$
גדעון בן נון

היורו ימשיך להיחלש

המשבר של אירופה חרג מזמן מגבולות היבשת הזקנה והעולם אכן מתגייס כדי למזער נזקים

גדעון בן נון 16:0604.12.11

המשבר באירופה הוא כבר מזמן המשבר של העולם. למעשה, כלכלת העולם כולה מושפעת מהמתרחש באירופה בצורה כזו או אחרת. בכל פעם שהוא מתפרץ הוא מחזיר את האינדיקטורים הכלכליים של ארה"ב למצב של נסיגה.

 

מדינות כגון ישראל רואות האטה משמעותית ביצוא שלהן לכל העולם. גם השווקים

במזרח וסין בראשן, רואות את השוק האירופי נסגר וצורך ממנה פחות סחורות, דבר המשפיע על הצמיחה. סין צפויה השנה לרדת לקצב צמיחה של 6%, לעומת קצב 10% בשנים האחרונות.

 

לאור היותם של השווקים בעולם כלים שלובים, הדבר אינו מפתיע. התוצר המצרפי של מדינות האיחוד האירופי גדול מזה של ארה"ב וכשגוש שכזה מצמצם את פעילותו, כל העולם מרגיש זאת.

 

הפוליטיקאים יביאו "חורף כלכלי" ?

 

במשך תקופה ארוכה מנסים באירופה לפתור את הבעיות אך ללא הצלחה. חילוקי הדעות הם רבים וראשי המדינות לא מצליחים לגשר עליהם. למעשה, חלק מהמדינות פועלות מתוך אג'נדה שאינה מקובלת על האחרים. גרמניה אינה מוכנה לקחת אליה את החובות של המדינות האחרות בשום דרך. לא באמצעות אג"ח ולא באמצעות הזרמות. היא דורשת מהמדינות האחרות לנהוג כמוה, להצטמצם ולעשות הכל, כולל לממש נכסים ציבוריים ולאומיים, בכדי לפרוע חובות.

 

צרפת השתכנעה על ידי האמריקאים כי הדרך בה הלכו האחרונים היא הנכונה: הזרמת נזילות בכל דרך כדי למנוע מהגופים המלווים ליפול, לאפשר לבנקים לתת אשראי ולמנוע נזקים בחסכונות הציבור. הכל טוב ויפה, אבל מי ישלם את הנזילות?

 

שאר המדינות, והחייבות ביניהן, מסרבות לקחת את מלוא האחריות על המצב שנוצר ועל חובותיהן, והן דורשות השתתפות האיחוד בפתרון, קרי, במימון החוב או במחיקתו.

 

הוויכוחים הללו נמשכים כאמור תקופה ארוכה והעולם כולו מתחיל לשלם את המחיר בדמות האטה כלכלית. יש חשש כבד כי קריסתו של התיאום ושל המטבע האחיד יחמירו את ההשפעות שהזכרנו כאן ויגררו את העולם להאטה כלכלית ממושכת, לעשור אבוד, לחורף כלכלי על חלקים נרחבים של העולם.

 

בעולם מתגייסים לעזור

 

בין המודאגים אפשר לראות כי יש המתחילים גם לפעול. קרן המטבע העולמית, גוף תיאום ומימון אשר האמריקאים הם השחקן והמממן העיקרי שלו, מתנהלת באופן קרוב מאוד ומלווה את המשבר מקרוב. היא אף מוכנה להיות פעילה ולהזרים כסף לצורך צמצום השפעת החוב המדינתי הכבד של אירופה לבנקים המסחריים.

 

האמריקאים פעילים מזה זמן והם רואים צורך לשלוח נציגים בכירים לאירופה כדי לסייע. לא מכבר הנשיא אובמה דן בנושאים אלה עם ראשי אירופה ובשבוע הקרוב שר האוצר האמריקאי אמור להגיע לאירופה כדי ללחוץ על המנהיגים שם להגיע לפתרון.

 

לא רק הפוליטקיאים מתגייסים, אלא גם בנקאים אשר יכולים לפעול באופן מיידי באמצעות כלי הריבית. בשבוע האחרון, התגייסו ראשי בנקים מרכזיים בעולם  והורידו את מחירי עסקאות "ההחלף" בעולם. משמעות הדבר היא הפחתה בריבית על הלוואות בין מטבעיות, כדי לאפשר זרימה טובה יותר ונזילות גלובאלית.

 

זהו הביטוי המשמעותי ביותר לחשש של ראשי הבנקים המרכזיים כי המשבר כבר חורג מגבולותיה של יבשת אירופה ומשפיע לרעה על כלל העולם.

 

האם כל אלו יעזרו כדי לסגור את הפערים באירופה ולהוביל לפתרון משבר החובות הנרחב ביותר שהיה עד היום בעולם? קיים ספק רב. אפשר כי הדבר ייצור גל של אופטימיות בשוקי ההון בעולם אבל בסופו של יום, הבעיות של אירופה הן חמורות מדי והפערים גדולים מדי. לכן אפשר שהניסיונות יאטו את קצב האירועים המוביל להתפרקות החלקית של האיחוד האירופי, אך הוא לא ימנע אותו.

 

במצב עניינים זה, הסיכונים עליהם אנו מצביעים בטור זה בעינם עומדים, האירו סביר שימשיך להיחלש ושוקי ההון סביר שימשיכו להיות תנודתיים ומסוכנים עד מאוד.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x