$
גדעון בן נון

סוף המטבע האחיד

מדינות אירופה הולכות ומסתבכות במשבר הפיננסי וכמעט בכל תרחיש - היורו יירד

ד"ר גדעון בן נון 11:4219.09.11

אירופה סוערת. מדינות ובנקים גדולים ביבשת נמצאים תחת איום של נפילה פיננסית, מחיקות וחדלות פרעון. בעיותיה הקשות של אירופה מעיבות על כלכלת העולם כולו, שהרי אחרי הכל מדובר בגוש הכלכלי המערבי הגדול ביותר.

 

אחרי אירופה, המדינה הגדולה הסובלת מהמשבר, היא ארה"ב. זו החלה

לצאת מהמשבר ב-2010, עם ירידה באבטלה וגידול בצמיחה, אך המשבר המתמשך של אירופה הביא את ארה"ב לחזור ולדעוך כלכלית. לעומתם הסינים יוצאים מחוזקים, כיחידים בעלי היכולת להביא את הפתרון באמצעות יתרותיהם העצומות, מעל 3 טריליון דולרים, סכום המשקף את חוסר האיזון בכלכלה העולמית.

 

כפי הנראה, משבר אירופה לא ייפתר על ידי מדינות העולם, אלא על ידי אירופה עצמה. מסיבה זו, עיני העולם נשואות כלפי ההנהגה שלה, ובעיקר אל מרקל וסרקוזי. המנהיגות האירופית עומדת למבחן עצום כשהתוצאות לוטות בערפל. אפשר רק לנחש.

 

נתחיל מהתרחיש השלילי ביותר. ישנה סברה האומרת כי התפרקות של אירופה באופן משברי, עלולה להוביל לעימותים בין המדינות השונות בה, למלחמת אזרחים ולמעשה, מלחמת העולם השלישית. מדובר בתרחיש אימה שלא ניתן לפסול אותו, שהרי בעיות כלכליות בהיסטוריה הובילו לא פעם לעימותים בין עמים.

 

שאר התרחישים עוסקים בתוצאות המשבר הכלכלי במדינות השונות. אפשרית התפרקות חלקית של מדינות כך שהאיחוד ירד מ-17 מדינות ל-10 שתהיינה חברות בו. למעשה, התהליך שיוביל לכך הוא מצב שבו צרפת וגרמניה פורשות ומזמינות חלק מהמדינות להצטרף אליהן. במצב זה מדינות מסויימות, החלשות כמובן, תמצאנה עצמן בחוץ.

 

גורלן של המדינות המנודות יהיה עצוב למדי והן למעשה תשלמנה את מחיר הניסוי המוזר הזה של אירופה. אם תהיה התפרקות של המטבע האחיד לחלקים, הקטנות תשלמנה מחיר עצום. ראשית, יהיה עליהן לפרוע חובות ולדבר יש משמעות במונחים של תשתיות לאומיות ונכסים שיהיו חלף פרעון החוב. שנית, יהיה עליהן לעשות שינויים מבניים וחוקיים, שיחזירו אותן לחייהן הכלכליים הקודמים. דבר שלישי, הוא מערכת מוניטרית חדשה שתצטרך לקום במדינות אלה. ללא ספק מדובר במשבר גדול עבור מדינות אלה והמחיר עלול להיות חורף כלכלי במדינות אלה. בתרחיש זה גם המדינות הגדולות תשלמנה מחיר, שהרי החובות שלא יפרעו יחייבו אותן לסייע לבנקים המלווים.

 

התרחיש הבא הוא היפרדות של מדינה אחת או שתיים מהגוש הגדול. יוון היא המועמדת הראשית ואחריה שתיים-שלוש מדינות נוספות. החשש בתרחיש זה, הוא שמדובר בתהליך בלתי מבוקר שיכול להוביל לאפקט דומינו, שבו כל מדינה נוספת תהיה גדולה יותר מקודמתה. במצב זה, איש לא יוכל להעריך היכן תסתיים הקריסה.

 

בכל אחד מהתרחישים, המטבע האירופי צפוי לסבול מהמצב. ברור שככל שהתרחיש יהיה שלילי יותר, כך המטבע יאבד הרבה יותר. נכון להיום, ניגודי האינטרסים בתוך אירופה הם חזקים מאוד, דבר המחליש את המנהיגות. בהיעדר מנהיגות חזקה באירופה, קשה להאמין כי הפתרון יימצא ושהמטבע יתאושש. נראה כי דרוש נס בכדי לאושש את האמון במערכת האירופית ובמילים אחרות, כפי שהדברים נראים באירופה, המטבע האחיד עשוי להמשיך וליפול. ייתכן כי בסופו של תהליך הוא יתפורר או יקטן, אך כמעט בכל מצב הוא עשוי להיחלש.

 

הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x