$
הוועידה המרכזית 2011

יגאל לנדאו: "המטרה שלנו היא לעזור לישראל להגיע לעצמאות אנרגטית"

מנכ"ל רציו בוועידה המרכזית של "כלכליסט": ישראל עדיין נאלצת לייבא דלק ממקורות זרים, המחיר שכולנו משלמים יקר מדי"

"המטרה שלנו היא לעזור לישראל להגיע לעצמאות אנרגטית בהקדם האפשרי. המחיר שכולנו משלמים הוא יקר מדי. ישראל עדיין נאלצת לייבא דלק ממקורות זרים", כך אמר יגאל לנדאו, מנכ"ל רציו, בוועידה המרכזית של "כלכליסט".

 

לנדאו התייחס לשינויים הרגולטוריים בתחום חיפושי הגז. "בסוף

שנות ה-80 החליטו לתת רישון לחברות פרטיות. הסכם שיתוף הפעולה של רציו עם נובל דלק ואבנר נחתם ב-2007 ולאיש לא היו טענות. גם ב-2009, כשכבר היו תגליות גז, אף אחד לא אמר כלום. זה לא חוכמה פתאום לבוא בטענות" לדבריו "האנרגיה שמתקבלת מגז טבעי נקיה הרבה יותר וזולה מאנרגיה ממקורות אלטרנטיביים. צריך לראות גם את התמונה הכוללת של טובת מדינת ישראל".

 

ביני זומר, דירקטור לענייני חוץ בנובל אנרג'י: "אספקת גז למשק עולה 10 מיליון דולר ביום, וכל יום אנחנו מקבלים הנחיות לרגולציה חדשה. אנחנו עובדים בלוחות זמנים חסרי תקדים".

 

אודי אדירי, רכז תשתיות ואנרגיה במשרד האוצר, הגיב לדברים שנאמרו: "הרגלוציה לא השתנתה. הרגולציה מגיבה למשק והמשק משתנה. המשק מפתח תלות בגז הטבעי. בנוסף, המצב מבחינת השחקנים השתנה. כרגע יש ספק גז אחד למדינת ישראל. כמו כן מספר הצרכנים עלה. יש כאן אינטרס לאומי גדול, ובוודאי שגם הקושי ההולך וגדל בהקמת תשתיות מחייב את המדינה לרגולציה קפדנית בנושא".

 

לדבריו, "יש כמה מטלות שהמדינה צריכה לקחת על עצמה. ראשית מחירי גז סבירים - הפתרון הוא פתרון רגולטורי של פיקוח על המחירים. בנוסף הממשלה חייבת להבטיח שכל עוד יש ספק אחד, לא תהיה אפליה של לקוחות. צריך לעודד יזמים חדשים. הממשלה חייבת לאפשר את פיתוח המשק הזה"

 

אוהד מראני, מנכ"ל הכשרת הישוב אנרגיה, התייחס בפאנל לנושא התחרות: "המדינה צריכה לאפשר ולעודד תחרות ולדאוג שלא תהיה קבוצה גדולה ששולטת בתחום הגז. הממשלה צריכה ליצור כלים כדי שיהיו לפחות 3 קבוצות גדולות שיחלקו בינהן את השוק הזה. כמו כן הממשלה צריכה לעודד יצוא ברגולציה ובהיתרים כיוון שיצוא ויבוא מעודדים תחרות". לדבריו "הממשלה צריכה לאפשר שיתופי פעולה בין חברות ואפילו לכפות אותם - זה לטובת המשק".

 

חזי קוגלר, מנכ"ל אדירה אנרגיה: "המדיניות המוצהרת היא להפחית את התלות של מדינת ישראל במקורות אנרגיה זרים. אף אחד לא חזה את המשבר ביחסים עם תורכיה. גם מצרים הופכת להיות לא רלוונטית. המדינה הפריטה את משק הנפט לפני מספר שנים וצריך לאפשר ליזמים להשקיע".

 

אדירי התייחס לרגולציה בתחום: "הרגולציה בכל ההיבטים היא רגולציה בהתהוות. המדינה צריכה לאזן בין אינטרסים. יכול להיות שאיזון הוא לאפשר שיתופי פעולה בחיפוש, אך לא לאפשר אותו במכירה. לגבי שאלת התשתיות - המשימה היא לקדם תוכניות מתאר והקמת תשתיות. לגבי תשתיות ייצוא השאלה יותר מורכבת".

 

זומר: "כשהגענו לא היה פה כלום: לא גז, לא תשתיות. עכשיו כשיש המדינה רצה לתפוס מזה משהו. אנחנו לא המצאנו את הגלגל, זה כבר קרה במקומות אחרים. הרגולציה בארץ צריכה להתאים לרגולציה במקומות אחרים בעולם. להוסיף רגלוציה חדשה כל יום לא מעודד אותנו לבוא. צריך רגולציה שמועדדת השקעות ותחרות".

 

אדירי: "היינו שמחים  לראות את חברות הדלק מגיעות להסכמי גז טובים וסבירים עם הצרכנים בפרק זמן מהיר. היינו שמחים גם שהחברות היו מסכימות לדמיין שיש לידן מתחרים נוספים, אבל זה לא קורה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x