חשיפת "כלכליסט": חשש שמנכ"ל התעשייה האווירית קיבל תוספות שכר שלא כדין
יצחק ניסן משתמש ברכב צמוד מסוג וולוו S80 בשווי של כחצי מיליון שקל, שאותו קיבל מהחברה. באוצר חוששים שבפועל דווח לרשויות המס שניסן משתמש ברכב זול בהרבה, וכך הוא זכה לתשלומים מצטברים בשווי של למעלה מ־120 אלף שקל
משרד האוצר בודק חשש כי מנכ"ל התעשייה האווירית, יצחק ניסן, קיבל שלא כדין תוספות שכר בהיקף מצטבר של עשרות אלפי שקלים מדי שנה, תוך עבירה לכאורה על פקודת מס הכנסה. כך נודע ל"כלכליסט".
על פי החששות, בתלוש משכורתו של ניסן, שמקבל מהחברה רכב צמוד מסוג וולוו S80 בשווי כחצי מיליון שקל, מופיע סעיף "שווי שימוש" נמוך משמעותית מזה שניסן היה אמור להיות מחויב בו בפועל.
תשלום של 2,500 שקל בחודש במקום כ־5,000
סעיף "שווי שימוש" הוא הסעיף שבו מחויב כל עובד המקבל רכב צמוד ממקום העבודה. גובה שווי השימוש נגזר ממחיר המכונית שבה נוהג העובד. במקרה של ניסן, מאחר שהוא נוהג ברכב יוקרתי ששוויו כחצי מיליון שקל, אמור סעיף שווי השימוש שלו לעמוד על 9,950 שקל בחודש – המדרגה הגבוהה ביותר של שווי שימוש לרכב צמוד. לפי פקודת מס הכנסה, עובד המקבל רכב צמוד משלם מס כאילו שווי השימוש הוא תוספת למשכורתו. במקרה של ניסן, הוא אמור היה לשלם מס של כ־50% על שווי שימוש של 9,950 שקל, כלומר עליו לשלם מדי חודש כ־5,000 שקל בגין השימוש ברכב הצמוד מסוג וולוו.
- הרכב ממתין בחניה הפרטית של מנכ"ל תע"א|צילום: אוראל כהן
- יצחק ניסן נכנס למכונית הוולוו|צילום: אוראל כהן
- יצחק ניסן נכנס למכונית הוולוו|צילום: אוראל כהן
- ניסן יוצא ברכב מחניון הבניין בו הוא מתגורר בתל אביב|צילום: אוראל כהן
אולם בפועל, דווח לרשויות המס כי המנכ"ל נוהג ברכב זול יותר, ששוויו כ־180 אלף שקל בלבד. כתוצאה מכך הפחית ניסן בכ־50% את שווי השימוש שלו, ל־4,950 שקל לחודש בלבד. ולכן במקום לשלם בגין הרכב מס חודשי של 5,000 שקל, שילם ניסן מס של 2,500 שקל בלבד בכל חודש. כתוצאה מכך גדל שכר הנטו של ניסן מדי חודש בכ־2,500 שקל — שהם 30 אלף שקל בשנה. ניסן נוהג ברכב וולוו מאוגוסט 2007 – יותר מארבע שנים, ולכן הוא קיבל תשלומים מצטברים של יותר מכ־120 אלף שקל בסך הכל.
בתגובת התעשייה האווירית נטען כי רכב הוולוו של המנכ"ל משמש כ"רכב איגום", המשמש גם להסעת אורחים רמי־דרג. "רכב איגום" הוא רכב ששייך למאגר רכבי החברה, אך אינו מוצמד לאף עובד.
ואולם גם אם טענת התעשייה האווירית נכונה, היא אינה מתיישבת עם הוראות החשב הכללי לגבי אופן יישום כללי המס במגזר הציבורי. על פי ההוראות, "רכב איגום המוקצה לעובד לביצוע משימה ו/או להסעת עובדים לאחר שעות העבודה ו/או לאחר סיום יום העבודה, ואינו מוחזר למשרד אלא נותר בחניה במקום מגוריו של העובד, מהווה הטבה לעובד שעליה תבוצע זקיפה. אם השימוש ברכב האיגום נעשה פעמיים בחודש לפחות או שהרכב נשאר בידי העובד לסוף שבוע או לחופשה, זקיפת ההטבה לעובד תהיה לחודש מלא", קובעת ההוראה. עוד נטען בתגובת התעשייה האווירית כי באוגוסט 2007 החליט דירקטוריון החברה כי ראוי שלרשות המנכ"ל יעמוד רכב ייצוגי יותר לשימוש במסגרת צורכי עבודתו. בעקבות זאת העמידה החברה לרשות המנכ"ל את הרכב מסוג וולוו, הרשום כרכב איגום, ובו המנכ"ל עושה שימוש לצורכי עבודתו בלבד. בין היתר, משמש הרכב להסעת אורחים רמי־דרג בעת ביקורם אצל המנכ"ל. בתגובת התעשייה האווירית נטען כי מתכונת זו של העמדת שני כלי רכב לרשות המנכ"ל, האחד רכב איגום ייצוגי לצורכי עבודה והשני גם לצרכים פרטיים, נהוגה בחברה יותר מ־20 שנה. כמו כן נטען בתגובה כי בניגוד למה שהיה מקובל בעבר, המנכ"ל ויתר על שירותי נהג צמוד עבור כלי הרכב.
גורם בכיר לשעבר בתעשייה האווירית אמר ל"כלכליסט": "לא דירקטוריון החברה ולא אף גורם אחר אישר למנכ"ל להחזיק בשני רכבים. אין גוף בעולם שיכול לאשר למנכ"ל לעבור על פקודת מס הכנסה".
שורה של הטבות וכפל תשלומים לבכירי תע"א
בחודשים האחרונים נחשפו חריגות שכר בהיקף של מיליוני שקלים אצל בכירי התעשייה האווירית, חברת התעשיות הביטחוניות הגדולה בארץ. משרד הממונה על השכר באוצר ביצע בדיקה שבה נטען כי מדובר לכאורה בחריגות של כמיליארד שקל בשנה, שחזרו על עצמן מדי שנה בעשור האחרון. ממצאי הבדיקה, שנחשפו ב"כלכליסט", חשפו שורה של הטבות וכפל תשלומים שלהם זוכים עובדי החברה — אף שמדובר בתנאים שאינם מקובלים במגזר הציבורי. בראש המקבלים עמד היועץ המשפטי של החברה יעקב גלזן שנאלץ להחזיר מאות אלפי שקלים לקופת האוצר.
במסגרת הבדיקה זומן ביולי האחרון המנכ"ל ניסן עצמו לחקירה במשרדי יחידת האכיפה של הממונה על השכר באוצר, על מעורבותו בתשלום בונוסים חריגים בהיקף של כחצי מיליון שקל לגלזן.