$
המחאה החברתית

התמ"ת לטרכטנברג: לסבסד עוד פעוטונים

במסמך רשמי שהעביר משרד התמ"ת לוועדה, והגיע לידי "כלכליסט", הוא דורש לאמץ את חוק המעונות ולהקים גנים נוספים בפיקוח. בתמ"ת מבקשים לחייב את האוצר במימון המהלך, המוערך ביותר מ־5 מיליארד שקל

תומר אביטל 08:1031.08.11

משרד התמ"ת מיישר קו עם ההצהרות המוקדמות של חברי ועדת טרכטנברג, וקורא לטפל בבעיית העלות הגבוהה של חינוך הגיל הרך להורים בישראל. במסמך רשמי שהעביר המשרד לחברי הוועדה לשינוי כלכלי־חברתי, והגיע לידי "כלכליסט", הוא מבקש לאמץ את חוק המעונות ולחייב את משרד האוצר להכניס

את היד לכיס, כדי להרחיב את מעגל המעונות המסובסדים.

 

חוק המעונות, הממתין לקריאה שנייה ושלישית, אמור להוות בשורה כלכלית להורים בישראל. לפי החוק, ייבנו מעונות ממשלתיים נוספים, כשבמקביל יוכנסו לפיקוח מעונות קיימים נוספים. המשמעות הפשוטה של הדברים היא שהורים רבים יותר ייהנו ממחיר מפוקח. הורים השולחים את ילדם למעון פרטי משלמים כיום 2,500–3,500 בחודש, בעוד במעונות התמ"ת התעריף המרבי מגיע לכ־2,000 שקל בלבד. הבעיה היא שלפי נתוני התמ"ת רק 85 אלף ילדים מתוך 350 אלף ילדים בגילי 0–3 לומדים במסגרות המפוקחות של משרד התמ"ת.

 

בתמ"ת טוענים בפני הוועדה כי הפתרון לסוגיית סבסוד מעונות היום הוא קידום חוק הפיקוח על מסגרות לפעוטות. לדברי המשרד, החוק יאפשר הפעלה משולבת של מפקחים וגופי בדיקה, לצד החלת דרישות בטיחות ומדדי איכות טיפול בילדים - שיהוו תנאי לקבלת רישיון.

 

כעת מבקשים בתמ"ת מחברי ועדת טרכטנברג, כי המדינה היא שתישא במימון יישום החוק, שעלותו הראשונית מוערכת ב־5.2 מיליארד שקל. העלות השנתית הקבועה של החוק אמורה לעמוד על כ־3.5 מיליארד שקל. בתמ"ת מדגישים במסמך, כי עלות זו ניתנת לפריסה רב־שנתית.

 

מהמסמך עולה בנוסף כי בתמ"ת מסכימים להעביר את הטיפול במעונות לידי משרד החינוך. "בינתיים הידע נמצא במשרד", נכתב, "אך אם לאחר חקיקת החוק והתקנות ירצו השרים להעביר סמכויות ותחומי פעולה, הדבר יהיה אפשרי בהחלטת ממשלה אחת".

 

כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט", חברי הוועדה כבר הסכימו כי אחת מהמלצותיהם העתידיות המשמעותיות ביותר תיגע בתחום הגיל הרך במטרה להקל על הורים. אתמול במהלך הדיונים אמר יו"ר הוועדה פרופ' מנואל טרכטנברג כי יש לו "אוזן כרויה לנושא", וזכה לגיבוי מנכ"ל משרד ראש הממשלה איל גבאי. יש לציין כי מנכ"ל התמ"ת שרון קדמי חבר בצוות המקצועי של הוועדה. טרכטנברג הוסיף במהלך הדיון, כי "אנו ניצבים בפני בעיות מבניות עמוקות, ולאו דווקא קונים אותן בכסף. זה דבר שצריך לחזור ולומר".

 

היום, ביום השביעי לדיוני הוועדה, צפויים להתיישב סביב שולחנה נציגי המאהלים השונים. למפגש הוזמנו נציגים של כ־20 מאהלים מרחבי הארץ - מחיפה, הקריות, חדרה, תל אביב, באר שבע ואופקים. המפגש צפוי להיערך במתכונת של שיח משותף, ובמהלכו יציגו נציגי המאהלים את עיקרי הדברים ולאחר מכן יתקיים דיון פתוח בהשתתפות חברי הוועדה.

 

עדיין לא ברור אם ראשי המחאה, אשר התנגדו בפומבי לוועדת טרכטנברג, יגיעו לדיון. עם זאת, בוועדה מעריכים כי בדיון ישתתפו לפחות חלק מיושבי המאהל ברוטשילד. בד בבד סירבו בוועדה לפרסם את שמות הבאים, כדי למנוע הפעלת לחץ שתעודד אותם להיעדר מהפגישה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x