להתכונן לגרוע מכל
המשבר הכלכלי מסלים והדבר עלול להביא את המדינות לאבד את יכולת ההשפעה
לא קל לעסוק בתחזיות שליליות. האדם הוא יצור אופטימי ביסודו והחדשות הרעות אינן ערבות לאוזניו. משבר החובות שניצניו נראו כבר בקיץ 2007, ממשיך להתגלגל בשווקים. לפני 3 שנים בדיוק הוא הסלים אבל השווקים הראו התאוששות מרשימה, לפי האות V. בפועל, חלק נכבד מהבעיות שהיו במשבר לא בא
בתקופה האחרונה אנו רואים הסלמה במשבר. הגושים הגדולים לא מצליחים לגייס מחדש את אמון הכלכלות והמשבר מתחיל לקבל חיים משלו. במצב זה, שבו משבר חובות לצד האטה כלכלית ממושכת מתנהלים ללא יכולת השפעה של קובעי המדיניות, כמעט כל תרחיש אפשרי. למעשה, קשה יהיה לאמוד את הכיוון, את העוצמה ואת סופו של התהליך. הדבר הקרוב ביותר למצב זה מתואר בתיאורית הכאוס.
לפי תיאוריה זו, בתנאים מסויימים עשוי להיווצר במערכות מצב אשר אינו ניתן לחיזוי, אך יחד עם זאת המערכות מתנהגות במחזוריות, לעיתים תוך שאיפה לשיווי משקל. לפי המצב המוביל לנפילה של מערכות פיננסיות, בין אם הבנקים ובין אם המדינות בעלות החובות, התוצאה יכולה להיות התנהגות כאוטית של השווקים הפיננסיים.
המקרה הקל: מחזוריות בשווקים הפיננסיים בלבד
במקרה הטוב, אנו עלולים לראות את השווקים חוזרים על התנודה החריפה שביצעו בסוף 2008. אם זו תהיה התנועה המחזורית, הרי שהדברים יהיו קלים לחיזוי ולהבנה, לתכנון אסטרטגיות להשקעות ולניצול הזדמנויות. אז השווקים הפיננסיים רשמו את אותה V מפורסמת, לאחר נפילה של מחירי הסחורות בכ-60%, נפילה של מדדי המניות בכ-40% והתחזקות של הדולר בכ-20%.
נכון להיום רק מחצית מהתנודות האלו התרחשה עד כה. לפי המחזוריות הכאוטית הזו, נפילה טראומטית של יוון יכולה לגרור מהלך שיסתכם לתנודות הנ"ל, פחות או יותר. כל אחד יכול לעשות את החשבון, ולמצוא ירידה נוספת של כ- 30% במחירי הסחורות, ירידה נוספת של כ-20% במדדי המניות והתחזקות של כ-10% בדולר ביחס למטבעות אחרים.
המקרה הקשה: כל השווקים מעורבים
אבל התנועה המחזורית בתיאורית הכאוס היא המקרה הפשוט. מה אם מדובר בתנועה מסובכת יותר? כיוון שמדובר במשבר גדול ובריבוי מערכות, עלולה להיות תנועה מסובכת עוד יותר, אשר תקשה על הבנת המחזור. נפילה של יוון עלולה ליצור אפקט דומינו על מדינות נוספות ביבשת, נפילה של בנקים מסחריים ואפילו של חברות מסחריות אשר המדינות חייבות להן סכום משמעותי.
במצב זה המשבר עלול לגלוש גם לארה"ב ולא רק זה - הוא עלול להפעיל נפילות גם במערכות הריאליות, כלומר, נפילה של הפעילות הצרכנית, קריסת חברות ואבטלה גדולה. מדובר בתרחיש אימים אשר לא היה מזה כמה עשורים.
מכיוון שהמצב עלול להיות כל כך מורכב, לא ניתן יהיה לזהות את המחזור, מה באמת קורה ואיך השווקים מגיעים לשיווי משקל. המצב גם עלול לארוך זמן רב עד שהמנתחים השונים יתחילו להבין את הדפוס המתרחש בשווקים הפיננסיים ובכלכלות הריאליות, במשקים עצמם.
אם ננסה לנחש מה יקרה בתרחיש זה, הרי שמדובר בריצה אל המוכר, אל המכנה המשותף הרחב ביותר. מדובר בדולר ובזהב. שני אלו יכולים לעלות בעשרות אחוזים, כתוצאה מהריצה אל חוף מבטחים, עד למצב שבו ניתן יהיה להבין מהם גבולות המשבר ועצמתו.
בתחום הריאלי, לאחר נפילות של עשרות אחוזים במחירי המניות, נתחיל לראות כיוונים חיוביים בתחומים מסויימים. ניתן להניח כי ביניהם נמצאות חברות מזון וסחורות. הצורך בסחורות הבסיס ובמזון לקיום בסיסי, ישמור על חברות אלה. בתחום הריאלי העדיפות היא בנכסי נדל"ן חיוניים.
אף שמדובר בתרחיש הנראה הזוי ומופרך, אשר כותב שורות אלה מקווה כי ישאר בגדר תיאוריה, הרי שלאור הימשכות המשבר, יחד עם הסלמתו המתמשכת, מתחייבת בחינה גם של כיוונים אלה. אם התבדינו, הרווחנו. ואם לאו, אולי נצליח למנוע נזקים משמעותיים ולשמור את עתידנו.
הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי