$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": שותפות תמר במגעים למכירת גז טבעי ב-250 מיליון דולר

תמר מנהלת מגעים עם החברות נשר, נייר חדרה ופז, למכירת גז בהיקף כולל של כמיליארד מ"ק ולתקופה של 15 שנה. דלק אנרגיה, השותפה בקידוח תמר, תאריך בחצי שנה את ההלוואה שלקחה למימון הפיתוח של המאגר, בהיקף 380 מיליון דולר

ליאור גוטמן 07:0118.12.11

שותפות הגז תמר מנהלת מגעים מתקדמים למכירת כמות נוספת של גז טבעי לפז, נשר ונייר חדרה, כך נודע ל"כלכליסט". פז, בשליטת צדיק בינו, ונייר חדרה, מקבוצת אי.די.בי, הן כבר לקוחות של מאגר ים תטיס המתכלה, שנמצא בבעלות דלק(53%) ונובל אנרג'י (47%), ומתכוונות להפעיל עד אמצע העשור תחנות כוח נוספות שנמצאות בהקמה. מבדיקת "כלכליסט" עולה שכל החוזים הם ל־15 שנה. היקף שלוש העסקאות 250–220 מיליון דולר, במחירי 2011.

 

במאי חתמו חברות אלה על חוזה קצר מועד לרכישת גז לחמש שנים במחיר גבוה (8 דולרים ליחידת אנרגיה), ולפי ההערכות הן בוחנות את המרת החוזה קצר הטווח בארוך טווח תוך הורדת עלויות. החברה השלישית, נשר, אף היא בבעלות אי.די.בי, זקוקה לגז בכמות 0.25 BCM (מיליארד מ"ק). לפי ההערכות, מחיר הגז בעסקאות אלה יהיה 6.05–6.6 דולרים ליחידת אנרגיה (MMBTU — מיליון BTU).

 

בחברת פז סירבו להגיב לידיעה; גם בכלל תעשיות, שתחתיה פועלות נייר חדרה ונשר, סירבו להתייחס לעניין.

 

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

 

עוד אין אישור לעסקה

 

ביום חמישי אישר דירקטוריון חברת החשמל את עסקת הגז הגדולה במשק הישראלי מול שותפות תמר. מגבלות טכניות, ובהן קיומו של צינור הולכה בודד לאשדוד, פיצלו את החוזה לשניים: כמות מינימלית בהיקף של 3 BCM לשנה, לתקופה של 15 שנה, תירכש בעלות של 8–10 מיליארד דולר; וכמות של 2 BCM נוספים תירכש בעלות של 6–8 מיליארד דולר, עם הקמת צינור הולכה שני לאשקלון בשנתיים הקרובות. העסקה משקפת מחיר של 5.5 דולרים ליחידת אנרגיה. ההסכם דורש את אישור רשות החשמל, הממונה על הגבלים עסקיים ושרי האוצר והתשתיות.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", חברת החשמל התנתה את קיום החוזה בשני תנאים: הראשון הוא לקבל את מחיר הגז הנמוך במשק, והשני שהוא כפוף לשינויים רגולטוריים. במשרדי התשתיות והאוצר מעריכים שהתנאי הראשון לא יעמוד במבחן המציאות, משום שמדובר לכאורה בהסדר כובל. "כלכליסט" פנה בעניין לממונה על הגבלים ותגובתו הרשמית היתה ש"הנושא בבדיקה", ואם התנאי לא יאושר יחזרו הצדדים לשולחן המו"מ. התנאי השני מתייחס לעבודת ועדת המחירים לפיקוח על הגז: ועדה זו צפויה להתכנס עד סוף החודש, ולפי ההערכות היא תבקש לקבוע שמחיר הגז שקיבלה חברת החשמל יהווה "עוגן תמחירי" לכלל העסקאות במשק, לפחות עד הגעת ספקים נוספים למשק.

 

מדוע מחיר הגז זינק?

 

מנכ"ל חברת החשמל אלי גליקמן הסביר ביום חמישי האחרון שטרם חתימת ההסכם התייעצה החברה עם חברות ייעוץ בינלאומיות ומקומיות, תוך השוואת מחירי הדלקים והסכמים שונים בעולם. "המחיר שהגשנו הוא מחיר מיטבי שיאפשר לנו לספק חשמל בתעריף זול יותר מהיום", אמר גליקמן. "השאלה שמונחת על הכף היתה מי ייהנה מהמחיר הנמוך של הדלקים שמשמשים להנעת תחנות כוח — הצרכנים, היצרנים הפרטיים או חברת החשמל. בימים של משק חברתי מחיר הקוטג' האמיתי נגזר ממחיר החשמל, כך שבטווח הארוך מחיר החשמל יהיה טוב יותר לצרכנים".

 

שאלת המחיר הטרידה רבות את חברת החשמל, שחששה מביקורת ציבורית נוקבת על התייקרות החשמל שהיא מספקת. הסיבה: מחיר החשמל בישראל נגזר ישירות מעלות הדלקים של מונופול הייצור. בדצמבר 2009 נחתם מזכר הבנות עם שותפות תמר לרכישת גז בעלות של כ־4.5 דולרים ליחידת אנרגיה. מאז עברו שנתיים, מחיר הגז זינק בקרוב ל־20%, וזאת במציאות של מונופסון (קונה יחיד), כלומר חברת החשמל היא הלקוח היחיד שבכוחו לקבוע את תנאי המכירה לספק.

 

עם זאת, במשרדי האוצר והתשתיות טוענים שמדובר בתמחור "סביר", בוודאי בשל העובדה שהשוואת התקופות — מזכר ההבנות בדצמבר 2009 ואישור החוזה בדצמבר 2011 — מעלה שמחירי הדלקים בעולם עלו. זאת, בין השאר בשל התפרקות לוב והמשבר ביפן, מה גם ששינויי שערי המטבע או עליית המדד מביאים למחיר גבוה יותר כמו זה שנחתם בחוזה. אם לא די בכך, נקודת הייחוס הקרובה ביותר היתה עסקת ענק לפני שנה בין החברה לישראל ל־EMG המצרית, שבה נקבע מחיר של כ־5.2 דולרים ליחידת אנרגיה, כך שהתמחור הנוכחי מול חברת החשמל אינו חריג.

 

דלק נדל"ן תרוויח מהעסקה?

 

פרסום העסקה בין תמר, שבה מחזיקה דלק 31.25%, באמצעות דלק קידוחיםו אבנר (בחלקים שווים), העיר את שוק ההון מכיוון שבימים אלה מבקשת זרוע אחרת של קבוצת דלק, דלק נדל"ן, להגיע להסדר חוב. עסקת חברת החשמל מגלגלת לדלק אנרגיה 2.5 מיליארד דולר, או כ־9.5 מיליארד שקל, סכום שמספק לתשלום חובות לכל דורש. עם זאת, בסביבת דלק מבקשים "לא לפשוט את עור הדוב טרם שהוא ניצוד", ומזכירים שהעסקה עדיין לא אושרה; נוסף על כך, דלק אנרגיה ודלק נדל"ן הן ישויות משפטיות שונות, ולא ניתן להעביר כסף "מכיס לכיס" גם אם מדובר באותם בעלים בשתי החברות.

 

אולם לא בהכרח תימנע הזרמת כסף מעסקת הגז לדלק נדל"ן: בסביבת דלק מסבירים שאם דלק אנרגיה תשלם דיבידנד לבעלי המניות, יוכל יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצה, להזרים לדלק נדל"ן כסף, אולם "הדרך ארוכה" ובכל מקרה דורשת אישור סופי לעסקת הגז.

 

בתוך כך, ל"כלכליסט" נודע שדלק אנרגיה תאריך בחצי שנה את ההלוואה שנטלה לפני כשנה וחצי מהבנקים HSBC וברקליס למימון עבודות הפיתוח של המאגר. מדובר בהלוואת נון ריקורס (שאינה ניתנת לפירעון) של 380 מיליון דולר, שתוחזר כעת ביוני 2012 במקום בתחילת ינואר.

 

הארכת ההלוואה התאפשרה לאחר אישור עסקת הגז על ידי דירקטוריון חברת החשמל והיא תאפשר לגופים הרגולטוריים לאשר את העסקה. כפי שנחשף ב"כלכליסט", שני הבנקים הזרים כבר מנהלים עם דלק אנרגיה מגעים לקבלת הלוואה נוספת בהיקף של כמיליארד דולר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x