבורית. ההסכם הזה מנסה לסגור קרעים חברתיים בין המרכז לפריפריה ועוד דברים, מה שיגרום בסופו של דבר לירידת העומס הבלתי נסבל שהיה על הרופאים והמתמחים, ולכך שהציבור לא יצטרך להמתין יותר בתורים אינסופיים".
מיד לאחר שפורסמו עיקרי ההסכם, חלק מהרופאים המתמחים משכו בחזרה את מכתבי ההתפטרות שהגישו. לפי שעה, כ-60 רופאים ממספר בתי חולים ברחבי הארץ ביקשו שברביעי בספטמבר, אותו תאריך מיועד לסיום עבודתם, ימשיכו לעבוד כרגיל.
במהלך הלילה, בשלב הניסוחים האחרונים של ההסכם, התגלו כמה פערים, הנוגעים למשל לסוגיית שעון הנוכחות ולנקיטת הצעדים הארגוניים מצד הרופאים במסגרת ההסכם הזה. אף ששני הצדדים הביעו אופטימיות בנוגע לסיכויים לסיים את הסכסוך, בשניהם המשיכו לגלות דריכות כדי להשיג את ההסכם הטוב ביותר שניתן מבחינתם.
שטייניץ: "מדובר בהסכם היסטורי"
במסיבת העיתונאים שערך משרד האוצר לגבי ההסדר עם הרופאים אמר שר האוצר, יובל שטייניץ: "מדובר בהסכם היסטורי ששומר על מסגרות השכר במשק ותורם באופן משמעותי לשיפור המערכת הרפואית בישראל ובמיוחד בפריפריה. ההסכם יעניק תוספות שכר נאות לרופאים במהלך העשור הקרוב, יתרום להקלת העומס על תורנויות מתמחים ויביא באמצעות החתמת השעון להגברת המוטיבציה במערכת הבריאות כולה."
סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, אמר במסיבת העיתונאים, כי מדובר ב"הסכם היסטורי, לא רק בגלל עניין הכסף. ההסכם הזה הוא פריצת דרך לרפואה בפריפריה". ליצמן התייחס גם למהלכי השביתה: "בהחלט יש לי הערות על התנהגות שהייתה פה ושם. נצטרך לבדוק את זה. לא יכול להיות שעובדי מדינה יילכו נגד המדינה".
סגן הממונה על התקציבים, משה בר סימן טוב: ״מדובר בהסכם הכולל שורה של צעדים, שיובילו לשיפור וחיזוק אופן עבודתה של מערכת הבריאות הציבורית בישראל. כפי שהגדיר האוצר מלכתחילה, ההסכם נחלק לשניים – טיפול בבעיות של מערכת הבריאות הציבורית ומתן תוספת שכר לרופאים. תוספות השכר הדיפרנציאליות יאפשרו מתן שכר גבוה יותר לרופאים שיעבדו בפריפריה ובמקצועות במצוקה."
בקופות החולים: 5 מטופלים בשעה במקום 6
בין הפערים שגושרו במהלך הלילה, גם אלה שנוצרו מול רפואת קופות החולים. סוכם כי כל רופא יטפל בחמישה חולים לשעה ולא בשישה, כפי שהיה עד כה, מה שיאריך את הפגישה של הרופא עם המטופל ל-12 דקות. כמו כן, בתוך מערך השעות הקיים יחולקו שעות העבודה של הרופאים לשעות מסוימות שבהן יקבלו מטופלים ולשעות שבהן יעסקו בעבודה אדמיניסטרטיבית. תוקם ועדה שתפקידה יהיה לבדוק ולהגדיר את מסגרת תפקידו של הרופא ולקבוע אילו אספקטים בעבודתו יכולים להיות מטופלים על-ידי צוותים ביורוקרטיים כמו אחיות, מזכירות וכדומה.
אתמול, עם ההתקרבות להסכם סופי, נודע כי לפי טיוטת ההסכם שהושגה בין הרופאים לאוצר שכרו לשעה של רופא
בישראל יעלה בממוצע ב-49%. על פי הטיוטה אותה הציגה ההסתדרות, הסתמן כי שכר הבסיס לשעה יעלה ב-32%, והתוספות יגדילו עוד יותר את השכר.
בנוסף, כך נודע אז, שכרם של הרופאים (המתמחים והמומחים) בפריפריה יזנק עוד יותר ביחס לשכר הרופאים במרכז, וגם לרופאים במקצועות במצוקה תינתן עדיפות. על פי הודעת ההסתדרות הרפואית, האוצר יוציא מקופתו 2.6 מיליארד שקלים בשנה, מתום המימוש ההדרגתי של ההסכם - עוד שמונה שנים. בנוסף, יועבר תקצוב נוסף לתקנים, מענקים, שעות נוספות, תנאים סוציאליים ועוד.