הממשלה אישרה ברוב גדול את דו"ח טרכטנברג
מסקנות הוועדה אושרו ברוב של 21 שרים בעד מול 8 שרים נגד. נתניהו: "הבטחתי וקיימתי. הדו"ח טוב לאזרחי ישראל, הוא מוריד את יוקר המחיה, מפחית מסים ומגדיל את ההכנסה הפנויה"; ההסכם עם ישראל ביתנו כולל בין השאר הקמת 4,000 יח"ד ציבורי לאזרחים ותיקים; עם זאת, בכנסת עשויה להיות התנגדות גדולה לדו"ח
הממשלה אישרה ברוב גדול את דו"ח טרכטנברג. מסקנות הוועדה אושרו ברוב של 21 שרים בעד מול 8 שרים נגד. נתניהו: "הבטחתי וקיימתי. הדו"ח טוב לאזרחי ישראל, הוא מוריד את יוקר המחיה, מפחית מסים ומגדיל את ההכנסה הפנויה.
נגד הדו"ח הצביעו ארבעת שרי ש"ס ושני שרי העצמאות - שר
ההסכם עם ישראל ביתנו כולל הקמת 4,000 יחידות דיור ציבורי לאזרחים ותיקים, תשלום שכר בגובה המשכורת הממוצעת במשק לחיילים קרביים בשלושת חודשי השירות האחרונים שלהם והכנסת קריטריון לקבלת דיור בר-השגה לפיו הוא יינתן רק למשפחות בהם יש 125% משרה, כלומר ששני ההורים עובדים. קריטריון זה נועד למעשה להכשיל את ש"ס, שדרשה כי הקריטריון יהיה מספר הילדים במשפחה.
הממשלה קבעה כי עד ה-13 בנובמבר יגישו לה נתניהו ושר האוצר, יובל שטייניץ, תוכנית מפורטת יותר ליישום ההמלצות השונות בדו"ח. על-פי החלטת הממשלה, הכנסת אמורה לאשר את תיקוני החקיקה הנדרשים ליישום הדו"ח עד סוף השנה.
עם זאת, בוועדת הכספים של הכנסת, כמו גם במליאה עצמה, עשויה להיות התנגדות גדולה לדו"ח, לא רק מצידם של חברי הכנסת שבאופוזיציה, אלא גם מחברי הכנסת של ש"ס, ששריה הצביעו נגד אישור הדוח, בטענה כי הוא אינו נותן פתרון מספק לחוסר בדיור ציבורי.
בשבוע שעבר ניסה נתניהו לאשר את הדו"ח בממשלה, אך כאשר הבין כי הוא עלול להיות מובך בשל רוב נגד אישורו, הוא דחה את ההצבעה לישיבת הממשלה השבוע. ההתנגדות הגיעה גם מתוך הליכוד עצמו, כאשר שני שרים שיחסיהם עם נתניהו עכורים – סילבן שלום ויוסי פלד – התנגדו לאישור הדוח כמקשה אחת ודרשו לפרק את הדיון בו לסוגיות השונות.
"אמירות חשובות אך בצידן מעשים דלים"
מנהיגי המחאה החברתית כבר זיהו כי המאבק האמיתי נמצא בכנסת וכבר מספר שבועות מכוונים את חיציהם למסדרונות קומת הוועדות בבניין. איציק שמולי, יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, אמר אתמול כי "הדו"ח מכיל אמירות חשובות אך בצידן מעשים דלים שלא יפתרו את הבעיות בתחום הדיור ובפרט את תחום הדיור הציבורי, מיגור תופעת עובדי הקבלן והפחתת יוקר המחיה של מוצרי היסוד. לא ניתן לפתור את הבעיות בעזרת קוסמטיקה ולהטוטי מילים. בכוונתנו להמשיך את המאבק ואף להחריפו הן ברחובות והן במסדרונות הכנסת".
מי שמנסה להדביק את הקצב של שמולי היא דפני ליף, שהחלה את המאבק החברתי. במהלך ישיבת הממשלה נפגשה ליף עם שר הפנים, אלי ישי, שהבטיח לה לעזור לה בדרישתה לפתוח מחדש את תקציב 2012 כדי לאפשר שינוי משמעותי יותר בתקציב מאשר מציע דוח טרכטנברג. לאחר הפגישה אמרה ליף, כי "השר ישי הסכים כי הדו"ח לא יכול להביא לשינוי משמעותי ולפתרון אמיתי לבעיות הכלכליות-חברתיות שנוצרו בישראל, ושישנה רק דרך אחת להביא לשינוי המיוחל - תקציב חברתי חדש לשנת 2012". ליף הוסיפה כי "אנו מעריכים ותומכים בכל גוף שמצטרף לדרישה לפתרונות אמיתיים לבעיות שהוציאו את אזרחי ישראל לרחובות בקיץ האחרון. אין לנו עניין במשחקים פוליטיים משום סוג. יש לנו עניין בדבר אחד ויחיד: השגת פיתרון מקיף, ארוך-טווח ורציני למצוקות של אזרחי ישראל".
גנץ: אני מבקש לא לקצץ בתקציב הביטחון
קודם לכן אישר נתניהו לרמטכ"ל בני גנץ לשאת דברים בישיבת הממשלה שדנה בדו"ח טרכטנברג. בדבריו אמר הרמטכ"ל כי הוא מבקש לא לקצץ בתקציב הביטחון. בתגובה אמר רה"מ, "אני אחראי לביטחון אזרחי מדינת ישראל". בשיחה אישית עם הרמטכ"ל אמר נתניהו כי קיימת תוכנית חומש אחראית ומדידה. על מנת להטיב עם אזרחי ישראל צריך לעשות שינוי תקציבי. מדובר בשינוי אחראי אשר אני ערב לו באופן אישי. כפי ששמרתי עד כה על ביטחון האזרחים אעשה זאת גם עכשיו ובהמשך.
שר האוצר יובל שטייניץ בתייחס לדבריו של הרמטכ"ל ואמר, "אני בטוח שיש מאיפה לקצץ בתקציב הביטחון". שטייניץ הוסיף כי "התקציב כולל מענה לכל האיומים כולל איום הטילים".
מוקדם יותר אמר נגיד בנק ישראל סטנלי פישר כי "בדו"ח טרכטנברג יש המלצות מצוינות. הוא נותן מענה לחברה הישראלית שיצאה לרחובות. נגיד הבנק האנגלי אמר שאנחנו בדרך למשבר הפיננסי החמור שהיה. אסור לנו לתת למשבר הזה להגיע לכאן. אסור לנו להיכנס להרפתקאות שיסכנו את המשק הישראלי. הממשלה מתנהלת באחריות מרשימה ואני קורא לשרים לאשר את דו"ח טרכטנברג".
אמש, בגלל חשש מכישלון צורב ומבוכה פוליטית נוספת הודיע נתניהו כי הוא לא מתחייב שהמסקנות יועלו להצבעה בישיבת הממשלה, אך היום השיג סופית את תמיכת שרי ישראל ביתנו.
בימים האחרונים גובשו עם משרד האוצר הסעיפים התקציביים כדי להיענות לדרישות שלהם, שכללו שינוי הקריטריונים לקבלת דיור ציבורי ומתן עדיפות לאוכלוסייה עובדת במקום לפי מספר ילדים; הטבות בדיור לפנסיונרים ומענק מוגדל לחיילים משוחררים, המבוסס על הצעת החוק של ח"כ משה מטלון מישראל ביתנו. הבוקר הושגה ההסכמה הסופית.
למעשה, הושג רוב להעברת המלצות טרכטנברג, וכנראה שגם שר הרווחה משה כחלון יצביע בעד. ליברמן הסתודד במסדרון משרד ראש הממשלה עם השר יוסי פלד, שגם הוא התנגד בשבוע שעבר, כדי לשכנע אותו לתמוך.
שר הפנים, אלי ישי, העריך בכניסה לישיבת הממשלה שהדו"ח יעבור למרות התנגדות ש"ס: "כל עוד לא יהיו שינויים בדו"ח נצביע נגד. עם זאת, גם אם הדו"ח יעבור בממשלה הוא לא יעבור בחקיקה בכנסת בלי השינויים הנדרשים". ישי אמר כי ש"ס לא תתמוך אלא אם ייערכו שינויים שיטיבו עם השכבות החלשות, והוסיף כי "טביעות האצבע של האוצר נראות על הדו"ח".
"הממשלה מחויבת לפעול למען הורדת יוקר המחייה"
בפתח ישיבת הממשלה, לאחר שגינה את האירועים ביפו במהלך יום הכיפורים, התייחס נתניהו למסקנות טרכטנברג. "אישור הדו"ח יאפשר להביא החלטות מפורטות לממשלה, להוריד את יוקר המחייה, להקל משמעותית על ההוצאות של ההורים בחינוך ויפחית את ערך הנכסים", הסביר ראש הממשלה וציין כי אין לו ספק שהדו"ח יעבור את אישור הממשלה וגם יזכה לאישור הכנסת. "הממשלה ברשותי מחויבת לנקוט בפעולות הדרושות למען אזרחי ישראל ולמען הורדת יוקר המחייה ואין לי ספק שכך יהיה. קודם בממשלה ואחר כך בכנסת".
זמן קצר לאחר תחילת הישיבה, יצא ראש הממשלה במטרה לשוחח עם יו"ר ש"ס ישי. נתניהו ניסה להפעיל עליו לחצים כדי שגם מפלגתו תצביע בעד ההמלצות, אך ישי התעקש. יו"ר ש"ס הבהיר לראש הממשלה כי דרישות מפלגתו בתחום הדיור לא נענו: "עמדתנו לא השתנתה, נתנגד".
"נאה דורש, נאה מקיים"
לפני תחילת הישיבה קרא שר האוצר יובל שטייניץ לברק להסכים לקיצוץ בתקציב משרדו. "הוועדה החליטה על תקצוב משרד הביטחון בגובה של כמאה מיליארד שקלים על גבי 10 שנים. בארבע השנים האחרונות הם קיבלו תוספת של 12 מיליארד שקל מעבר", אמר שטייניץ, "לא נורא אם חלק קטן מתוך זה יילך לטובת רווחה וחינוך. היום אנחנו מבקשים לא לבטל את ה-12 מיליארד, אלא להעביר קצת מהכסף של התוספת שמעבר לצרכים אחרים".
הוא הוסיף: "גם שר הביטחון אמר שאם צריך לקצץ ממערכת הביטחון, אז המערכת תתרום תרומה משמעותית. צריך להגיד לשר הביטחון, נאה דורש, נאה מקיים".
לפי הצעת ראש הממשלה, יאומץ דו"ח הוועדה לשינוי כלכלי-חברתי, בראשות פרופ' מנואל טרכטנברג. אם ההחלטה תאושר, יצטרכו נתניהו ושר האוצר, יובל שטייניץ, להציג לא יאוחר מ-13 בנובמבר הצעות החלטה מפורטות ליישום הדו"ח ויגישו הצעות לשינויי חקיקה הדרושים ליישום ההמלצות. הממשלה גם אמורה להתחייב לפרסם דו"ח ביצוע מפורט של סעיפי הדו"ח עד סוף השנה תוך ציון לוחות זמנים ויעדים הניתנים למדידה. יישום הדו"ח דורש תיקון חוק התקציב עד סוף השנה.
המלצות ועדת טרכטנברג שספגו ביקורת רבה, בעיקר מצד מנהיגי מחאת האוהלים, כוללות, בין השאר, אישור 196 אלף דירות, מיסוי לעשירים, ביטול העלאת המס על הדלק, חינוך חינם מגיל 3, חיוב חרדים במבחני מיצ"ב, רפורמה בענף המלט והוזלת מחירי מוצרים בפיקוח.